Det började klia i fingrarna! :-)

 
Egentligen skulle vi ju inte börja med renoveringsprojektet förrän den 1/4, men eftersom vi misstänkte att hyresgästerna ändå inte skulle komma den här sista helgen innan deras kontrakt löper ut, så åkte vi dit iallafall i lördagseftermiddags.
 
Tanken var att börja lite lätt utvändigt, och avbryta direkt OM hyresgästerna skulle dyka upp.
 
 
 
 
 
 
Brädfodring bort! :-)
 
 
 
 
 
 
Gamla spikar bort!! (Var tanken iallafall!) ;-)
 
Bäst som vi höll på plingade det till i makens mobiltelefon, och då var det ett epostmeddelande som kom. Från hyresgästerna! Som skrev att de inte skulle komma mer, och att det därmed verkligen var fritt fram för oss att börja redan nu! :-D
 
Så igår drog vi på för fullt!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ljust - ja!!
 
Fräscht - nja... 
 
Men en öppen planlösning, måste man ju säga att det är - och luftigt och välventilerat. :-)
 
Fortsättning lär följa!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Vår på riktigt!! :-)

 
Idag har inte bara solskenet och värmen återvänt, utan även den här:
 
 
 
 
 
 
Visst blir man GLAD när man ser den första sädesärlan!? 8-)
 
Fyra sorters fjärilar har jag också kunnat räkna in i trädgården idag; Citronfjäril, nässelfjäril, fuks och påfågelöga. Har faktiskt lyckats fota samtliga också, men inte hunnit redigera bilderna - så dem får ni se en annan dag. :-)
 
En sak till idag, förresten:
 
 
 
 
 
 
Första blåsippeknoppen slog ut! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Förskräckligt vad jag inte riktigt...

 
...hinner med bloggen just nu...? <:-I
 
Men jag hann iallafall ta ett foto till på ekorren häromdagen:
 
 
 
 
 
 
Sedan den hade lugnat ner sej igen, efter spurten uppför trädstammen! ;-)
 
För övrigt så går dagarna i en rasande fart, tycker jag. Maken ska återgå till sitt ordinarie jobb på måndag, och det ska bli skönt. Visserligen är det ju trevligt att han kan dra inte lite pengar till sitt företag genom de jobb han gör och har gjort de senaste veckorna, men samtidigt innebär det olika arbetstider nästan från dag till dag vilket i längden blir lite tröttsamt att förhålla sej till.
 
Och i nästa vecka ska vi sätta igång så smått med renoveringsobjektet, och då ska kvällarna tillbrinags där och inte i en skogsmaskin!! (Eller på nån fotbolls- eller innebandyträning - om utifall att berörda läser detta!! Fniss!!!)
 
Ytterligare en sak som är tröttsamt... Att man måste beställa pengar man vill ha ut från banken i förväg... Jag behöver ta ut 20000, men jag tror inte att man får ut mer än 5000 direkt numera? Försökte hitta info om det på min banks hemsida, men när jag skrev "ta ut kontanter" i sökrutan blev det ta mej sjutton inte ens träff!? 8-X
 
Sånt blir man imponerad av, eller hur!?! >:-)
 
Om utifall bankpersonalen kommer att fråga vad jag ska ha pengarna till - om jag nu över huvudtaget kommer att få ta ut dem - så lär svaret bli att jag ska stoppa dem i madrassen, så de är tillgängliga i samma sekund som jag får lust att sätta sprätt på dem!!
 
Go´ kväll!! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Ville inte vara med på bild...

 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Vårbruk! :-)

 
Igår gick hela eftermiddagen åt till att umgås med de närmaste + glufsa i oss MASSOR med våfflor, sylt och grädde. Så idag behövde vi motionera lite! :-)
 
Under överinseende av svärfar, "grävde" maken om trädgårdslandet vid renoveringsobjektet:
 
 
 
 
 
 
Och jag och svärmor räddade en del påskliljor och snödroppar undan traktorns framfart:
 
 
 
 
 
 
Några av påskliljorna har jag tagit hem, i förhoppningen att de ska trivas lika bra här på vår tomt. Men eftersom det började hagla och regna (följt av mörkrets inbrott), så får planteringsarbetet bero tills imorgon.
 
Hoppas ni också har haft en bra helg!? :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Trevlig helg!! :-)

 
 
 
 
 
(Herre gud, vilka torftiga inlägg det blir när inte kameran har varit särskilt flitigt använd på evigheters evigheter... Nu har dessutom, upptäckte jag precis, batterierna "dött" i både 7D:n och kompakten samtidigt. STÅNK!!)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Våren is back!!! 8-)

 
Utomhustermometern säger 15,9 grader!
 
Hur varm den här krabaten lyckades bli, vet jag inte...
 
 
 
 
 
 
Men den var iallafall tillräckligt uppiggad av solenergin, för att det inte skulle gå att komma riktigt nära den med kameran... (Ser ni den??? Ganska välkamouflerad!)
 
Och de citronfjärilar jag såg i trädgården (de första för i år) var också pigga, och tog sej inte mycket tid till att smaka på blommorna i rabatten. Men här är iallafall en av dem fångad på lungörten:
 
 
 
 
 
 
Årets första utslagna vitsippor har jag också sett idag:
 
 
 
 
 
 
Dessutom har jag hittat fina knoppar på både påskliljorna och blåsippan, men dem återkommer jag till en annan dag. Nu ska jag gå ut en sväng igen, och bara NJUTA av det härliga vädret, blommorna, insekterna och fågelsången! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Är det maskrosor som växer i burken!? 8-O

 
 
 
 
 
Nä. Faktiskt INTE!! Det är bara lite sallad... >:-)
 
Med betoning på lite... Visserligen var det många frön som åkte med i mitt "grobarhets-experiment", och grodde bra gjorde de som synes. Men storleken på plantorna är ju däremot inget att skryta med precis.
 
Fast just idag är jag tacksam över att åtminstone ett av mina odlingsprojekt fortfarande känns hanterbart! Några av tomatplantorna har heller inte hunnit växa sej särskilt stora än, och kan därför lugnt stå kvar i miniväxthuset ett tag till. Värre är det med alla chili- och paprikaplantor. De är på god väg att bli till en riktig djungel i köket!! 
 
Planterade om ett antal av dem idag, och nu vet jag snart inte längre var jag ska göra av alla krukor - de blir ju bara fler och större för varje omplantering. Och än lär det dröja flera månader till innan plantorna kan flytta ut till lite mera svängrum i trädgården... Om det nu ens blir en så fin sommar så att de kan vara ute!? 
 
Tycker jag har fullt i alla fönster nu, men snart är det 50 plantor till som vill komma ut ur barnkammaren till egen kruka i fönster med optimala ljusförhållanden... Phu!! <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

När den stora solen gömmer sej bakom molnen...

 
...kikar de små solarna fram under löven! :-)
 
 
 
 
 
 
Den här förmiddagen försvann visst på liknande vis som helgen!? 
 
Det vill säga... Jag har ägnat mej åt företaget. Bokföringen närmare bestämt. Från att ha varit ett halvrörigt lösbladssystem med endast provisorisk kontering, är den nu äntligen insatt i en pärm! I kronologisk ordning verifikation för verifikation, och med tillhörande anteckningar om datum och vad konteringarna avser.
 
Återstår fortfarande att lösa den datoriserade biten av bokföringen. Någon dag framöver ska jag ta mej tid att ordentligt kolla upp de olika bokföringsprogram som jag har blivit rekommenderad, bland annat av er bloggvänner! :-)
 
Det här företagandet var ju aldrig tänkt att bli någon större verksamhet, men så fick maken hux-flux möjlighet att utföra ett jobb som vi kunde fakturera - och vips var lixom hela cirkusen igång!? 
 
Nu ska jag ta mej en välbehövlig lunchrast!! :-D
 
Och i eftermiddag tar jag nog kompledigt!? ;-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Vart tog helgen vägen!? 8-I

 
Vad jag gjorde på dagen i lördags minns jag inte - men det beror iallafall INTE på att jag söp skallen av mej, eller nåt sånt, i lördagskväll... För då var jag och maken hos goda vänner och åt jättegoda rökta lammskånkar och potatisgratäng! SLURP!! :-)~ Och det var jag som körde hem sen!!
 
Mest troligt är nog att jag gjorde "ingenting särskilt alls" tidigare under lördagen. 
 
Igår däremot, vet jag vad jag gjorde! :-) Det tog mej nämligen större delen av den dagen att framställa den första fakturan i företagets historia! Och vaddå använda sej av färdiga mallar som det bara är att ladda hem från nätet, alldeles gratis dessutom!? ;-)
 
Givetvis hittade jag ingen sådan mall som jag tyckte var fin, så det slutade med att jag designade en egen faktura. Den blev ganska snygg om jag får säga det själv (jag gjorde en företagslogga till den också, och det var helt klart den som tog längst tid att göra...), men dessvärre kan min faktura inte räkna själv (som gratismallarna från nätet kan)...
 
Men nu är det ju ingen högre matematik det handlar om när man bara ska plussa ihop arbetstiden och "gångidera" den med timpenningen, så... Och med miniräknarens hjälp blev till och med momspålägget rätt på första försöket! :-D
 
Nu återstår bara att se om kunden vill betala. Hur man går till väga om den INTE vill det har jag ingen som helst koll på (så därför skrev jag ingenting om dröjsmålsränta på fakturan...) - men det är väl då man skickar en inhyrd torped!? >:-) 
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Där satt den!!! 8-D

 
 
 
 
 
I förrgår morse när jag passerade (till fots) ån vi bor intill... En mörk fågel på en sten i vattnet. Den blev skrämd och flög sin väg, men landade igen på en annan sten i ån. Kanske 20 meter bort, men jag såg ändå tydligt att den hade vit haka. Med andra ord: Det var en STRÖMSTARE!! 
 
Behöver jag säga att jag inte hade kameran med mej när detta hände!? Och att fågeln inte visade sej igen, fast att jag gick tillbaka till samma plats (med kameran med mej!) flera gånger den dagen...?
 
Men jag är GLAD ändå, för det är säkert 20 år sen jag senast fick se en sån!! :-)
 
Igår spelade förresten gärdsmygarna i trädgården som om de vore tokiga nästan! Med tanke på hur små de är, så håller de en förvånansvärd hög ljudnivå!! Men foton är ju ljudlösa, så... 
 
 
 
 
 
 
Trevlig fredag och helg på er allihopa!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Gamla fotografier... :-)

 
Vi har fått låna ett foto från förr, föreställandes vårt renoveringsobjekt!
 
 
 
 
 
 
Tyvärr vet jag inte när det är taget, men det är iallafall innan vissa fönster byttes - inklusive dörren!! 
 
Borde vi kanske satsa på en pardörr igen!? 8-)
 
Idag har vi beställt nya fönster, och därmed är i runda slängar en sjättedel av budgeten förbrukad. Hua...
 
Vi har förresten ett ännu äldre foto av huset i vår ägo:
 
 
 
 
 
 
På baksidan av det står det "1915", så det lär ju vara året som det är taget. Ser ni att det inte var tegelpannor på taket då, utan träspån!? Sticketak, kallas det. Och bara en skorsten, mot två på det nyare fotot. Undrar hur det var med värmen (eller kylan?) på vintrarna då...?
 
Det är så roligt med gamla familjeporträtt, för det var ju inte precis varje dag man blev fotograferad på den tiden så när det väl skulle ske så åkte finkläderna på, och man lät även sina finaste ägodelar vara med på bild. I det här fallet huset och hästen. (Om även hunden räknades som en fin ägodel vet jag inte - den kanske mer betraktades som en familjemedlem!?)
 
Det vänstra barnet i grindhålet är min makes farfar (född 1909), så med andra ord: Vårt renoveringsobjekt är en gammal släktgård! Svärfar har ägt den sen början av 90-talet, och nu är den alltså min makes sen ett par månader tillbaka.
 
Fram till slutet av 60-talet fungerade huset som permanentbostad, men därefter har det bara varit sommarstuga.
 
Måste absolut ha som målsättning att kunna ta ett nytt familjeporträtt framför det nyrenoverade huset 2015!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ena sekunden...

 
...satt han i grantoppen och sjöng så gudomligt vackert! Och nästa inte... <:-)
 
 
 
 
 
 
Men jag fick en bild på flykten iallafall! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Dagens dilemma...

 
Gamla fönster, säger jag bara...
 
Har man inga problem så kan man skaffa sej ett antal såna - sen har man problem så in i h-vete, angående hur man ska göra eller inte göra med dem!
 
Skrapa, kitta om, måla och förse med tätningslister? 
 
 
 
 
 
 
De riktigt gamla är ju fina med munblåst glas och äkta spröjs, men vissa av dem är så ålderdomliga att de har lösa så kallade innanfönster... Och de som är bytta för si så där 30 år sen, har tyvärr fuskspröjsar av det mindre sköna slaget...
 
Vi hade nog tänkt oss att vi INTE skulle köpa fler nya fönster till renoveringsobjektet än absolut nödvändigt - men nu känns det plötsligt NÄSTAN nödvändigt att byta samtliga i hela kåken!? Vi velar hit och dit och kan inte riktigt bestämma oss för hur vi ska göra... <:-)
 
En sak är iallafall säker: Man tappar lätt respekten för pengar när man prisförhandlar om ett byggprojekt av den här digniteten!! Eftersom vi ska låna till hela renoveringen så är alla priser lixom bara siffror på papper... De prasslar inte alls på samma vis som tusenlapparna (man inte har...) i den egna plånboken madrassen!? <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Några av dagens alla vårtecken! :-)

 
- Såg forsärlan trippa omkring på carport-taket i morse.
 
- Har sett flera flockar med tranor flyga norrut. Och även hört dem! :-)
 
- Solen har skinit, och det har varit minst tretton grader varmt!! :-D
 
- Det kliar som f-n i ögonen av pollen just nu... :-/
 
- Den ena insekten efter den andra poserade villigt (nåja...) fram för kompaktkamerans lins:
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Höstfärger i mars...

 
 
 
 
 
Rönnspirean har fått små blad. :-) Ljust vårgröna med rödorangea inslag!
 
Trevlig helg på er allihopa, och hoppas solen skiner på er!? 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Usch och fy!!

 
För hasselhängen som drösslar av sej en massa pollen... <:-)
 
 
 
 
 
 
Att de där små pytteblommorna (som den röda "ruskan" till vänster!) inte kan ta hand om allt pollen själva förstår jag verkligen, men jag hade varit väldigt glad om jag slapp ha det kliandes i ögonen! Borde kanske önska mej ett rejält spöregn, som kunde spola väck skiten!? (Eller så får jag väl helt enkelt masa mej iväg till Apoteket - eller Ica räcker nog förresten!? - imorgon, och köpa mej ett lämpligt lindrande medikament...)
 
Usch och fy ska jag väl inte säga om VVS-snubben som var med oss och tittade på renoveringsobjektet i förmiddags, men det lär nog vara exakt det (eller något ännu värre!!) som slinker ur en den dagen jobbet han ska göra ska betalas! 8-X Förutom lite vatten- och avloppsrör, kranar och annat "bra å ha", ska han även fixa ett helt värmesystem åt oss. El-elementen ska ut och vattenburen golvvärme ska in. Och själva värmen ska utvinnas ur marken...
 
Undrar just vad han skulle ha sagt om "värmesystemet" vi har i det här huset!? Jag tror det är två el-element som fortfarande fungerar - alla andra har pajjat! Och även om huset är bra isolerat så är fönster och dörrar allt annat än täta... Men inte fryser vi för det! Eldar i våra kaminer och låter solen skina in genom fönsterna... :-)
 
Men man kanske kan få mängdrabatt om man slår till på två kompletta värmesystem!?!
 
Hm...
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ännu mera vår!!

 
Kunde se från verandan att det gick svallvågor på dammen, och jag anade vad det berodde på...
 
In efter kameran, och sen smyga sej upp till dammen i skydd av det gamla hönshuset! :-)
 
Men så fort jag stack fram kameran mellan några gamla torra/vissna växtstjälkar fick de syn på mej...
 
 
 
 
 
 
...och inom några sekunder hade de lyft och flugit sin kos... Himla fegisar!! 
 
Ytterligare ett vårtecken förresten: Det kliar i ögonen... :-( Troligtvis på grund av pollinerande hasselbuskar... BLÄ!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det våras...

 
...för nya trädgårdsprojekt! :-D
 
 
 
 
 
 
Idag har jag varit så där superdupermega-händig (...), och ställt i ordning en liten pallkrage i rabatten att odla grönsaker i. Får se vad jag ska ha i den... Gräslök och persilja iallafall, och kanske lite sallad också. :-)
 
Hade egentligen tänkt mej mycket mer än så, men jag tror tyvärr inte tiden kommer att räcka till för något storskaligt projekt typ potatis- och rotsaksland... Om ungefär en månad sätter vi igång med husrenovering, och sen vet man vad man har att göra det kommande halvåret. <:-) 
 
Men chili- och tomatplantorna ska jag förstås göra allt för - så de trivs och ger en bra skörd!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De skulle nog gärna vilja ha ett växthus i sommar, men så lyxigt blir det knappast. Men eftersom vi ska byta en del fönster i renoveringsobjektet, så kan det tänkas att de på nåt vis kommer att bli involverade i odlandet framöver! Man kan ju göra ganska schyssta små drivhus av dubbelkopplade fönsterkarmar... :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ny vecka!

 
I fredags eftermiddag var maken och jag hos vår revisor igen, för en ny liten genomgång... Bland annat tog hon sej en titt på min bokföring (som ännu så länge bara är en kontering av några få verifikationer), och den fanns det trevligt nog inget att invända emot. Nu är bara frågan om vi ska slå på stort och skaffa oss ett bokföringsprogram till datorn, eller om vi (jag...) ska göra så som jag lärde mej på gymnasiet en gång i forntiden; Skriva för hand i en för ändamålet avsedd bok... Det känns ju verkligen stenålders att göra på det viset, men betala hundratals kronor i månaden för att kunna bokföra kanske inte ens en handfull fakturor på datorn verkar ju också rätt dumt... :-/
 
Tips, råd, förslag - allt mottages tacksamt!!!
 
Turerna kring försäljningen av makens del i företaget där han jobbade tidigare går för övrigt lå-å-å-ångsamt... Det var ju den som var orsaken till att vi (maken!!) bildade ett aktiebolag, men nu när tiden bara går och går och inget egentligen händer, så har vi så smått börjat "företaga" oss iallafall! I form av lite skogsavverkning... :-) 
 
Det blev ett par papper signerade hos revisorn också, så om några veckor ska försäljningen ha kommit ytterligare en bit! Inte för att det är nån brådska egentligen, det är mest bara det att man blir förvånad över hur omständligt det är!? I somras verkade det ju som om allt skulle kunna vara klart i god tid innan nyår, men nu känns det mer som om man får vara nöjd om det är klart innan semestern. <:-)
 
 
 
 
 
 
Från det ena till det andra... Det är gott om svanar i sjöar och pölar nu! :-)
 
När jag gick en promenad med hunden i eftermiddags passerade vi ett par dammar, och i en av dem simmade det omkring hela nio svanar. Tyvärr hade jag ingen kamera med mej... Fotot ovan är från förförra våren.
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Lagerstatus: God!!

 
 
 
 
 
Den här milda vintern har det ju knappt gått åt nån ved, men icke desto mindre har nu maken tippat av två stora traktorvagnar med nyklyvt "bränne" utanför vedboden. Nu ger det sej var vi ska stoppa in det under tak nånstans...? 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0