Adjö juli...

 
Sista dagen den här månaden, och precis som igår regnar det. Men nu är det inte lika skönt längre, för temperaturen har sjunkit lite väl lågt för min smak... <:-I Igår var det 18-19-20 grader nånting, och det det tycker jag är behagligt - men nu visar termometern på 14 grader vilket känns KALLT... 
 
Höstvibbar!? 8-/
 
Längtar med ens intensivt tillbaka två veckor i tiden, till en underbart fin sommarkväll som tillbringades i Hjo:
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Äntligen regn! :-)

 
Man kunde väl nästan ha förväntat sej åskregn och skyfall efter den långa torkan, men faktiskt så faller det ett mycket lätt och fint "lite mer än" dyggregn här denna morgon. Så-å-å SKÖNT!!!
 
Några foton från igår:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

När man inte har nån semester...

 
...att utföra sina semesterprojekt på, så får man ta till de vanliga helgerna istället! :-)
 
Så den här helgen har maken och jag varit fullt sysselsatta med att måla och tapetsera i vår klädkammare - som nu är ljus, och om inte fräsch, så iallafall ren. TIll skillnad mot för några dagar sen, då den var ganska murrig och full med diverse skit!! 
 
Känns bra!! Och nu återstår bara det roliga arbetet; Att inreda den! 
 
Vilket nog blir kvällens aktivitet... :-)
 
 
 
 
 
 
Vi skattade ytterligare drygt 20 kilo honung från bikupan igår, förresten. Nu när vi har fått in vanan på det, så tar det faktiskt inte längre tid än ca en halvtimme - inräknat att plocka fram och plocka bort sakerna man behöver för att kunna göra det. (Skatta = ta ramarna som bina fyllt med honung, i det här fallet 10 stycken).
 
Det blir värre att hitta tid för att slunga ramarna, men vi får försöka avsätta en kväll i veckan åt den saken. Vi tog tio ramar för en dryg vecka sen också, så det är alltså 20 ramar som ska slungas. Förra gången tog det momentet 2-3 timmar... Men hur lång tid det sedan tog att rengöra alla grejer, inklusive rummet vi var i - det vill jag inte ens veta!? <:-)
 
Ha en fin dag allihopa!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 PS! Det kan nog bli lite före- och efterbilder från klädkammaren så småningom - när allt är klart! DS!
 
 
 
 

Trots bristen på regn...

 
(Okej, det kom faktiskt några droppar sen igår, framåt kvällen. Men de avdunstade nog dessvärre i nästan samma ögonblick som de träffade marken...?)
 
...så har det blivit en fantastiskt fin bärskörd i trädgården i år!! :-)
 
 
 
 
 
 
Jag plockar och plockar - och än kokar jag sylt eller kräm, och än kilar jag ner med något till frysboxen. :-)
 
Särskilt de gröna krusbären är både många och stora:
 
 
 
 
 
 
Kan inte förklara det med annat än att det HAR GJORT SKILLNAD att ha bin!? 8-)
 
Bina ger dessutom det bästa sötningsmedlet! Jag har kokat lite sylt på svarta vinbär, som jag har sötat med honung istället för med socker. Den blev alldeles gudomligt god!!! :-)~
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det var inte igår det regnade...

 
Men för en månad sedan - den 26/6 - plaskade det på ganska bra!
 
 
 
 
 
 
Det har väl kommit ett och annat enstaka regnstänk sedan dess, men mest har det bara varit torrt-torrt-TORRT...
 
Tidigare i morse var det ganska mulet (eller tjocka dimmoln iallafall), så då vågade jag nästan tro lite grann på SMHI´s löfte om "kanske regn idag". Men nu har solen letat sej igenom och strålar på lika intensivt som alla andra (?) dagar hittills i juli, så det där kanske känns mer och mer som ett förmodligen inte...
 
Men vi får väl se! Dan är ju inte slut än, så!!
 
Go´ morron! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Projekt...

 
Vi har en klädkammare... Som egentligen aldrig har varit en klädkammare, utan snarare någon slags kombinerad hundkoja och skräpbod...
 
Men snart inte längre!!! :-D
 
Maken och jag fräste iväg till IKEA igåreftermiddags, och hem kom vi sedan (Halleluja!!!) med bilen minst sagt knökafull med blivande walk in closet-inredning:
 
 
 
 
 
 
Vi fick in två paket genom bagageluckan, och det tredje placerade vi ovanpå dem i det nerfällda baksätet. Fast då gick inte bakdörrarna att stänga... :-I Men med ena sidorutan nervevad och båda dörrarna "bara stängda i första hacket" (så där så det varningssignalerar på instrumentpanelen att någon dörr inte är stängd fast att man tror att alla dörrar visst är det, ni vet?) så gick det faktiskt jättebra att skjutsa hem paketen iallafall!
 
Nu är det största problemet var hunden fortsättningsvis ska sova om nätterna...? Känns som en måttligt bra idé att han ska dela rum med våra kläder, så dammig och skräpig och hårig som han ofta(st) är!! 8-X Kanske kan han bo här i datorrummet - och istället fylla hårddisken med allt som rasar av och kryper ur hans päls...
 
Go´ middag!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

På utflykt med biodlarföreningen! :-)

 
Igår eftermiddags var vi ett 15-tal personer som fick en guidad visning av det gamla ullspinneriet i Strömsborg. (Läs gärna HÄR, om du vill veta mer om det stället än vad jag lyckades snappa upp!!)
 
 
 
 
 
 
Ända in på 1960-talet spann och färgade man ullgarn i denna gamla fabriksbyggnad, där vissa av maskinerna är från 1870-talet. Alla mojängerna drevs med vattenkraft, hämtad i ån utanför...
 
Tyvärr fotograferade jag inte så mycket av utomhusmiljön - vilket känns som en riktigt grov miss nu i efterhand. Så... Bakläxa på det!!
 
Men inne blev det iallafall en hel del blixtrande från min kamera:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ullens väg genom fabriken började med tvättmaskin och centrifug... Sen revs den, har jag för mej, innan den hamnade i tre stycken olika kardmaskiner:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter sista kardningen ligger alla fibrer på rätt håll, och ullen börjar se ut som garn - fast trådarna är alldeles för sköra ännu för att duga till garn, så därför behöver de spinnas samman också:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Färdig garndocka:
 
 
 
 
 
 
Som sedan paketerades tillsammans med fler innan leverans:
 
 
 
 
 
 
När det blev lite "dö´tid" så tillverkade man även täcken:
 
 
 
 
 
 
Sitta där vid fönstret och trampa symaskin verkar väl ganska mysigt faktiskt!? 8-)
 
Jag går alltid igång på såna här gamla hantverksmiljöer, och får idéer till både det ena och det andra. Man kanske skulle skaffa sej några får - och en spinnrock...? :-D
 
Som väl var (?) avbröts tankarna på sådant när visningen var över, för då skulle vi direkt vidare till en av biodlarföreningens medlemmar för fika och en titt på hans bigård:
 
 
 
 
 
I den lilla kupan ovan, odlas det drottningar! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man blir ju onekligen sugen på att utöka den egna bigården, när man ser den här fina anläggningen... 8-) Det får nog trots allt bli nästa projekt, istället för får och ullgarnsproduktion...
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Hemma igen!! :-)

 
Har åkt Vättern runt med husbilen, och det var trevligt att göra det i lite makligare takt än vad vi annars brukar. I regel är de där vägarna bara en transportsträcka när man ska norrut, men inte ens då kan man ju undgå att se hur vackert landskapet kring sjön är. Så det var på tiden att dämpa farten lite, och framförallt att stanna på fler ställen än vad vi tidigare har gjort!
 
Dessutom fanns det även tid till att vara lite social, så det blev besök hos två bloggvänner också! :-) Så himla roligt att träffas en stund, Ingrid och Bonnfrua!!! Tusen tack för allt gott vi blev bjudna på, och för riktigt kul och trevlig pratstund!! 
 
 
 
 
 
 
Det här var några av våra grannar när vi övernattade i Askersund. :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det luktar SEMESTER!? 8-)

 
 
 
 
 
Ja, man ska väl inte ropa hej förrän man är över bäcken, men maken ringde iallafall för en stund sen från lastbilen (han har bytt skogsmaskinförarjobbet mot att istället leverera diesel - till bland annat skogsmaskiner), och meddelade att han nog kan få fritt resten av veckan.
 
NAJS!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Nu är det liv även i bikupa nummer två! :-)

 
Förra söndagen gjorde nämligen vår bimentor en så kallad avläggare åt oss, vilket betyder att man tar ett antal ramar med bin, ägg och yngel från ett befintligt bisamhälle och stoppar in i en tom bikupa. Och så ger man dessa bin en ny drottning också - och sen är saken biff!
 
I bästa fall!!!
 
 
 
 
 
 
Jag var allt annat än säker på att det här projektet hade lyckats, när jag studerade aktiviteten kring flusterbrädan och ingångshålet i avläggaren under förra veckans första dagar... Några vaktbin var ibland det enda jag kunde se - och ibland inte ens det! 8-I
 
 
 
 
 
 
Nu hör det till saken att alla så kallade dragbin (de vars arbetsuppgift är att vara ute och flyga om dagarna och samla in pollen och nektar) som följde med på ramarna som användes till avläggaren, återvände tillbaka till sin ursprungliga bikupa i samband med sin nästa flygtur. Vilket var helt enligt planerna, för det är så bin fungerar!
 
Så hur många ambin (såna som tar hand om drottningen och hennes avkomma) som det sedan fanns kvar i avläggaren vet jag inte, men långt ifrån tusentals skulle jag tro.
 
Undan för undan övergår hur som helst dessa ambin till att bli dragbin istället, och då vet de av ren automatik att det är just den här kupan de bor i och även ska återvända till efter sina flygturer (och inte till den snudd på exakt lika dana grannkupan 1½ meter bort). I torsdags eftermiddag såg det ut så här utanför avläggaren:
 
 
 
 
 
 
Ett helt litet moln av bin som precis hade kommit ut ur kupan, och som bäst höll på att programmera in dess utseende och position innan de skulle ge sej iväg ut på sitt livs första födosök! Den synen ingav hopp, kan jag ju säga! :-D
 
Följande dag hittade jag flera stycken drönare (bisamhällenas manliga invånare, vars huvudsakliga uppgift i livet är att försöka hitta en oparad drottning att ha lite rajtan-tajtan med...) utanför avläggaren - varav flera var döda. Funderade faktiskt inte så mycket på det, utan var mest glad att det var såna och inte den nya drottningen som låg där! För hennes del gällde det ju att bli accepterad av de övriga bina, och om de av någon orsak inte skulle gilla henne så hade det varit kört! Å andra sidan vet bin att deras enda chans att överleva (som samhälle betraktat, alltså) hänger på att de har en bra drottning, så... 
 
Ja, kort sagt är det väldigt fascinerande hur ett bisamhälle fungerar! Och är/blir det något fel på drottningen, så kan de övriga bina på egen hand byta ut henne och föda upp en ny!! 
 
Jag har tyvärr inga foton på den nya drottningen, men i lördagseftermiddag kom iallafall vår mentor hit igen och då var dags att äntligen få veta hur det hade gått. Det där med de döda drönarna utanför kupan var bra, sa han - för det betydde att bina inte ansåg att de behövdes längre! (Den nya drottningen var ju redan parad - och i binas värld är det en engångsföretelse).
 
Vi fick dock leta igenom ramarna två gånger innan vi hittade henne - och både mentorn och vi hann bli ganska nervösa över att hon, trots att allt i kupan såg bra ut, inte skulle vara kvar. Men till sist så fick vi syn på henne! HURRA!!!
 
Nu gäller det bara att hon lägger många ägg så att samhället snabbt växer till sej, och därigenom får bästa möjliga förutsättningar inför både övervintringen och nästa honungssäsong! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
PS! Man kan inte bara "slänga in" en ny drottning i ett bisamhälle! Man placerar henne istället i en liten bur som stängs igen med något som kallas foderdeg (en blandning av florsocker och sirap), och sedan äter bina sej igenom den så att hon kan komma ut. Detta tar några dagar, och under tiden hinner drottningen få samma lukt som de andra bina vilket gör att de lättare accepterar henne. DS!
 
 
 
 
 

Uj...

 
Det har visst återigen varit några intensiva dagar, där bloggen blev helt och hållet bortprioriterad.
 
Men nu is ajm back!! :-D
 
 
 
 
 
 
Var på begravning i fredags, och igår höll vi på med honung och bin större delen av dagen. Sen tog vi oss faktiskt några timmars semester på kvällen, och åkte till mina barndomstrakter och hälsade på dels min pappa och dels min syster och hennes barn som tillbringar helgen i en stuga vid sjön Bolmen. Riktigt kul och trevligt! :-)
 
Och så avslutade vi så klart med att titta på Sveriges fotbollsdamers andra match i EM. Vilken urladdning och målfest det blev: 5-0 mot Finland! Känns skönt att ha med sej inför nästa match. :-)
 
Idag vill dottern att vi ska följa med och titta på nån bil... Hon börjar visst tröttna på sin nuvarande - som väl i och för sej inte är till något besvär för henne just nu, eftersom maken har lånat den för att slippa cykla till och från sitt nya jobb. ;-) Den må se ut som en rishög, det är nåt hål (eller flera...?) på avgasröret och ibland fastnar passagerardörren så att den inte går att öppna inifrån... Men den startar snällt, är trevlig att köra och dricker relativt lite bensin. Så... Hon begriper bara inte hur bra den faktiskt är!? <:-)
 
Trevlig söndag på er allihopa!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Solen är tillbaka idag! :-)

 
Här har det annars varit två mer eller mindre mulna dagar, igår och i förrgår - och igår var det dessutom halv storm och ingen högre temperatur. Jag och maken var en sväng till marknaden i Hästveda igårkväll - och vi FRÖS!! 8-X Kan inte påminna mej om att det har hänt förr - däremot har det ibland varit så varmt så man har hållt på att krevera mellan marknadsstånden på grund av det...
 
Nåja! Vi kunde lika gärna blivit hemma, för allt vi fick för en hundring var en parkeringsplats och en påse karameller. <:-) Hade varit bättre att parkerat gratis hemma i "byn", och istället inhandlat två (billiga, förvisso) pavor vin på Systembolaget - eller för all del bara bröd, smör och pålägg på ICA...
 
Eller glass!? Då hade vi minsann fått lite växel tillbaka också... 8-)
 
 
 
 
 
Men i den kalla julikvällen lockade det inte alls med glass. Istället kurade vi ihop oss hemma i tv-soffan sen, och tittade på Sverige-Danmark i damfotbolls-EM. :-) Häftigt att ha det evenemanget på hemmaplan - men mindre häftigt att bränna två straffar, och därför bara få oavgjort... (Fast i princip tycker jag det resultatet, 1-1, var ganska rättvist ändå - men man får ju bara inte missa två straffar!!! Gaaah...)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Måste ha!!! 8-)

 
Ända sen jag först hörde talas om att Brutus Östling höll på att skriva en handbok i fågelfotografering, har jag vetat att den boken skulle ingå i mitt privata bibliotek!
 
Nu gör den det. :-)
 
 
 
 
 
 
269:- hos Adlibris - och antagligen ungefär detsamma hos övriga större nätbokhandlar.
 
Värd varenda krona flera gånger om!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Slungat honung... :-)

 
Det var ganska varmt ute i söndags, om ni minns!? Men det var ännu varmare i vårt slungrum, så när man fick lämna det lite då och då så kändes det riktigt svalt och skönt utanför! ;-)
 
Det måste vara åtminstone 25 grader i rummet där man slungar, för att honungen lätt ska släppa ur vaxkakorna och sedan även rinna ut ur slungan, men jag tror temperaturen i vårt rum låg ytterligare någon eller några grader högre än så. Phu!!
 
Det är dessutom inte så lätt att fota när man har händerna indränkta i honung mest hela tiden, så det blev bara några få klick från detta arbete... Kanske lika bra det, med tanke på hur gammal och sliten utrustning vi har!? <:-I Rostangreppen går ju inte att skura bort, men jag kan lova att jag verkligen har försökt...
 
 
 
 
 
 
På den övre bilden till vänster ser ni tydligt hur honungskakorna ser ut när bina har täckt över cellerna med vax. Detta vax måste tas bort för att man ska kunna få ut honungen, och det gör man med ett speciellt redskap som kallas för avtäckningsgaffel. :-)
 
Överst till höger kan ni ana hur slungan ser ut inuti. Man placerar fyra stycken honungskakor mitt emot varandra i en slags korgar. Sen kommer centrifugalkraften, som uppstår när slungan börjar snurra runt, att göra så honungen kastas ur cellerna. Först hamnar den på slungans väggar och sen rinner den ner på bottnen. För att få ut honungen på båda sidor, måste man vända på kakorna "i halvtid".
 
Vår slunga är handdragen, och det är allt lite halvttungt att veva - så det fick maken göra! (Fast jag skäms nästan när jag tänker på att hans farmor drog den själv fram tills hon var över 91 år gammal...)
 
I botten av slungan sitter en tappkran, och via den rinner honungen ner i en gryta - som har fått en sil placerad över sej, eftersom man ju måste få bort alla vaxfragment mm som också har lossnat från honungsramarna vid slungningen.
 
På den understa bilden töms grytan i en finare sil, så ytterligare små skräppartiklar försvinner från honungen. Sen rinner den ner i en stor hink, och i den ska den processen så småningom fortgå via ett dagligt rörande tills honungen har fått rätt konsistens. När den är nyslungad är den ju tämligen flytande, som ni ser... :-)
 
Vi slungade 20 ramar, och det tog ungefär 2½ timme. Diskandet och städandet efteråt är inte inräknat i den tiden... Har lite svårt att uppskatta hur många liter honung vi fick i spannen, men förhoppningsvis blev det närmare 20 liter och då kan det bli omkring 40 burkar färdig honung - om nu allt går väl med rörningen osv, så det verkligen blir någon honung att tappa på burk framöver!
 
Läste nyligen om allt som kan gå snett, så det är då rakt inte värt att sätta upp någon honung till salu-skylt här utanför ännu! Fast skulle honungen börja jäsa, så kan man kanske brygga vin (mjöd!?) på den!? Så kommer det upp en pub-skylt istället ute vid landsvägen, så vet ni vad som har hänt!!! ;-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Fläderblomssaft och honung... :-)

 
 
 
 
 
Tror aldrig jag har varit med om förr att fläderblommorna har varit så fina som vad de är i år!? Inga svarta baggar på dem, och framförallt inga äckliga bladlöss!! Så för första gången på många år har jag gjort saft av blommorna på mina såna buskar. :-) Inte bara en fantastiskt god saft, utan framför allt en saft som är otroligt enkel att göra! 
 
1,5 liter vatten kokas upp tillsammans med 1,5 kilo strösocker. Tillsätt 25 gram citronsyra. Slå sedan vätskan över 40 fläderblomklasar och skivorna från tre stora fina (gärna ekologiska) citroner som lagts i en hyfsat stor gryta/skål. På med lock eller plastfolie och låt sedan stå och dra på sval plats i 3-4 dagar. Sila och häll upp på flaskor. (Som också ska förvaras svalt/kallt - eller frysas in. Fast i det sistnämda fallet får man ju se upp så man inte spränger flaskorna när vätskan blir till is...)
 
Förutom att safta så har vi även ägnat en stor del åt helgen till våra bin och honungsskörden. :-) Ska berätta mer om det en annan dag, för ännu så länge har jag inte ens fått ut fotona jag tog under processens gång ur kameran. Men det kommer!!! :-)
 
Ha en toppenfindag allihopa, och njut av det härliga sommarvädret!! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Sommar, sommar, sommar!!! :-)

 
Min trädgård har varit eftersatt i flera år, men idag har jag faktiskt påbörjat en riktig raid i rabatterna!
 
Ska fortsätta imorgon också, tror jag. Så nu lär väl bloggen bli eftersatt istället... Fast inte i flera år, så klart!! Jag är förmodligen ganska snart tillbaka här igen!! :-)
 
 
 
 
 
 
Trevlig helg på er allihopa!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Mina pioner...

 
 
 
 
 
Sommar efter sommar försöker jag fånga dessa skönheter på bild - men ingen kamera lyckas återge deras färg på rätt vis! De är inte alls så här "neonrosa" i verkligheten, utan snarare mörkröda - och tofsen i mitten är alldeles klargul. Har försökt återställa färgerna med hjälp av bildbehandlingsprogram, men det går bara inte!?
 
Väldigt märkligt... 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det finns säkert en hel del...

 
...att säga om denna bil. Särskilt om det skulle vara i något slags marknadsföringssammanhang:
 
 
 
 
 
 
Men inte sjutton är den GUL!? ;-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kryp i svartvitt...

 
 
 
 
 
 
 
 
Ni kan fråga mej vad insekten på de två bilderna här ovan är för nåt - för det vet jag! :-) En flugbagge...  
 
Men vad den här nedan kallas, kommer jag inte ihåg. Nånting med -bock, kanske...?
 
 
 
 
 
 
Detta måste väl vara en slags skorpion!? 8-I Eller flygande kräfta?? Riktigt läbbig klo längst bak iallafall:
 
 
 
 
 
 
Och så en som jämt och ständigt börjar krypa när vi hittar något som verkar möjligt att snickra själv hemma:
 
 
 
 
 
 
:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Nu är det jul(i)gen...!!

 
En liten tomte tittar ut ur sitt bo:
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0