På utflykt med biodlarföreningen! :-)

 
Igår eftermiddags var vi ett 15-tal personer som fick en guidad visning av det gamla ullspinneriet i Strömsborg. (Läs gärna HÄR, om du vill veta mer om det stället än vad jag lyckades snappa upp!!)
 
 
 
 
 
 
Ända in på 1960-talet spann och färgade man ullgarn i denna gamla fabriksbyggnad, där vissa av maskinerna är från 1870-talet. Alla mojängerna drevs med vattenkraft, hämtad i ån utanför...
 
Tyvärr fotograferade jag inte så mycket av utomhusmiljön - vilket känns som en riktigt grov miss nu i efterhand. Så... Bakläxa på det!!
 
Men inne blev det iallafall en hel del blixtrande från min kamera:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ullens väg genom fabriken började med tvättmaskin och centrifug... Sen revs den, har jag för mej, innan den hamnade i tre stycken olika kardmaskiner:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter sista kardningen ligger alla fibrer på rätt håll, och ullen börjar se ut som garn - fast trådarna är alldeles för sköra ännu för att duga till garn, så därför behöver de spinnas samman också:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Färdig garndocka:
 
 
 
 
 
 
Som sedan paketerades tillsammans med fler innan leverans:
 
 
 
 
 
 
När det blev lite "dö´tid" så tillverkade man även täcken:
 
 
 
 
 
 
Sitta där vid fönstret och trampa symaskin verkar väl ganska mysigt faktiskt!? 8-)
 
Jag går alltid igång på såna här gamla hantverksmiljöer, och får idéer till både det ena och det andra. Man kanske skulle skaffa sej några får - och en spinnrock...? :-D
 
Som väl var (?) avbröts tankarna på sådant när visningen var över, för då skulle vi direkt vidare till en av biodlarföreningens medlemmar för fika och en titt på hans bigård:
 
 
 
 
 
I den lilla kupan ovan, odlas det drottningar! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man blir ju onekligen sugen på att utöka den egna bigården, när man ser den här fina anläggningen... 8-) Det får nog trots allt bli nästa projekt, istället för får och ullgarnsproduktion...
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart O

Go förmiddag! Fantastiskt vad man får lära sig mycket genom att läsa din blogg.
På tal om bin och honung läste jag någonstans att honung är det enda livsmedlet med obegränsad hållbarhet. Man har funnit att över 3000 år gammal honung fortfarande är fullt ätbar.

Ha det gott i sommarvärmen!

2013-07-22 @ 10:40:50
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Ronnie Isacsson

Intressant reportage o fina bilder till !! :))
210 hk inte mer he he ! Ang. havsbilden som du frågar på så hade jag problem med färgbrus trots reducering i photoshop annars kanske jag gjort den lite ljusare i de mörkare partierna men brusreduceringen i kameran kanske var av och då kanske lite av det problemeet försvunnit . Vad jag har använt mig av är ju då såklart stativ pga 25 sek slutartid , Big stopper filter från LEE (nästan kolsvart) och ett halvtonat filter för att inte få himlen utfrätt. Havet avr annars ganska upprört med stora dyningar. Första försöket måste prova mer.:)
Ha det gott i värmen Har varit ett par ggr på västkusten efter det bl.a. på bilutställningen i Falkenberg farao vad bilder som kommer in i datorn hela tiden blir galen snart behöver nog semester även från fotandet he he ! :))
Ha det gott i värmen ! Ronnie

2013-07-22 @ 13:50:28
URL: http://www.ronniesfiske.se
Postat av: annette

Underbara bilder som också får mej att gå igång, älskar verkligen dessa hantverksmiljöer, är ju en gåva att få vara med på en sådan exklusiv visning.
Utöka Du biodlingen och så föräldrar Du honungen såsmåningom så Du kan få ut mera pengar per kilo honung, köpte en gång någonstans en senap som var smaksatt med honung som var så underbart god, finns nog massor att göra om man börjar tänka till!

Ha en fin kväll!

2013-07-22 @ 17:45:22
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Pernilla

Får??..!
/P

2013-07-22 @ 21:18:59
URL: http://pernillaochpuma.blogg.se
Postat av: soffie

å vad intressant du skriver, vad roligt att se bilder na, kramen

2013-07-22 @ 21:33:24
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Malin B

Jag tycker att det är både spännande och intressant med sådana där "gammaldagsa miljöer".
Rätt vad det är så kanske du återgår till "farmarlivet" igen?! Du har ju talanger på den fronten också, inte bara fotograftalanger menar jag...

2013-07-22 @ 22:45:28
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Suss

Mycket intressanta bilder du visar och det var inte så väldigt längesedan det var verklighet. Jag blev lite nostaligisk när jag såg vaddtäcket (eller om det var stoppat med ull?) Min mormor hade sådana blanka, mycket tunga täcken. Minns att det nästan var tungt att vända sig....:-) Ha det så bra!

2013-07-22 @ 23:23:13
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Jane

åh, vad det ser mysigt ut! Häftigt att kunna sy vaddtäcken på gammal maskin!
Skulle inte alls ha något emot att syssla med garntillverkning. Tänk att färga själv ... Skaffa får istället, eller ... ja, både får och mer bin ;)

2013-07-23 @ 14:49:29
URL: http://janesmax.blogspot.com
Postat av: Sami

Hej Anna
Vilken intressant och välfylld dag du verkar ha haft. Jag skulle också vilja gå på en guidad tur innehållande historik och liknande som denna typ av runda som du har varit med om. Fina och dokumentärliga bilder du har fotat!

2013-07-23 @ 19:31:12
URL: http://www.enkillemedkamera.se
Postat av: Yvonne

ja, hur går det med bidrottninggeleodlingen?? :D Ut och odla nu!

2013-07-23 @ 22:02:03
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0