Från bikupan: 23 kilo nytt! :-)

 
Efter diverse mixter hit och dit med bina tidigare i veckan...
 
 
 
 
 
(Här har vi inlett det andra försöket med bitömmaren! Vår bi-mentor kom hit i fredags och hjälpte oss. Och samtidigt satte vi in en mycket välbehövlig ny skattlåda - den placerades under den skattlådan som vi skulle försöka tömma på bin, så att vi efter ett dygn eller två äntligen skulle kunna ta de fulla honungsramarna... Fast då blev det för högt inne i kupan för att taket skulle kunna stängas - så det fick istället ligga löst ovanpå!)
 
 
 
...bestämde vi oss för att nu fick det vara slutdaltat!! ;-)
 
Prognoserna angående helgens väder såg inte allt för ljusa ut, så när det faktiskt blev ett uppehåll i duggregnet och t o m solen visade sej lite grann mellan klockan 8 och 9...
 
Så gick vi helt sonika ut och snodde åt oss de färdiga honungsramarna! >:-)
 
Bitömmaren hade fungerat delvis, men det var fortfarande massor med bin kvar i skattlådan. Men med hjälp av några lätta rökpuffar så fick vi de flesta av dem att krypa ner i lådan istället för att flyga ut ur den. 
 
 
 
 
 
 
Sen plockade vi en ram i taget, borstade av dem på en masonitskiva framför flustret (så att alla avsopade bin hamnade på den och därifrån kunde krypa tillbaka in i kupan direkt igen). Därefter fick vi skynda oss att ställa ner ramarna i en plastback med tättslutande lock innan det återigen satt fullt med bin på dem! <:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vägde ramarna för skojs skull sedan: 23 kilo minsann!! 8-)
 
Med tanke på hur regnet har skvalat ner hittills hela morgonen här idag, och att utomhustemperaturen är måttliga 11 grader, så känns det enormt bra att vi inte väntade längre med att ta honungen. Nu ligger ju dessutom kuptaket som det ska igen, så det inte kan regna eller blåsa in under det.
 
Eftersom skattlåda nummer två också lär vara skördeklar när som helst, ska vi vänta med att slunga tills vi har fått tag i ramarna i den också. Det blir kanske nästa helgs sysselsättning!? 
 
Trevlig söndag på er allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Foton från Hornborgasjön... :-)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De här tre första fotona tog jag med kompaktkameran i lördagskväll, strax efter att vi hade anlänt. Hade inte fulladdade batterier i "den tunga utrustningen", så vi sparade systemkamerorna till dagen efter. :-)
 
Kompakten är så bra att ha till hands när man inte har nån kikare! Visserligen är det bara 10 gångers zoom i den (vilket var mycket när den var ny för 4-5 år sedan), men det räcker ganska länge ändå om man exempelvis vill veta vad det är för "prick" som befinner sej en bit bort. Fågeln som sitter på stängselstolpen kunde vi inte artbestämma med blotta ögat, men med hjälp av ett foto med kompakten så ser man faktiskt ganska väl hur den ser ut. Nu har jag inte dubbelkollat med fågelboken, men jag tror att det är en rödbena? Åtminstone ser man tydligt på fotot att den har röda ben... :-)
 
Nu över till foton från system-isarna. Det fina med den här platsen; Naturum strax utanför byn Broddetorp, är (förutom att det är så vackert där!!) att man förhållandevis enkelt och smidigt kommer riktigt nära fågellivet. Det behövs absolut inga meterlånga supertelen för att få bra foton, och vill man inte fota utan bara titta i största allmänhet, så ser man ganska mycket även utan kikare - särskilt om man kryper in i något av gömslena. :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Stackars bin... :-(

 
 
 
 
 
Verkar som att det är så trångt inne i kupan nu att alla inte längre får plats!? För inte sitter de väl ute i regn och rusk för att de är för varma precis!? Igår var det ju inte väder för dem att vara ute och flyga, och samla in pollen och nektar. Men om vi bara hade fått till skattningen i förrgår, så hade de haft nya tomma (men vaxade!) ramar inne i skattlådan att ägna sej åt. De ska ju bygga ut cellerna på dem innan de kan fylla på med honung, och det hade ju varit ett prima inomhusarbete för dem nu när det är regniga dagar... Suck-suck! <:-I
 
Får se om det behagar bli lite bättre väder framåt eftermiddagen/kvällen - just nu regnar det iallafall. Och bina sitter kvar precis som på fotot ovan - det gänget har förmodligen sovit ute i natt. Hoppas de inte blir sjuka och dör!? 8-X
 
Det ligger ju några avlidna på den vita brädan, som ni kanske ser. Det är troligtvis såna som vi råkade klämma ihjäl när vi skiftade bitömmaren mot spärrgallret, och som bina sedan har burit ut ur kupan och lagt där... :-( Även om man försöker att vara försiktig, är det nästan lögn för oss ovana att inte bära oss klumpigt åt då och då. Det är ju hundratals bin överallt lixom - eller rent av tusentals! - som kommer krypandes från alla håll och kanter så fort man öppnar minsta lilla glipa på täckbrädorna, eller lyfter en låda... En av biodlingens stora konster är förmodligen att behålla lugnet och inte bli stressad, när man står med 30 kilo skattlåda i famnen och inte kan ställa den ifrån sej på grund av att bina inte fattar att de måste flytta sej från de ställen som det kommer att innebära döden för dem att vara på när lådan ska ner... 8-X 
 
Dottern har en tid på tandregleringen i Kristianstad idag, så jag ska hänga med henne dit. Så tar vi oss en sväng på stan också när vi ändå är där! Sommar-reorna är väl i full gång!? :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Planerna sprack! :-X

 
Det blev ingen honung skördad igår... Maken kom "aldrig" hem från jobbet, och när han väl gjorde det iallafall (kring halvsex-sex) så hade det börjat regna. Och då trodde vi inte att vi skulle kunna öppna bikupan på grund av det... Men så blev det faktiskt lite glesare mellan dropparna, så då bestämde vi oss för att göra det iallafall! För att bara kunna konstatera att bina var kvar i skattlådan! 8-I
 
Om det berodde på att bitömmaren inte hade fungerat, eller på om det fanns yngel i lådan som bina inte vill lämna - ja, inte vet jag...? Men vi fick hur som helst istället inrikta oss på att ta bort bitömmaren och sätta tillbaka spärrgallret.
 
Och så får vi göra ett nytt försök med honungen en dag när solen skiner igen! <:-) Vilket nog inte blir idag, för här hänger regnet i luften och SMHI har utlovat rikliga mängder nederbörd i Blekinge och Kronoberg - vilket brukar betyda att även vi här i norra Skåne får oss en dusch...
 
 
 
 
 
Ytterligare en grej som har spruckit är min svit av VG:n på tentorna! Fick långt om länge häromdagen tillbaka tentan från den tredje delkursen, och det hade behövts ytterligare två poäng för ett VG. 
 
Att det bara blev G på den tentan säger jag inget om. Men det var väl G minus, och inte G plus, som jag skulle försöka nå upp till!? Så-å-å-å förtretligt, lixom. Jag menar; Ett G är ju alltid ett G, men det faktumet känns ju onekligen trevligare när man med nöd och näppe har klarat sej ifrån ett underkännande än när man med samma fjuttiga marginal har missat VG:et! 
 
Fast jag överlever ändå! På det stora hela är jag nöjd med mina tentaresultat, och jag ångrar inte för en sekund att jag har gått kursen. Har lärt mej massor!!! :-)
 
Borde väl passa på att söka några jobb på IKEA, nu när den kursen kommer att stå överst på CV:et!?! ;-)
 
Trevlig onsdag på er allihopa!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Den 24/6...

 
Förr var det visst alltid midsommarafton på detta datum!?
 
 
 
 
 
Numera får man nöja sej med att det bara är sex månader kvar till julafton... 8-X
 
Men innan dess ska här skördas honung - närmare bestämt imorgon!! :-D Vår bi-mentor var hit för ett par timmar sen och hjälpte oss att få en så kallad bitömmare på plats. Om den fungerar som det är tänkt ska den första av våra två skattlådor vara någorlunda tömd på bin tills imorgonkväll, och då ska maken och jag på egen hand kunna fixa att ta ut de fulla honungsramarna ur den. :-)
 
Lovar att jag ska ha kameran med mej när vi ger oss i kast med det!!!
 
Och så fort jag bara hinner så ska jag göra iordning fler foton från Hornborgasjön - men det kan ta en eller ett par dar till. Det är lite mycket just nu!! Och lite för fint väder för att sitta inne vid datorn och uggla mer än absolut nödvändigt... :-)
 
Ha det gott!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Hej! :-)

 
Tog oss hux-flux lite semester mellan igår middags och ikväll.
 
Och si så där 18 av de timmarna, tillbringade vi på bästaste fågelskådar-plejset!
 
 
 
 
 
 
Inte en sommar numera, utan åtminstone något besök vid Hornborgasjön!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Snart midsommar!

 
Men just nu mitt i spöregnet... <:-I
 
Det blir det dock ingen bild på!! Däremot på några sköna blomster...
 
 
 
 
 
 
Och på den här lilla, alldeles bedårande, sötnosen:
 
 
 
 
 
 
Imorgon förmiddag lär jag vara fullt upptagen med att förbereda en fest, så jag tror inte det kommer att bli något blogginlägg då... Så:
 
Gla´ midsommar på er allihopa! Önskar er en jättefin helg!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Klick!!!

 
 
 
 
 
Okej, inte bästa exponering - men mitt i prick blev det iallafall! :-)
 
Har sett att flugsnapparna, som bor i en holk strax utanför ytterdörren, ofta "hovrar" någon sekund i luften innan de flyger in i holken med mat till småttingarna. Och igår försökte jag gång på gång att fånga det på bild, men det blev bara det ena misslyckade fotot efter det andra...
 
Tills jag kom på att man ju även kan använda en annan knapp än avtryckaren (halvvägs nere) för att fokusera! Något som jag faktiskt aldrig har testat innan, men ofta läst om. :-) På min kamera heter den knappen AF-ON, och sitter på baksidan längst uppe i högerhörnet - den "vänstraste" av tre knappar som är placerade i en rad där... Och den sköts lämpligen med höger tumme! (Ja, något annat finger torde faktiskt vara omöjligt att anväda!?)
 
Jag trodde det skulle kännas helt avigt och konstigt att fokusera på det viset, men det gjorde det inte. Och fotot ovan blev alltså till med hjälp av den funktionen. :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ekorrar igen! :-)

 
Igår morse, när jag skulle rulla ut min cykel ur källaren, så satt den här ekorren vid fröautomaten - och såg ut som om den just hade tömt hela den alldeles själv:
 
 
 
 
 
 
Tog fotot genom dörrspringan med kompakten - när jag sen öppnade dörren helt och gick ut, så pep den förstås iväg fortare än fort... Men jösses, vilken stor mage!? 8-)
 
En annan ekorre förevigade jag med systemkameran genom sovrumsfönstret, när den käkade lunch (?) vid det andra fodertråget:
 
 
 
 
 
 
Tydligen är fönsterrutorna så skitiga att fotona ser ut att vara tagna mer eller mindre mitt i natten...? <:-X Men det var faktiskt mitt på dagen! Dock i djup skugga, och möjligen med inte helt optimala kamerainställningar... Dessutom har jag inte redigerat nånting alls, utan bara satt ihop en bildserie till en liten animation. Det ser ju så himla dumt ut när den inte riktigt når upp, utan hänger i framtassarna och sprattlar med bakbenen. Här tappade den ju dessutom (nästan!) taget för ett litet ögonblick! :-D
 
Apropå mitt i natten, så var det väl ungefär det som klockan var när sonen kom hem igårkväll. Jag hade nästan somnat, och då klampar han in i sovrummet och måste tvunget berätta vad han precis hade sett... <:-) En vildsvinssugga med sex små bebisar i randiga pyjamasar!! Tack och lov inte i trädgården...
 
Ha en fin tisdag allihopa!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Cyklat åtta kilometer!

 
Vilket tog ca 35 minuter, inräknat ett litet stopp för att fotografera en golfboll:
 
 
 
 
 
 
Måste ha varit en jäkel på att svinga, som lyckats få den ända dit!? 1½ mil från närmsta golfbana. :-D
 
Undrar om golf skulle vara en bättre motionsform för mej än promenader och cykelturer, som ju tenderar att bli av allt mer sällan...? Såg i min kalender att jag inte har gått en ordentlig (rask...) promenad på en hel månad - och då hade jag dessutom bara gått i 15 minuter (för sen började det regna, vill jag minnas, och då svängde jag hemåt istället för att gå vidare i ytterligare 15 minuter... Slött - jag vet!! - men kanske ändå lite mänskligt...?).
 
Egentligen tror jag inte för ett ögonblick att golf är något för mej - men man åker väl inte till golfbanan och spelar själv, utan det är väl en slags gruppaktivitet!? För det här med att motionera ensam, tycker jag faktiskt inte är det minsta kul... <:-I
 
Däremot blev jag lite uppmuntrad när jag i morse kikade in på högskolans studentportal, och såg att resultatet från kursens sista tenta hade kommit! Redan, lixom!?! Det var ju bara lite styvt en vecka sen vi lämnade in den, så med tanke på hur det har varit innan så hade jag inte räknat med att få tillbaka den här förrän bortåt hösten eller nåt sånt! Och med tanke på hur otroligt oinspirerad jag var när jag skrev den, så är jag verkligen nöjd med att ha fått ett VG, om än ett svagt sådant! :-D
 
Återstår fortfarande att få veta hur tentan tillhörande den tredje delkursen gick. Resultatet från den skulle ha kommit i förförra veckan, men blev framflyttat till i slutet av förra... Pinsamt sent vilket som - men som ni förstår så lyser resultatet allt jämt med sin frånvaro.
 
Bör väl nämna att det inte är samma lärare som har hållit i den här sista delkursen som i de tre första, men det förstod ni antagligen ändå...
 
Go´ förmiddag!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Det senaste från bikupan... :-)

 
Har haft besök av vår bi-mentor två gånger den här veckan; Dels i måndags och dels igår. Och ingen av gångerna har jag haft kameran framme... Lite dumt, med tanke på att jag verkligen hade tänkt att den här första sommaren som biodlare skulle fotodokumentras ordentligt... Men, men! <:-)
 
Ni kanske minns att en så kallad skattlåda sattes på kupan för lite drygt två veckor sedan!? 
 
Nån vecka därefter kollade jag och maken själva hur det såg ut i den:
 
 
 
 
 
 
Bina hade byggt ut de nya ramarna, och även börjat fylla på cellerna med honung! :-)
 
I måndags tittade vår bi-mentor till kupan, och konstaterade detsamma. Dessutom ville han sätta på ytterligare en skattlåda inom en vecka - så det var det han var hit och gjorde igår. Fotot nedan är från i fredags:
 
 
 
 
 
 
Som ni ser satt det många bin utanför kupan då, trots att det var ganska ruggigt väder den dagen. Ett tecken på att de behövde mer plats! Vilket de alltså har fått nu. :-) 
 
Efter midsommarhelgen bör det kunna gå att skörda den första honungen!
 
Som nybörjare är det verkligen inte alltid man förstår vad det är bina håller på med... En dag fick jag till exempel syn på några som kröp omkring i visset gräs strax utanför ytterdörren. Det såg ut som om de åt något...?
 
 
 
 
 
 
Och då fick man ju börja gnugga de små grå! Och försöka räkna ut vad det var som var så aptitligt med just detta vissna gräs...? Jo, eeeh... (Ni som älskar honung bör kanske sluta läsa nu!?!)
 
Gräset är visset på grund av att vår hund har pinkat ihjäl det!! Varje morgon går han ut och lyfter benet en lå-å-å-ång stund just där... Och vad finns i hundpiss?? Jo, olika salter och mineraler! Vilket är preci-i-i-is vad bin vill ha ibland!!! 
 
Go´ morron!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Nya skor!! :-)

 
Eller bättre begagnade nya skor, rättare sagt... 
 
 
 
 
 
 
Jag inhandlade dem på second hand häromveckan, för högst överkomliga 30 kronor! Har redan haft dem på två kalas, och det lär bli ett till innan den kommande helgen är över. Sen skulle jag nästan kunna kasta bort dem - men det är de ju alldeles för bra för, så de kommer nog att få agera findojjor vid åtskilliga fler tillfällen. :-D
 
Idag passar det dock bäst att dra på sej gummistövlar, om man överhuvudtaget har nån lust att gå ut...
 
Regn-regn-regn...
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Torsdag!

 
Minsann om det inte har blivit både en och två semesterdagar - iallafall var det en sådan igår! Kanske för tidigt än att dra samma slutsats kring denna dag, men jag hoppas iallafall att det blir "semestrigt" idag också! Trots att det regnar... <:-)
 
 
 
 
 
 
Gårdagen innebar bland annat en liten utflykt till Kristianstad för mej och maken. Dels förlustade vi oss en stund inne på Systembolaget - det är ju STORT där, och det finns väldigt mycket att titta på och välja bland jämfört med i de mindre sådana butikerna på närmare håll (där särskilt den allra närmaste har fått sitt sortiment krympt gång på gång under de senaste åren...). Sen var vi inne på Media Markt också, och förhörde oss lite grann om datorer. Jag räknar ju inte med att vår nuvarande stationära sån håller speciellt länge till - fast nu har den faktiskt fungerat problemfritt i några dar igen! (Men rätt vad det är kommer säkert tokhängningarna och startproblemen tillbaka igen, för det brukar de ju göra...) Hur som helst rekommenderade försäljaren märket Asus... Någon här som känner till det, har en sån, eller på annat vis är insatt och kan instämma eller dementera???
 
Vi har haft HP-datorer i några omgångar, men den nuvarande är jag ju sannerligen inte nöjd med... Så ett byte av märke är jag alls inte främmande inför - fast jag kände mej mer bekant med namnet Acer än Asus, så jag kunde inte bestämma mej för nånting där i butiken igår. 
 
När vi gick mot utgången så passerade vi (givetvis!!) fotoavdelningen också, och där fick vi syn på en Canon EOS 6D. Det var faktiskt första gången jag såg en sån i verkligheten, så naturligtvis måste jag (vi!!!) titta lite närmare på den. Tyvärr fanns det inte en gnutta ström på batteriet, så testa den på riktigt gick inte, men den kändes iallafall väldigt okej att bara hålla i! :-) Grejen med den modellen är att det är en så kallad fullformatare - den har mycket större bildsensor än mina nuvarande kameror - samtidigt som den är nästan 10 000 kronor billigare än Canons andra sådan modell (5D mark III). Fast den är på tok för dyr ändå... Så jag ska INTE ha en sån - åtminstone inte nu... :-)
 
Studentfotona är ju redan tagna, så!! ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eller balfotona, rättare sagt! :-)
 
Trevlig torsdag på er allihopa!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Onsdag...

 
Idag ska jag bara ta det LUGNT!! :-)
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 
 
 
 

Inte så jättebra foton, men...

 
Jag satt ute på balkongen igår förmiddags, och rätt vad det var så hördes det konstiga ljud från uthustaket snett mittemot. "Klonkeli-klonkeli-klonk", ungefär! 
 
En liten ekorre galopperade omkring över plåten, och verkade finna stort nöje i framkallandet av detta ljud!? :-D
 
Jag hann in och hämta kameran, men så många foton hann jag dessvärre inte ta förrän den svartvita flugsnapparen dök upp och satte P för leken... <:-)
 
 
 
 
 
 
Senare, nån gång under eftermiddagen, träffade jag på den lilla ekorren igen - denna gång i markplan. Och då blev det lite bättre foto på den!
 
 
 
 
 
 
Annars var det mest sädesärlorna som höll låda i trädgården igår. Deras ungar lämnade boet (som de haft nånstans på taket av vårt boningshus) då, och under eftermiddagen kunde man få syn på dem än här och än där... På vedbodtaket till exempel:
 
 
 
 
 
 
Snacka om att vara ful-söt!?! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Måndag!!

 
För att vara sommarlovets första "riktiga" dag, så känns den verkligen som VÄLDIGT MYCKET helt vanlig måndag bara...
 
Men, men! Det får gå det också. :-)
 
 
 
 
 
 
Maken har kört upp till Jönköping idag med, för att hjälpa till att plocka ihop montern som han jobbade i under förra veckans Elmia Wood-mässa. Och sonen har så klart åkt iväg till sitt jobb, som alla andra dagar. Så med andra ord är det bara hunden och jag hemma nu igen
 
I lördags var jag ju på en studentfest, och igår tänkte jag förbereda lite grann inför nästa sådan som går av stapeln imorgon. Skulle bland annat köpa ett studentkort, och lättare att välja sådant har det väl aldrig förr varit!? Det fanns nämligen inte ett enda att välja bland!!! Stället för såna kort på Ica var totalt länsat - det fanns inte ens ett enda litet skrynkligt kuvert kvar! 8-X Kunde förstås ha kilat in på Coop och kollat där också, men magkänslan sa mej att den sortens kort förmodligen var exakt lika slut där... Hå-hå-ja-ja!
 
Så nu filurar jag på en slags Plan B, som jag hastigt och lustigt fick uppfinna där i butiken! Det fanns nämligen några få andra föremål med student-tema kvar, så jag köpte ett sådant istället plus ett helt vanligt grattis-kort...
 
Får se om jag får ihop något vettigt av det, eller om det här projektet mynnar ut i katastrof... <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Idag är hela "byn" full av studenter!

 
 
 
 
 
Och strax ska jag iväg och uppvakta en av dem! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ungkarlsliv!?

 
Jag är ju gräsänka den här veckan, eftersom maken är på Elmia Wood-mässan och jobbar. Sonen är hemma ibland - men oftast inte. Så jag och hunden gör lite som vi vill med allting! 
 
Igårkväll softade vi framför tv:n. Sport, öl och jordnötter - samt mobilen och datorn inom bekvämt räckhåll!
 
 
 
 
 
 
Du milde, vilket förfall...
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Nu har jag ägnat större delen av nationaldagen...

 
...åt att sammanfatta internationella strömningar inom modern inredning. Phu! 
 
Med andra ord: Jag är i princip klar med min hemtenta nu!!
 
(Eller åtminstone så känner jag mej helt färdig när jag tänker på den...)
 
Så nu ska jag (nog...) inte skriva något mer på den, utan bara läsa igenom den några gånger innan jag e-postar den till min lärare nångång under morgondagen. Sedan blir det SOMMARLOV!!! :-D
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 
 
 
 

Studenter på väg till balen... :-)

 
Dessa fina töser stannade till en liten stund (för just lite "klick-klick"!!) när de passerade här förbi igåreftermiddags, på väg mot Växjö och kvällens bal för JB-gymnasiets avgångselever:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hua-hua för skarpt mitt på dagen-solsken - och försommarväxtlighet som ger värsta sortens grönstick åt foton! Men... Med så här vackra motiv kan man väl bortsett från lite solfläckar och vitbalansproblem!? 
 
Så fort jag får tid, ska jag se om det kanske går att "tvätta bort" konstigheterna i blidbehandlingsprogrammet... :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Strömavbrott gånger två! 8-X

 
Om ni inte har hört det förr, så kan jag berätta att jag är mitt uppe i skrivandet av en hemtenta...
 
<:-) 
 
Det går inte så jättebra, men det går ännu sämre när strömmen plötsligt bara försvinner! Vilket hände mej vid två tillfällen igår - en gång på eftermiddagen (då var strömmen borta i ca 1½ timme) och en gång på kvällen (då kom den tillbaka igen efter ca 35-40 minuter). Förlorade i och för sej inte så jättemycket osparad text, men bara att bli avbruten på det där viset är ju himla frustrerande!!
 
Varför strömmen gick vet jag inte, men eftersom det varken blåste eller åskade så var det väl nån klantskalle i grävmaskin eller dylikt, som råkade gräva av kabeln... Eller nåt sånt!?
 
Idag har jag knappt tid att sitta vid datorn, så i princip kan strömmen gå hur många gånger som helst!! Fast det är ju inte alldeles tvunget att den gör det, förstås. Men jag ska iallafall göra sånt som går precis lika bra att göra utan ström, och det första uppdraget handlar om att fotografera en tjej som ska på studentbal ikväll. :-)
 
Mitt egna kvällsnöje blir att följa med dottern och titta på fotboll. Kanske tar med kameran då också! :-)
 
Dottern får nöja sej med att vara supporter till sitt lag nu, eftersom hon skadade ena knäet redan i den andra seriematchen. Hon har aldrig tidigare varit skadad på det här viset, och tyvärr verkar det bli drygt med läkningen. Det är inga avslitna korsband eller så, men det finns ju en hel del annat jox inne i knäna som också kan trassla till sej... :-I Vi vet inte exakt vad det kan vara, men knäet är fortfarande alldeles för stelt för att hon ens ska kunna träna. 
 
Men den tolfte spelaren i laget (publiken alltså!!) är ju nog så viktig när det handlar om fotbollsframgångar!!! :-D
 
 
 
--------------------
 
 
 
Borde det inte vara ett foto också i det här inlägget, förresten!? Okej... 
 
Häromdagen trodde jag att den här grå flugsnapparen hade "råkat" fånga ett bi!?!
 
 
 
 
 
 
Jag har misstänkt den för att vara biätare under en längre tid, för den håller sej alltid i närheten av bikuporna och jag ser den i stort sett varje gång jag går dit.
 
Men... Efter en rejäl inzoomning av bilden i datorn, så visade det sej att så ju inte alls var fallet!
 
Tur för den det!! >:-)
 
Och trevlig tisdag på er allihopa! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Pysslat om bina! :-)

 
Vår bi-mentor var här och hälsade på i fredagseftermiddag. Den här gången var det dags att sätta in en så kallad skattlåda i kupan - den som det så småningom ska skördas honung ifrån! 
 
 
 
 
 
 
För säkerhets skull: Ha rökpusten laddad, igång och till hands!!
 
 
 
 
 
 
Det visade sej snart att den där specialpelletsen inte var speciellt eldfängd... :-/
 
Men det gjorde inget, för bina var på bra humör denna dag - lika snälla som små barn på julafton. :-D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ramen som mentor-John håller upp, och inspekterar tillsammans med maken, är full med honung. Den (och även bina som satt på den) placerades i skattlådan som står till höger närmast i bild. Ytterligare tre sådana honungsramar med bin hämtades från kupan och sattes ner i skattlådan - resterande ramar i den är helt nya, försedda med en tunn vaxskiva som det nu är meningen att bina själva ska bygga ut med celler som de sedan kan fylla med honung.
 
Under ramarna som ligger till vänster om skattlådan ser ni ett galler. Det ska förhindra att drottningen kommer in bland ramarna i skattlådan - för i honungen vill vi inte ha några ägg och larver! :-)
 
Här nedan kan ni förresten se drottningen:
 
 
 
 
 
 
Den stora orangea utan ränder på bakkroppen - som nästan "står på huvudet" ner i en cell... :-)
 
Alla arbetsbina är också honor, men det finns en och annan karl i kupan också. De kallas för drönare, och på bilden nedan ser ni en sådan klättra upp över lådkanten:
 
 
 
 
 
 
Här ser ni "något vitt" i en stor del av cellerna:
 
 
 
 
 
 
Det är larver!
 
När larverna har vuxit sej färdiga täcker bina över dem - se bilden nedan - och där under "locken" genomgår de den slutliga förvandlingen till bin.
 
 
 
 
 
 
Lägg märke till det ovala bygget mitt i bilden! Det är en så kallad vicecell - ett ägg som läggs i den kommer att bli till en ny drottning. Vilket skulle orsaka problem... Det kan nämligen bara finnas en drottning i varje bisamhälle, så kläcks det en ny så kommer den gamla drottningen att svärma tillsammans med en stor del av kupans övriga bin.
 
Det scenariot vill vi absolut inte ha nu, för då försvinner de bin som ska dra in honungen till skattlådan... Därför tog mentor-John bort alla viceceller som vi hittade (4-5 stycken).
 
 
 
 
 
 
Precis till vänster om den gula sprayflaskan i förgrunden på bilden ovan, ligger en sån där bortskuren vicecell... 
 
 
 
 
 
 
Spärrgallret, som alltså släpper igenom arbetsbina men stoppar drottningen, läggs på plats...
 
Och så på med skattlådan också:
 
 
 
 
 
 
Om några dagar ska vi (eller jag - för maken kommer inte att vara hemma den kommande arbetsveckan!) titta efter vad som har hänt i skattlådan. Om bina då pysslar med att bygga ut vaxskivorna på de nya ramarna, så är allt i sin ordning. :-) 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0