Innan vi lämnar oktober...


...så vill jag tala om att jag har sparat ner ytterligare några go´bitar från månadens fotoskörd i ett nytt litet bildspel. :-)

Klicka här för att komma till det!Som vanligt: Det är ingen idé att klicka upp bildspelet till en större storlek, för fotona är inte stora och högupplösta utan passar bara att visas i den storlek de är i "blogg-bildspelet". (Och vissa ser faktiskt lite oskarpa ut även i det, såg jag...). Måste nog ändra på den saken framöver, och lägga upp större bildfiler på Flickr - ifall jag ska fortsätta med bildspel!? <:-)

Ja, ja...

Imorgon börjar november... Ry-y-ys!

/AnnaKK

Så var då sommartiden...


...definitivt slut för i år...

Har letat klockor (att ställa tillbaka till normaltid) här i huset lite från och till hela morgonen, och har säkert missat någon.

Kamerorna har jag förresten inte kollat än... Det finns ju klockor i typ ALLT numera!? Och det är tveklöst mest praktiskt med dem som ställer om sej själva. Som den här i datorn till exempel. :-)

Normaltid, förresten... Vilket tradigt ord!? Så-å-å svenskt också... Det är väl bara i den här delen av världen som vinter, mörker och kyla kan uppfattas som något normalt!? X-(~/AnnaKKOm inga höstfärger finns i naturen...


...är det bara till att sätta dem på djuren! :-)
/AnnaKK, i gråvädret...
Fredagsstim... :-)


"Jag äter inte fisk...", avslöjade en bekant för mej en gång, "...för jag blir så stimmig då".

Det har jag aldrig märkt att jag blir av fisk!? ;-) Men däremot blev jag det (lite grann iallafall) för en stund sen när jag skulle gå ett ärende i "byn", efter att ha lämnat av dottern vid lägenheten efter vår Kristianstadstripp i förmiddags. Det kom nämligen ett stim med fåglar och slog ner i ett träd med rödorangea bär (oxel), och jag lixom bara visste med en gång (fast att jag knappt hade hunnit uppfatta hur de såg ut) att det var SIDENSVANSAR!! 8-D

Tänk, så många gånger jag har beundrat dessa fåglar på bild i olika bloggar... Men det här var första gången i mitt liv (som jag vet om iallafall!) som jag fick se livs levande sidensvansar! Med andra ord: Dagens Grej!!! :-D

Kanske tur jag inte hade kameran med mej, för då hade det väl blivit både dubbel- och trippelstim där mitt på trottaren när jag isåfall skulle ha börjat fota dem också!? ;-)

Så jag får illustrera detta inlägg men nånting helt annat...Några veckor sen man kunde plocka en sån här blomsterbukett... <:-)

/AnnaKK


Inte en struts...


..utan en emu, var det som jag träffade på när jag tidigare idag var på Denningarums Gård och provianterade inför en viss fest som ska äga rum om några veckor. :-)

Men struts eller emu - det är väl ungefär "struts samma"? ;-)

Lite jobbiga att fota dock, för de är aldrig stilla!? Här lyckades jag iallafall få med lite mer av den än på förra bilden...De andra kreaturen i hagen, ser ut så här från andra hållet:


Lamadjur! :-)

De var inte heller särskilt stillsamma - bitvis ville den ena (den stora till höger) nästan krypa in i kameralinsen! :-D 

Otroligt nyfikna var de, och väldans trevliga & gosiga också!!

Jag vill ha ett par såna!?! 8-)

-----------

Imorgon är jag nog inte här i "bloggvärlden" förrän framåt eftermiddagen eller kvällskvisten...

Klockan 8.00 ska dottern vara på tandregleringen i Kristianstad, och efter besöket där ska vi "göra stan". Hade vi tänkt - fast då tänkte vi inte på att vi kan behöva slå ihjäl över en timme först, innan butikerna öppnar... <:-I Nåja, det får gå på ett eller annat vis...

Ha det fint allihopa! :-)

/AnnaKKGrey´s Anatomi...?


Man ser knappt vad som är vad, eller ens vem som är vem, när man ger sej ut på foto-promenix när vädret är så grått som det har varit här idag!? <:-)


Ett litet tillrättaläggande, förresten! Jag körde bil i 1½-2 mil, innan jag promenixade 50 meter till kreaturen på bilden... Mer motion än så, kände jag inte att jag nödvändigtvis behövde idag! Hm...

/AnnaKKSovmorgon till kvart över åtta... 8-)


När hände det senast, tro!?

Här har det varit ungefär hur många sena kvällar och tidiga morgnar i rad som helst... Så det var antagligen av ren och skär utmattning som jag inte vaknade av klockradion idag... <:-)

Men det gjorde ju inget, för jag hade ingen speciell tid att passa eller så!Fast det är klart... Jag får nog skynda på lite grann med att få ner kaffet nu samt få publicerat detta inlägg, så jag sedan kan gå ut och fylla på fröautomaten. De bevingade väntar otåligt!! ;-)

Fotot tog i tisdags... Idag syns inte en enda höstfärg vid en snabb titt ut genom fönstret. :-/ Det är bara grått, dimmigt och disigt för hela slanten...

Men däremot åtta-nio grader varmt. Man får glädjas åt det lilla!! :-)

/AnnaKKFejk-polaroid...


...är riktigt kul! :-)Och lätt att göra, till exempel här: http://www.polaroin.com. Bara några knapptryckningar... :-)

Om man själv vill busa fram bildens "look", så kan jag istället rekommendera att använda Picnik. Då kan man först gå loss på sitt foto genom att testa lite av varje under "effects" (som ligger under fliken "create"), och sedan avsluta med att välja polaroid-ramen under "frames". Då kan resultatet bli så här:Originalfotot såg ut så här:(Klicka på det, så blir det större!)

Bildbehandlingen av golden retrievern i mina Picnik-varianter, är inte så "polaroid" som den som Polarion åstadkom med fotot på det lilla ensamma barnen mitt i storstaden - men föredrar man att redigera själv, så gör man så klart precis hur man vill!! :-D

Och man kan ju faktiskt använda polaroid-ramen till vilket foto som helst, enkom för att man tycker att den är snygg.

Eventuellt kan en sådan ram t o m göra smärre underverk med tämligen misslyckade foton!?

Det är nog bara fantasin som kan sätta gränser för användandet av de här!?! :-)

/AnnaKK
Himmel(-sblått) vad fåglar!!


Jag har sett en hackspett här i grannskapet lite allt som oftast på sistone. Bland annat när den har suttit i toppen av detta döda träd, och hackat ut fröna ur grankottar:Vi människor har mugghållare (eller hur, Yvonne!?) - och hackspettar har kotthållare... :-) (Ja, de hackar ut fördjupningar i träden som passar precis att kila fast kottarna i, så dessa sitter stadigt när de sedan hackar loss "det götta" ur dem).

Ett annat dött träd, modell högstubbe, står här hemma på tomten - och det var från det jag hörde hackningar igåreftermiddags. Och när jag tittade upp, och försökte lokalisera var ljudet (som nu hade tystnat) kom ifrån, så stack Hacke precis ut huvudet ur hålet han/hon befann sej i... Och hivade ut en massa "byggavfall", som singlade ner genom luften och hamnade nästan rätt på mej! :-D Blev visst lite konstiga färgnyanser i bildbehandlingen. Men jag kan ju inte låta bli att testa allt som bara går, nu när jag äntligen har Elements! ;-) Men ibland går det väl lite överstyr... Ähum!

Nåja... <:-)

Mer höghöjdsfoto... En av mina grannars skorsten mot blå himmel, fotad i förrgår:Lite underliga färger även här... Men det är inte det som är det viktiga i detta foto - utan filuren som sitter under kåpan över skorstenen! :-)

En kattuggla, enligt skorstensägaren. Och eftersom det aldrig eldas i huset, så bor ugglan där permanent.Vad det är för fågel som sveper förbi här, låter jag vara osagt. Men nån slags rovfågel är det ju iallafall. Och en sak som är bra med den, är att den inte bidrar till åtgången av solrosfrön!! ;-) (Tja, den kan ju krasst sett till och med indirekt bidra till att minska åtgången - fast det vill jag ju egentligen inte heller!? Hm...).

Det är tufft att vara fågel! <:-)

Men jisses, vad småfåglarna glufsar i sej + samlar vinterförråd om dagarna nu!! Jag fyller på och jag fyller på i automaterna... Och får lite fototillfällen i utbyte! :-)

 

(Ekorren har mej veterligen inte gjort några fler attacker - åtminstone inga framgångsrika sådana - mot min nya fröautomat! :-D)

/AnnaKK


Det händer spännande saker...


...i ett träd nära mej!! 8-)Jag tror bestämt jag håller på att få en ny granne!?

/AnnaKK
PS! Om ni inte ser på dessa små bilder vad som är på gång, så kommer det en fortsättning lite senare! ;-) DS!


Eftermiddagskaffet...


...intogs utomhus! :-)~När vädret är som idag - då är hösten faktiskt bättre än sommaren!! :-)

/AnnaKK


Veckans Tisdagstema...


...är som gjort för en dagsfärsk fjärilsbild! :-)Genom-oäkta i dubbel bemärkelse... Inte lätt att hitta några fjärilar nu!? <:-)

Denna lilla glittriga fjärilsberlock (inhandlad för halva priset på Ur & Penn nån gång i somras) stod dock att finna i badrumsskåpet, och den fick följa med ut en sväng i trädgården under eftermiddagens fotosession... :-)

Fler smycken finns här!

/AnnaKK


Go´morron! :-)


Det vankas solsken idag igen - om man får tro väderleksrapporten jag hörde på radion för en stund sen! Hoppas den är tillförlitlig... :-)

Igår bröt solen igenom det massiva molntäcket en bit upp på förmiddagen, och sen var det jättefint resten av den dagen. Härligt - härligt!!!Men det är kallt om morgnar och kvällar - ska tända eld i kaminerna nu!

/AnnaKKFörra måndagmorgonen...


...var jag ute i trädgården med kameran... :-)Sonen och hans tjej hade använt den vedeldade badtunnan kvällen innan. Ljusen hade sedan länge brunnit ut, men den siste badgästen hade inte gått hem. Eller möjligen, och kanske rent av högst troligt (med tanke på vem det var...), inte hunnit dit i tid!? :-) Å andra sidan var vattnet fortfarande varmt...

De röd-orange-gula "lysande fläckarna" i bakgrunden är solbelysta lönnlöv. Idag finns de väl inte kvar på trädet längre, och jag är tveksam till om det kommer att synas nån sol heller...

Höst-höst-höst!!! Av det tråkigare slaget...

Nu ska jag pigga upp mej med ett arbetspass! :-)

/AnnaKKNymodigheter kräva nytt mod!?


Jag har utökat matbespisningen med en burliknande tingest, som bara småfåglarna ska kunna äta ur.

Tanken var att inte den glupska nötskrikan, som dyker upp här flera gånger varje dag, ska kunna smaska i sej alla solrosfröerna själv. Och så hängde jag den på en ekorrsäker plats också - trodde jag åtminstone...

Men när jag stod i köksfönstret i förmiddags och studerade matkön av talgoxar och entitor och nötväckor (och faktiskt ingen nötskrika), så kom "min" lilla ekorre, och med sej hade den så klart sin stora nyfikenhet... :-D


Den fick fundera en del, kan jag säga, innan den hade tagit sej så här långt! Och sen svek visst modet - för den klättrade tillbaka upp i stuprännan och tog sej ner på marken igen, och höll därefter till godo med sin egen mat på sin egen utfodringsplats! :-)

Men nästa gång... Bäva, min stackars "fågelbur"!? 8-X

/AnnaKK


Dagens lekstuga!


Tiltshiftmaker.com - där kan man enkelt efterlikna effekten av ett så kallat tiltshift-objektiv.

Ofta använder man såna här program för att åstadkomma känslan av ett miniatyrlandskap, men jag använde den för att göra människorna och bakgrunden på detta foto rejält suddiga och bara låta hunden vara i fokusområdet.Önskar förresten att det även gick att "tiltshifta" dagens väderlek, och lixom kasta ut regnet helt och hållet ur mitt perspektiv!? <:-)

/AnnaKKBack to basic...


Inga flygande fåglar idag.

Det är så-å-å-å höst, så jag har knappt ens varit ute... Brrr och I-S-C-H...!!!

Men ett flygande löv kan jag bjuda på! :-) Man måste lära sej krypa innan man kan gå, brukar man ju säga, och löv har iallafall inga flaxande vingar som "suddar till" fotona! ;-)Fyndade tre små söta cognacskupor för en tia i en secondhandbutik idag. Ska hälla upp en betydligt dyrbarare dryck i dem om en stund. Nåt som värmer gott i ruskvädret!

Ha en mysig lördagkväll ni också! :-)

/AnnaKK


Hur man (inte?) ska göra...


...om man vill (försöka) fota en fågel som flyger!Men till sist så!! Skarp och fin, och hela kom med i bild! YES-YES-YES!!!Eller jag menar... NO!? Det där ser ju inte ut som en fågel...? 8-X

Hur fasiken GÖR man??? Tips mottages tacksamt!!! <:-)

/AnnaKKIgår morse...


...när jag skulle fylla på solrosfrön till fåglarna och ekorren, upptäckte jag att blötsnön som hade fallit under natten och kvällen innan hade fått locket till ekorrens matlåda att frysa fast. Fick mer eller mindre bräcka upp det.

Undrade lite för mej själv om ekorren hade klarat av att få upp det, om den hade kommit före mej dit denna dag - men när jag tittade ner i lådan, så satt visst ekorren redan där!?

Förvisso en ovanligt liten sådan, och dessutom med ganska klen behåring på svansen... ;-)Den hade nog varit instängd där hela natten!? <:-) Vet inte om det var på grund av kyla eller för många ätna solrosfröer som den var trög i rörelserna... Locket fick stå på glänt ett bra tag, innan den äntligen klättrade ut och gick hem till sitt.../AnnaKK
Underbart fotoväder...


...men dessvärre inte så mycket kameratid idag! <:-)

Har jobbat, veckohandlat med dottern, tvättat, bakat, lagat middag, städat...

Och nu ska snart resten av kvällen ägnas åt älgkött! Finstycka, putsa, mala, förpacka och frysa in... Inte det roligaste, men gott att ha sen! :-)

Men några foton har jag förstås tagit idag - gick ju bara inte att låta bli, när solen sken och snön gnistrade! Hade gärna varit ute och letat spännande motiv och bildvinklar hela dagen, om tiden bara hade funnits! Men kanske är det lika dant väder i morgon också...? Man kan ju alltid hoppas! :-DPå återhörande!!

/AnnaKK
Go´dagens!


Det är verkligen VACKERT här idag - något annat kan man faktiskt inte säga...Två-tre grader kallt, några centimeter snö och strålande solsken. :-)

/AnnaKK


Aktuell väderleksprognos...


S-N-Ö...!Fy fabian, som den där Pippi brukar säga... :-(~

/AnnaKK(Den lilla bilden - tagen alldeles nyss - är klickbar!)Inte nog med att man tar många hundra foton...


Vissa av dem gör man hundratals olika redigeringar av också! 8-)

Eller inte riktigt så-å-å många, kanske... Men en handfull är iallafall inte ovanligt när det gäller mej.

Valde ut några stycken olika varianter av några fågelfoton tagna under de senaste dagarna, och de finns nu samlade i ett bildspel. Klicka här för att komma till det! :-)

Och titta här nedan!

Äntligen har jag lyckats fotografera den lilla häftiga gärdsmygen!! :-DSvartvitt är förövrigt något jag experimenterar mycket med nu. Det har blivit betydligt roligare sen jag skaffade mej Elements för 1½ månad sen. :-)

-------------------

Jag förresten gjort en egen kategori åt inläggen som är länkade till bildspelen - som kort och gott heter just "Bildspel".

Och om man skulle göra ett litet "arkiv" över bildspelen också, så skulle det kunna se ut så här:

1. September 2010

2. Oktoberbilder I

3. Same But Different

Inte så många ännu, alltså. Men jag känner på mej att det kommer att bli fler framöver!

Dock är inte mina bilder så stora och högupplösta att de lämpar sej att titta på i helskärmsläget, som är möjligt att klicka fram. De blir helt klart bäst i den lilla visaren, direkt i inlägget! :-)

För den som också vill göra såna här bildspel, finns det en liten "guide" här. :-)

/AnnaKKIdag blir det inte en enda ekorre!


Både ni och jag riskerar ju att snart få en överdos!?! :-D Det är ju bara att scrolla neråt i bloggen och se efter...

Ekorre, ekorre, ekorre och ännu mer ekorre! Typ... <:-)

Så idag visar jag istället den rosa bilden jag hade skickat in till Kandy.se!Och så har jag en till rosa sak... Nämligen den här......som jag fick av Lizaloop i förra veckan. :-) Här (en bit ner i inlägget) kan den som är intresserad läsa varför...

Knutet till denna utmärkelse är den lilla uppgiften att berätta om tre saker som ligger mej varmt om hjärtat. Och det är ju inte alls svårt: Min man, min son och min dotter! :-)

Däremot är det jättesvårt att ge utmärkesler vidare, tycker jag. Behöva välja ut bara några få som ska få den... Usch, så jobbigt! <:-/ Så det lilla momentet hoppar jag rätt och slätt över! :-)

Och nästa år hoppar jag över det här med att odla tomater också, tror jag... :-[
Frosten tog mina plantor i helgen... Så chansen att "grönlingarna" ska mogna nu, är väl noll!?

Hå-hå-ja-ja...

Ha en fin dag allihopa!! :-)

/AnnaKKFör en gångs skull......har jag haft lite nytta av (iallafall en av) sonens alla bilar! :-D          Smyg... Smyg... Ut genom källardörren, och fram till röda Volvon. Försiktigt - försiktigt...Första skottet gick rakt genom bilens sidorutor!
Det andra snävt över motorhuven...Det tredje är jag faktiskt riktigt NÖJD med!! :-D/AnnaKKFrukost-tajm! :-)


Glömde jag bort att äta kvällsmat igår, tro!?

Vaknade nämligen vid 3-tiden i natt, och var HUNGRIG... 8-X Men tyckte det var rena galenskapen att gå upp DÅ och äta en macka eller nåt... Men det gick inte så bra att somna om med kurrande mage heller - så det slutade med att jag låg och läste nästan tills det var dags att stiga upp! <:-)

Och nu är jag mätt och belåten, och kaffet håller som bäst på att "gurgla" sej igenom bryggaren! :-)~I helgen snyggade vi äntligen till mat-stationen, så den numera är lite mer foto-chic! :-)

Tog bort de där fula resterna av plastautomaten (som förövrigt just en ekorre massakrerade för jättelänge sen), och gjorde en ny upphängningsanordning av en gren... Ska byta ut den röda plastbyttan med ekorrfröer till något mindre i ögonfallande också, men har inte hittat en svart i rätt storlek ännu.

Planer för dagen: Jobba en stund på förmiddagen, handla, laga mat... Och sova middag!? 8-/

Gäsp...

/AnnaKK

Uppdatering! En sak till jag ska göra idag: Njuta lite extra av att ha fått ett foto publicerat på Kandy.se. Det är rosa temavecka där nu, och jag skickade in denna bild! :-) In löv... :-)
Sonen och hans tjej stod framför kameran i 4,5 sekunder igår eftermiddags. Innan de skulle fräsa iväg till ett födelsedagskalas... :-) Attans bara, att jag inte hann placera dem på en bättre plats - och ratta in en lämpligare inställning på kameran. :-/

Efter 4,5 timmars bildbehandling, gav jag upp tanken på ett snyggt porträtt - det fick bli "love i löv" istället... :-)

(Så lärde jag mej iallafall pensel-funktionen i Elements. Inget ont som inte har nåt gott med sej! :-D).

/AnnaKK


Ekorren har skymtats...


...ett flertal gånger även efter denna hemska syn, kan jag meddela oroliga läsare.

Visst är den fin, när den sitter uppe i lönnen och äter såna där "näsor"!? :-)Nu sitter det inte så värst många blad kvar på det där trädet, och jag hade nån idé häromdagen att jag skulle försöka fotografera lönnlöv när de föll mot marken.  En del kom ju faktiskt singlande ganska sakta - men det var ju dessvärre sällan det var dem man hade kameran riktad mot... Hm! Snarare åt dem som liksom bara störtdök mot marken, och hade landat innan man ens lyckats få in dem i sökaren. <:-) Och OM de trots allt hamnade i sökaren... Var var då skärpan nånstans!? X-/Men suddiga bilder kan väl ha sitt berättigande de också. Ibland... :-)

/AnnaKK
Kallt, kallare...


Brrr! Det är ju vinter!? 8-X Iallafall till temperaturen sett!!

Minus sex-sju grader här på morgonkvisten, och alldeles vitt på marken.Dock inte av snö, bara frost!

Vackert är det - inte minst i den stunden när solen klättrar upp över skogsridån i öster - men jag fryser!!!

/AnnaKK


Lördagförmiddag, den 16:e oktober...
Frost på kaprifolen, och inga frön i automaten...

Det första faktumet får man förhålla sej till (läs "vantar på!!") - och det andra kan man enkelt göra nånting åt!!

Särskilt som det står en oöppnad 20-kilos säck med solrosfröer i källaren... :-)

/AnnaKK
Så här gör man bildspel...


...på ett enkelt vis, med utgångspunkt från ett Flickr-konto. :-)

Om du inte redan har ett sådant konto, så skaffar du dej ett genom att gå in på den här sidan. Uppe till höger står det "Create Your Account" . Klicka på den knappen, och sen är det bara till att följa anvisningarna där angående hur man registrerar sej och skapar kontot. Det är lätt, och framförallt så är det gratis! :-)

När du väl har öppnat ett Flickr-konto, så är det bara till att börja ladda upp bilder där. Och dem du vill använda i ett bildspel lägger du tillsammans i en mapp, som du ger samma namn som du vill att ditt bildspel ska heta. :-)För att kunna visa ditt bildspel i ett inlägg i din blogg, måste du ha tag på en speciell kod. Den hittar du om du klickar fram din Flickr-mapp med bildspelet, och sedan klickar på det första fotot i den. Över det fotot kommer du nu att se två knappar, och på den vänstra står det "Actions". Klicka på den knappen, och välj sedan "Wiew Slideshow" från menyn som då öppnar sej under den. Då öppnar sej bildspelet på Flickr-sidan. :-)

Längst uppe till höger i detta bildspel står det "Share" - klicka på det ordet!

Då öppnar sej ett fönster med två olika koder. Du ska ta den nedersta ("Grab the embed HTML:"), och genom att klicka på knappen "Copy to clipboard" under koden, så lägger sej koden i datorns minne.

Nu behöver du bara öppna upp ditt nya blogginlägg, och se till att du har det i HTML-läge. Om du har en Blogg.se-blogg så kommer du till det läget genom att klicka på "ändra redigerare" nere till höger i inlägget - och på Blogger antar jag att man gör något liknande!? Sedan klistrar du bara in koden direkt i inlägget! Publicera ditt inlägg, och vips är bildspelet på plats i din blogg, färdigt att spelas upp. :-)

Jag valde att lägga upp mitt bildspel i en ny blogg, så jag kunde få en svart bakgrund till det. (Så blir det lite mer salongskänsla över visningarna! ;-) Popcorn får ni dock hålla er med själva... :-D).

Jag har även ändrat storleken lite på det, vilket man enkelt kan göra i koden. Leta bara upp "width=" och "height=" på första eller andra kodraden, och byt ut talen där. Kom dock ihåg att ändra lika mycket på båda: Plussar du på 100 på "width" så gör du det på "height" också - annars får bildspelet helt fel proportioner. Och hur stort du kan göra det, beror på hur brett ditt inläggsfält i bloggen är. Gör du bildspelet för stort kommer inte hela att synas...

Jag har precis lagt upp ett till nu. Här! :-)

/AnnaKK


Det...

...(k)lackar mot helg!! :-)Det blir på nåt vis bara tätare och tätare mellan fredagarna, ju äldre man blir!? 8-)

Och man väljer att gå i allt mer fotriktiga skor också... Jag har nåt liknande dem till höger! <:-) Trist - javisst...?

Men en trevlig helg tänker jag ha ändå! :-D Och det samma önskar jag er!!

Kramar! :-)

/AnnaKK

PS! Herre gud...! Kom just på att jag glömde att besöka "affären med den gröna skylten med gul text på", när jag var i "byn" i förmiddags! Inget vin till mys-middagen ikväll!? 8-X

Sonen har öl, maken har whisky, och jag undrar just om inte dottern har g(l)ömt nån cider på sitt gamla rum... Och jag har Loka mineralvatten i kylen. "Med smak av päron", minsann! Nån gång ska man väl dricka upp den flaskan också, och det ser ju inte bättre ut än att det blir ikväll!? <:-) DS!
Men för KATTEN!!! >:-I
Jag har fått en riktigt otäck utsikt från köksfönstret... Och...

Var är min ekorre och fåglarna??? 8-X

/AnnaKK, frivillig katt-oägareBildspel! :-)


Nu har jag äntligen kommit på vad man egentligen ska ha ett Flickr-konto till... :-D

Kika här om du blev nyfiken nu!

(Och en annan dag ska jag berätta hur man gör. :-) Promise!).Ha en fin kväll! :-)


/AnnaKK


Motljus + Blixt!


Här kommer en liten fortsättning på min "motljus-kurs" ... :-)

Det rekommenderas ju ofta att använda så kallad upplättningsblixt när man fotograferar i motljus, så det har jag testat här!Har använt den vanliga pop up-blixten på kameran, alltså. Inga speciella kamerainställningar i övrigt - det räcker gott med "de gamla vanliga" när man är utomhus och i fullt dagsljus.

Upplättningsblixt passar framförallt motljus-motiv som man vill ska ha lite extra lyster, eller rent av gnistra lite grann! :-)

Och inte minst till porträtt av människor och djur, där man vill att skuggor i ansiktena ska lättas upp.Ser ni det lilla fina blänket i titans öga? Det fixade antagligen blixten till. :-)

/AnnaKK


Ljuvliga väder! :-)
Det skulle faktiskt gå bra att plocka ihop en bukett vilda blomster ännu. Men jag tycker de är allra finast om de får stå kvar där de växer. Särskilt när det ändå är hemma på den egna tomten! I det här fallet kamomill... :-)

Ett ogräs... Hm!? Det bryr jag mej inte heller om!!! :-D

/AnnaKK
Man är ju ingen Leila Lindholm i köket, direkt...


Men man gör så gott man kan iallafall! :-)

Och misslyckas det, så kan det ju smaka gott ändå... Faktiskt!
Det gjorde iallafall mina äppelmuffins, som jag svepte ihop en kväll i förra veckan. :-D

Mitt "Dagliga Bröd" bakar jag inte själv varje dag - men det händer!Det brukar inte heller bli så vackert, men bara det går att äta så... (Vilket är tveksamt ibland!! :-/ Suck...). 

Vad jag däremot gör VARJE DAG, är att laga middag! Fasen vet om inte mina älgfärsbiffar i kantarell- och lingonsky, skulle kunna matcha nåt av Leilas "ihopasvep"!? ;-) Lite grann...? Iallafall på bild...? <:-)Eller kanske inte...? <:-)

Leila kan framförallt EN sak som inte jag kan; skriva recept!

Jag fixar inte ens att läsa recept... Däremot är jag rätt bra på att improvisera och göra fria tolkningar av dem!

Ungefär det mest meningslösa man kan företa sej i ett kök... Iallafall om man nångång verkligen "får till att", för då kan man ju aldrig göra om sensationen igen!? Eftersom man inte till punkt och prickar minns hur man gjorde, eller ens kommer ihåg allt man hade i... <:-X

Ja, ja... "Låt maten tysta mun", sa man ju förr. Det var väl på den tiden när maten inte heller alltid smakade riktigt så som den borde göra...? 8-X

Men mina älgfärsbiffar VAR faktiskt en liten kulinarisk höjdare!! Som jag rent av troligen kan återupprepa! :-)~

Förutsatt att maken och hans jaktlag lyckas fälla någon älg, vill säga! >:-I Efter andra jaktdagen står det 2-0 till älgarna...

/AnnaKK
Motljus är så-å-å vackert!


Såna här foton får man raska på att ta nu - innan alla härliga höstlöv är borta! :-)

Men man kan så klart ha nånting helt annan mellan kameran och solen, också förstås... Det är nog bara fantasin som sätter gränserna för vad!?

Det som däremot är viktigt att tänka på när du ska "motljusfota", är att du inte fotar rakt in i solen! För det är ett alldeles för starkt ljus, som i värsta fall kan skada sensorn. Och det är inte heller bra för dina ögon, att titta rakt in i solen - så gör inte det! Motivet ska alltid vara emellan - men man kan absolut låta några stycken strålar få kika fram. Det blir underbart fint! :-)

Motljusbilder som de här ovan vill gärna lura kameran att underexponera, så att bildens huvudmotiv blir alldeles för mörkt. För att undvika det, ställer du in en längre slutartid eller vrider exponeringskompensationen ett par snäpp åt "+".

Om du däremot vill att bilden ska innehålla siluetter......får du göra preics tvärtom: Kortare slutartid, eller vrida exponeringskompenstationen åt "-".

Eftersom bakgrunden inte bara ska vara solljus, utan gärna soft och diffus också, så rekommenderar jag att du använder en ganska stor bländaröppning. Här är bild 1 och 3 tagna med bländare 1,8 och bild 2 med bländare 3,5. (Och till alla tre användes Canon EOS 450D + 50 mm f/1,4).

Men lite mindre bländare än så, går förstås också bra - man tager lämpligen vad man haver i objektivväg!! För det är inte utrustningen som är kreativ, utan fotografen!! :-)

Ut och motljusfota med er nu allihopa, innan solen går i moln!!! :-D

/AnnaKK
Problematiskt!?
Ibland vet jag inte om jag bara förstör fotona, när jag lägger pratbubblor på dem...? 8-I

Men det är så svårt att låta bli!! ;-)

Fast i det här fallet är ju originalbilden ganska unik i sej själv, för hur ofta ser man nåt sånt här egentligen!?Nötväckan trippade omkring en lång stund på locket till ekorrens "matlåda", och ekorren struntade fullständigt i det! :-)

Fotot togs i söndags, samtidigt som detta.

-------------------

Hittade förresten ett annat pratbubble-foto, i mappen för "bilder som kan tänkas hamna i bloggen nångång"... Det kan ju passa att visa idag!Älgjakten drog igång här igår, och efter första dagen står det 1-0 till älgarna på de marker där maken & Co jagar!

Om älgarna har stuckit till Sibirien vet jag inte, men de var inte hemma då iallafall!

/AnnaKKMed bländare 1,8...


Mitt fasta 50-mm´s åkte på igen en stund i lördags.

Egentligen var det största bländaröppningen - 1,4 - som jag hade tänkt testa, men sen tyckte jag att det blev bättre resultat om jag "bara" hade 1,8. :-)

Några exempel med den bländaren:Men för att stilla eventuell nyfikenhet, så ska jag så klart visa ett foto taget med bländare 1,4 också!

Men jag tycker personligen att den bländaren ger lite väl kort skärpedjup...?Men framför allt för dålig skärpa...

Men det beror ju på motivet också, vad som passar och inte passar! :-) Just vattendroppar vill man ju ha ganska skarpa, för att de ska gnistra maximalt, medans andra motiv inte alls skäms för sej om de blir lite softade.

Fast om man ska eller inte ska använda bländare av det här slaget, beror ju också mycket på vilken bakgrund man vill ha!

Ju större bländaröppning du vill ha, ju lägre bländartal ska du välja - och ju större bländaröppning du har valt, ju mera "blurrig" blir bakgrunden. Som en direkt följd av att skärpedjupet blir kort! :-)

/AnnaKK


En...


...morot och en farot! :-)/AnnaKKFrån min balkong...


Eftermiddagssol och eftermiddagsmål! :-)Canon EOS 40D + 70-200. Brännvidd 200, bländare 5,0. ISO 320, slutartid 1/500 sek.

Fotot är inte beskuret nånting, men lite lätt redigerat i Elements.

/AnnaKKMer fågelfoto... :-)


För att fortsätta där jag var igår, angående den gråvita skatan...Orkade inte redigera bort elledningarna den här gången - men huvudsaken är ju att skatan syns! Tror dock att den vänder nacken till på detta foto - näbben hade ju varit trevligare!? <:-) Men, men...

Jag är dålig på att uppskatta avstånd, men jag tror den är längre ifrån mej än 100 meter, så jag är glad att fotona på den blev så bra som de trots allt blev.

Hur som helst...

Det finns några stycken av den här missfärgade "skat-sorten" här i grannskapet, och jag skrev om dem redan i fjol i min gamla blogg. Där finns det en liten förklaring till varför de ser ut som de gör, så den nyfikne får gärna ta sej en titt här! Följ länkarna i det inlägget!! :-)

----------------

Gårdagen var vädermässigt en riktig höjdare, så då var jag ute mycket med kameran! Stod bland annat och lurpassade vid fåglarnas (och ekorrens!) matplats, men där var det lite skumt så jag testade faktiskt att använda blixten.Resultatet blev lite märkligt!? Eller om det bara var nötväckan som blev helt förskräckt...? <:-)

Idag är det mera dimmigt och grått ute, och ännu så länge har jag inte ens satt min fot utanför ytterdörren... Får se vad jag ska hitta på så småningom! Maken har iallafall inte tid att "leka" med mej, för idag ligger han och jaktkamraterna i startgroparna inför morgondagens stora happening... Älgjakten börjar här då. <:-)

/AnnaKK

Gråvit skata! :-)


Äntligen har jag fått en av de mer eller mindre vita skatorna, som huserar här i trakten, på bild!!

Den här är väl i och för sej inte så-å-å vit...

Men jämfört med en "normal"-färgad, så...! :-)Gilla olika, eller!? :-D

/AnnaKKNu gäller bara en sak:


Full f(l)ärd mot helgen! ;-)Ha det BÄST!!! :-)

/AnnaKKFåraktigt leende...


...har man ju hört talas om, men sällan sett!?Och jag såg inte detta heller - förrän jag hade kommit hem, och fört över fotona till datorn... :-)

/AnnaKK
Kvinnor kan!


...göra många saker samtidigt... :-)Fast jag hade nog INTE fixat allt det där!?

Dricka "latte-blatte" med sugrör ur glas, och samtidigt prata i telefon - och dessutom hålla reda på både skeden och en pyrande cigarett också!! 

Ja, jösses... Och man borde väl bli imponerad, men...?

---------------------

Ibland känns det verkligen som om jag inte kan nånting - eller att jag bara kan en massa underliga saker, som ingen annan bryr sej ett skvatt om!?

Eller så är jag helt enkelt alldeles hopplöst okvinnlig!? <:-)

Men jag har iallafall tagit tag i mina hål i öronen nu! Äntligen!!! De hade för tusan nästan vuxit igen!? 8-X 

Minns knappt när jag senast hade örhängen på mej... Men nu har jag! :-) Det ville dock till ett visst våld för att få dit det ena (av tre...). Och blodvite uppstod! X-(~

Mer megakvinnligt jag har på gång inom snar framtid: Shoppa finkläder till en hotellweekend!! Ry-y-y-ys...

Fast två stycken hotellfrukostar ser jag verkligen fram emot! Frossa i alla godsaker!! Och det är det inte heller särskilt kvinnligt att göra... <:-/ Men det skiter jag i! :-D

/AnnaKK

PS! Visst var det en ung domherre som hade kraschat mot vårt fönster! DS!
Det blev en ny header...
...istället för "kontorsarbete" i förmiddags! <:-) Hm...

Kanske lite dystert med en i svart, men den får va´ så - iallafall nu under den mörka delen av året!

Sinnesstämningsanpassad!? ;-)

Det här är förresten inte heller nån muntergök:Ser ni vad det är för sorts fågel? Eller rättare sagt; vad det VAR för sort... Den knäckte antagligen nacken mot vårt ena vardagsrumsfönster... Stackarn... :-/ Ledtråd: Detta är (var...) en ungfågel - de vuxna har betydligt starkare färger!

På tal om färger, förresten...

Oftast förstärker man ju dom när man bildbehandlar. Eller, JAG gör det iallafall - vanligtvis genom att höja kontrasten och mättnaden en aning. :-)Men man kan ju även dämpa ner dem, om man vill...(Och lägga till eller dra ifrån diverse annat också!)

Hösten är en alldeles utmärkt tid för bildbehandlingsexperiment!! :-D

Annat som kan tillföras "nöjeskontot" på hösten: Det är helt okej att dra på full värme i stolsitsen när man ska ut och köra bil! I september fick jag smyga med den saken... ;-)

/AnnaKKGo´morron!
Ser inte så lovande ut idag, beträffande den dagliga dosen solsken...? Men man får hoppas på en uppryckning (bortryckning!) vad det gäller molnen om några timmar eller så. :-)

Tills dess får jag väl roa mej med mitt jobb... Det är förresten hög tid att lämna in arbetstidslistan för september, så jag kanske ska börja med att skriva ihop den då... Slirar alltid in i det sista med det där... Dylika kontorsjobb är BLÄ!!! <:-I

Ha en bra dag allihopa!! :-)

/AnnaKK
Dagens Outfit:


Slokhatt... <:-)I år VISSNAR verkligen flugsvamparna ner!!

Men en annan, som inte räknar sej till blötdjuren direkt, gillar att solen FORTSÄTTER att skina!! :-D

Fick dock vänta på den ganska länge idag, men till sist så! Eftermiddagen har varit fin, och dagens out-flykt gick till "byn" för att handla fiskgratäng på Netto... Jag vägrar stoppa i mej Omega-3 i pillerform. :-)

/AnnaKKFårskallar...?


Jag har verkligen studerat det här fotot NOGA... Men...Om man är får, får man tydligen ha två huvuden...? 8-)

Undrar om kreaturet har fyra eller åtta ben - och hur många huvuden och ben lammet intill har!?

/AnnaKK

PS! Detta är INTE något fotomontage eller så - men det är ett hårt beskuret foto taget på långt håll med teleobjektiv, vilket förmodligen är den minst otroliga förklaringen till att anatomin ser ut som den gör... :-) DS!Kanelbullens Dag...


...OCH min & makens förlovningsdag! :-)Om du utan större besvär kan läsa det "finstilta" inuti ringen, är du troligen yngre än 25 år! ;-)

-----------------

Vilken UNDERBAR dag det har varit vädermässig idag, förresten!! Jag har blivit bönhörd angående mina önskningar om Brittsommar!? Må den vara länge-länge-länge!!! :-D

(Och... Nä, jag ska inte klaga på att det har blåst rejält precis hela dagen. Det gör inget, bara solen skiner!!!)

/AnnaKK
Ekorren...


...kommer varje dag nu! :-)

Men jag har tröttnat lite grann på att bara fota den från köks- och sovrumsfönsterna, så nu försöker jag mej allt oftare på att gå ut till den. Men det är inte så populärt, och den far alltid upp som ett skott i trädet intill fröautomaten... Men där kan den i och för sej tänka sej att posera en stund på en gren eller i en klyka... Och i bästa fall inte allt för högt upp! :-)

/AnnaKKLiten fågel...


...i älggräs... :-)Troligen en gulhämpling.

Om ett par timmar sitter jag också och gulfsar i mej - igen!

/AnnaKK, mitt i kalas-helgen
Fredag!!


Dags att störta sej in i helgen! :-DNu vankas det kalas och fester tre dagar i rad, så jag tror inte jag är tillbaka här förrän på söndagkväll nån gång...

Först och främst ska vi fira sonens 19-årsdag lite "ordentligare" ikväll, sen blir det ett 90-årskalas på söndag eftermiddag - och där emellan (läs i morgonkväll) ska det festas med byns älgjaktslag.

Blev riktigt GLAD när jag kom till jobbet i morse och såg att en match som skulle spelats imorgon hade blivit struken, så nu är jag ledig hela helgen. SKÖNT!! :-)

Ha det så finemang allihopa!

/AnnaKK
RSS 2.0