En gång om året...

 
...ska man förnya antivirusprogrammet på datorn... Känns alltid som en gång för mycket!? Hm...
 
Men nu är det iallafall gjort - och efter lite mixter hit och dit, så tycks faktiskt allt funka som det ska!? Blev lite orolig ett tag när favoritwebläsaren inte ville gå igång, och det dök upp lustiga meddelande-rutor från Norton på skärmen. Men det var tydligen "fel av den självläkande sorten", för vid nästa försök så gick Crome som vanligt igen. :-)
 
Nu ska bara samma procedur upprepas på två datorer till. Phu...
 
 
 
 
 
 
Kan man förresten få tydligare instruktioner än vad denna chiliplanta har fått!? ;-) Ytterkrukan formligen skriker ut vad jag vill att "busken" ska ge mej framöver: Röd färg på frukterna!!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Lite spännande...

 
I våras petade jag ner några potatisar (som hade legat lite för länge i kylskåpet här hemma...) i landet vid renoveringsobjektet, med vissa förhoppningar om att de skulle trivas bättre där. :-)
 
I förrgår bestämde vi oss för att kolla hur det hade gått med den saken:
 
 
 
 
 
 
Tjo-Ho!!! :-D
 
Och så säger folk att "Det gå-å-å-år i-i-i-inte att odla potatis utan en massa ogräsgifter och andra besprutningar... Det blir ba-a-a-ara mållor, bladmögel och brunröta!"
 
Bla-Ha, säger jag!!! Det enda som behövs är en redig hacka från förra årtusendet, så man kan kupa dem ordentligt. Och så en frisk jord förstås - och kanske några rejäla regnskvättar då och då... :-)
 
Visserligen har jag inte provsmakat dem än, men det skulle förvåna mej oerhört om de inte skulle vara ätliga iallafall. Fast jag hoppas så klart att de även ska vara GODA!!! 
 
Isåfall blir det mer - mycket mer! - potatis nästa år!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Hänt i renoveringsobjektet i helgen! :-)

 
Flytspackling av golv i lördags:
 
 
 
 
 
 
Och isättning av ny ytterdörr igår:
 
 
 
 
 
 
De närmaste dagarna får vi inrikta oss på att bygga ett nytt verandagolv... Och försöka få tag i hantverkare!! Behöver ha hjälp av både elektriker och rörmokare nu närmast, för att kunna få fart på värmesystemet. Och plåtslagaren som skulle ha kommit i förra veckan, väntar vi fortfarande på...
 
Ha en fin start på nya veckan allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Hm...

 
Från monsterpaprikan i förra inlägget till detta:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Just nu verkar det nästan bara vara små krymplingar och andra missfoster som mognar (dvs blir röda!) på mina chiliplantor. Varför är det på det viset??? :-(
 
Men starka är de ändå!! Alldeles för starka... Phu!! Undrar så-å-å vad det egentligen är för sort jag odlar!? Föräldrarna kan ni se här! Fick dem av ett par vänner i september 2009, och de som inte gick åt i den där falukorvgrytan torkade jag - och har kvar av än idag. :-)
 
Så det var alltså frön från dem som jag sådde i våras, men riktigt sortäkta tycks de ju inte vara!? Både plantor och frukter skiljer sej en hel del åt i utseende och så där. Här är tex några som har "muterat" till en mer långslank form:
 
 
 
 
 
 
Men de lär säkert vara precis lika starka (dvs snudd på oätliga!!) som sina mer knubbiga syskon... <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Monsterpaprikan! :-)

 
 
 
 
 
Kan varmt rekommendera att så frön från spetspaprika inköpt på Ica! 
 
 
 
 
 
 
Bra grobarhet, hyfsad skörd och smaken är GOD!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Förbannade trippelnolla som inte klarar av dubbelnollor!!!

 
GAAAHHH!!!
 
Helvetesmaskinen nedan förstörde effektivt min gårdagkväll, inklusive en bra stund av denna morgon!!! >:-I
 
 
 
 
 
 
Det har blivit dags att hälsa på hos revisorn igen angående makens företag, och eftersom det är jag som har skött "papirusarna" så faller det så klart på min lott att åka dit och visa upp bokföringen. Ska göra det på måndag, och även om jag visste att alla "nuffror" var rätt, och att debet och kredit stämde, så kändes det ändå tvunget att räkna igenom allt sammans ytterligare en gång... För att kunna vara säker till hundratusen procent eller så, att allt verkligen ÄR rätt.
 
Och då händer det förstås: Det felar en jävla tioöring nånstans!?! 8-X
 
När jag jämförde bokföringspost för bokföringspost, så stämde allt. Men när jag slog samman summorna med miniräknaren blev det fel... Och jag kunde bara inte fatta varför!?!
 
Egentligen tror jag att maken sa svaret på den frågan redan igårkväll, fast han uttryckte sej tyvärr inte så tydligt att poletten föll ner hos mej... Men nu har jag insett att det helt enkelt inte får plats hur många siffror som helst på miniräknarens skärm, och att den prioriterar heltalen före decimaltalen. Så den lilla jäkeln har helt enkelt kastat bort ören här och var utan att jag har märkt det! De har synts när jag har slagit in dem, men försvunnit när jag har tryckt på lika med-tecknet!!!
 
Hade så klart aldrig hänt, om jag hade varit en modern människa som gör sin bokföring på datorn... :-(~
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Djungel bort!! :-)

 
 
 
 
 
Verkar faktiskt som om maken har fått en nytändning vad det gäller skogsarbete, sen han slutade jobbet som oljebilschaufför och istället började hantera reservdelar till bland annat skogsmaskiner!? En och annan nyuppackad motorsåg ska han visst också ha monterat ihop på sitt nya jobb. 
 
Och på fritiden här hemma, har han alltså nu börjat gå loss på några av trädgårdens tätaste buskage.
 
Snart finns det en chans att åtminstone kunna se platsen där vårt framtida växthus ska stå! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Den där ville inte ha Gevalia... 8-X

 
Fick i lördagskväll syn på ett brunt, visset, fult blad på en av mina chiliplantor som står kvar inomhus i ett fönster.
 
 
 
 
 
 
Precis som jag skulle ta bort det, så RÖRDE det på sej!!! 
 
 
 
 
 
 
Iiihhh, en FLADDERMUS!!! 
 
Maken fick på sej ett par tjocka vintervantar, så han inte skulle bli rabiessmittad ifall att...! Men den fladdrige hade inte lust att bli fångad med händerna, utan bredde ut sina slibbiga vingar och flög iväg genom rummet. Så där läskigt vingligt, men ändå snabbt, som bara fladdermöss kan, ni vet...? 8-X
 
Efter en kortare jakt flög den för egen maskin ut genom en öppnad ytterdörr. Phu!!
 
Nu undrar jag bara hur tusan den kom in i huset!?
 
Vi har alltid sovrumsfönstret öppet om nätterna så här års - tänk om den flög in medans vi låg och sov??? Isåfall är jag glad att den inte landade i flabben på nån av oss, utan bara i chiliplantan... <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Bara lite trädgårdsarbete idag...

 
Men det var så klart tillräckligt för att få jord under naglarna, så jag ber om ursäkt för mitt skitiga finger på fotot nedan! 
 
 
 
 
 
 
Det har blivit tillökning bland ödlorna i rabatten!! :-) Visst är den söt, den lilla bebisen!? Och varmt och skönt tycks den tycka att det är, att ligga där på pallkragskanten intill fiberduken.
 
Jag har inga större problem med att sniglar tuggar i sej av det jag odlar, och nu slog det mej att ödlorna kanske äter sniglar!? Måste googla på den saken sen! :-)
 
För övrigt är jag väldigt glad över att den spanska mördarsnigeln ännu inte har hittat till vår tomt, för i så fall hade jag knappast brytt mej om att dra igång med odling och kanske till och med bygga ett växthus osv. Stackars, stackars trädgårdsälskare och odlingsnördar som bor i områden som har invaderats av dessa hemska sniglar!!! :-(
 
Här ska jag plocka tomater lite senare idag:
 
 
 
 
 
 
Mums-eli-mums!! :-)~
 
Trevlig fredag och helg på er allihopa!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Producera egen mat...

 
Visst kan man:
 
 
 
 
 
 
De senaste 15 åren, eller nåt sånt, har jag i princip bara odlat blommor och prydnadsbuskar i min trädgård. Ja, lite kryddor och gräslök har det väl också blivit - och några bärbuskar - men i övrigt så!!
 
Jag tröttnade nämligen på att odla grönsaker, eftersom det mest bara var ogräs som kom upp... :-(~
 
Men nu har jag alltså blivit lite sugen på att testa med grönsaker igen!! :-) Fast på nya villkor - och framför allt med bättre förutsättningar för att faktiskt lyckas med odlingarna och få en användbar skörd!
 
Ganska tidigt i morse var jag ute i rabatten med spaden, och avlägsnade ett antal perenna plantor ur en befintlig rabatt (se fotona ovan!). Nästa steg blir att ta bort tegelstenarna och gummiduken (som jag har haft att gå på), och fylla upp med ny bra jord. Vips kommer jag att ha en odlingsyta på några kvadratmeter i ett både gynnsamt och skyddat sydvästläge, där jag nästa år kan så både det ena och det andra i grönsaksväg! :-D 
 
Dessutom finns det möjlighet att skapa såna här odlingsplättar mellan perennerna på ytterligare ett par ställen i samma rabatt - så det planerar jag också att göra. :-)
 
Fast det får bli en annan dag, för nu har det redan blivit alldeles för varmt i solen för att jag ska palla med mer grävande idag. Phu!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Bland blommor och blader!

 
 
 
 
 
Prioriterade en liten trädgårdsrunda tillsammans med kameran istället för med spaden... 
 
Nu blir det inte ens uppdragning av den hiskeliga tisteln som fotona ovan togs i, för det har precis börjat regna.
 
Men imorgon blir det kanske både ogräsrensning OCH nyanläggning av rabatter!? :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

I takt med...

 
...att arbetet vid renoveringsobjektet fortskrider...
 
 
 
 
 
 
...växer planer för nya hemmaprojekt fram!! 8-)
 
Funderar starkt på att gå ut i trädgården och börja gräva lite nu på morgonkvisten, innan det blir allt för varmt. Måste nämligen fixa en ny rabatt, dit mina käraste buskar och perenner kan flytta!! Så ska det så småningom bli grönsaksland där de växer nu. :-)
 
/AnnaKK, odlingsentusiast!!
 
 
 
 

För cirka fyra veckor sen...

 
...såg det ut så här inne i renoveringsobjektet:
 
 
 
 
 
 
Sedan dess har det (som tur är!!) hänt en hel del; Där jag stod och fotade (inne i det blivande köket) ligger det nu golvspånplattor, och väggarna är både gipsade och spacklade ända upp i nock. Innertaket (vitvaxad panel) är också på plats, och de senaste två kvällarna har dottern ägnat åt att måla de tvärgående bjälkarna (som alltså kommer att vara synliga). Hallen (där sågen är uppställd på fotot) har förresten fått samma panel i taket, och valvet in till vardagsrummet är också klart (bortsett från listerna som ska rama in det). Något eller några lager färg till i taket i vardagsrummet, och det också kommer att vara klart - och det samma gäller för sovrummet.
 
Nästan så att man börjar ana slutet på det här projektet!? 
 
Eller inte... För toaletten/tvättstugan återstår ju... :-(~
 
Från början var vi helt inne på att vi skulle göra den också på egen hand, men efter att ha fått upp gips på väggarna och panel i taket så har energin till att gå vidare med det rummet så gott som helt avtagit... Inte nog med att det verkar jäkligt svårt - det skulle kunna bli ungefär nästan hur dyrt som helst också!? 8-X
 
Dessutom: Vi har redan spräckt budgeten... Banklånet räcker inte, utan vi kommer att få skjuta till en hel del egna medel också framöver. Och såna finns det inte tillräckligt med för att göra det badrum som dottern och hennes kille drömmer om - TYVÄRR... Så nu blir det våtrumsmatta och våtrumstapet istället. Och trots att vi får anlita hantverkare till att utföra det jobbet, så kommer det att bli mycket billigare (och förmodligen också bättre!!) än det kakel och klinker som vi först hade tänkt oss.
 
Så fort vi hade fattat detta beslut - vilket skedde igår - var det som ett tungt ok föll av våra axlar, och plötsligt kunde vi känna att vi faktiskt snart ÄR klara med renoveringen!!! 8-D
 
Nu vet vi i och för sej inte när vi kan få toa-jobbet gjort, men inom några månader måste väl kunna gå!?
 
Hur som helst; Nästa steg för vår egen del blir att se till att värmeslingorna i köksgolvet kommer på plats, så rörmokaren kan installera jordvärmepumpen. Så fort dottern och killen har bestämt sej för vilket laminatgolv de ska ha, ska den saken fixas. 
 
Därefter återstår golv i resterande rum, fönstersmygar, tapetsering, en lucka så det går att stänga om vinden, isolering mellan innertak och vind, bygga om verandan lite så den nya ytterdörren kommer gå att öppna (...), sätta in köksinredning och vitvaror, putsa om murstocken, täta hål och sprickor mellan en del stenar i husgrunden, fönsterbläck och lite annat plåtslageri, få fart på vatten och avlopp, få elen klar, installera larm, snygga till gårdsplanen - och troligtvis ytterligare ett antal saker som jag för tillfället inte kommer på...
 
Men... Det låter väl inte så farligt!? :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0