Den sista september...

 
Frost har man - vare sej man vill det eller inte - fått börja vänja sej vid att det är om morgnarna nu... 
 
Kan ju faktiskt vara vädigt vackert, eller hur!? :-) Iallafall när solen skiner på den:
 
 
 
 
 
 
Men att förlika sej med att det, från och med i morgon, även är oktober!? DET tar faktiskt emot en HEL DEL...
 
Fast jag behöver å andra sidan verkligen släppa greppet om sommaren - och framförallt om SOMMARLOVET - och på allvar börja koncentrera mej på mina studier nu! Idag om en vecka ska delkursens sista uppgift lämnas in, och det är en lite större grej än vad vi har haft så här långt. En skrivelse på ungefär fyra A4-sidor (vilket dock är tämligen lite ändå för att vara på den här nivån, tycker jag) som i stora drag ska sammanfatta vad kursen har handlat om + vara kryddad med lite egna reflektioner och analyser.
 
Kanske lika bra att sätta igång med den bums!? <:-)
 
Ha en fin måndag allihopa!! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Testar...

 
...om de nya glasögonen kan läsa på nära håll:
 
 
 
 
 
 
Jo, minsann!! 8-)
 
Hade de sen även velat sitta kvar uppe på näsroten när jag har dem på mej, så hade allt varit toppen! Men... Det vill de INTE! Så det lär få bli ett nytt besök hos optikern inom det närmaste, för att justera skalmarna lite till... <:-)
 
För övrigt:
 
MYCKET frost på marken i morse. Hutter... 
 
Men SOL nu (tack och lov!!) - plus en alldeles klarblå himmel! :-)
 
 
 
 
 
 
Trevlig helg på er allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Försökte vitsa till en rubrik här...

 
Som skulle innehålla nåt med sea och/eller see...
 
Men det funkade inte riktigt! ;-)
 
Men här kommer iallafall en bild från the sea, tagen i helgen:
 
 
 
 
 
 
Och om några timmar förväntar jag mej att äntligen kunna se(e) ordentligt igen!
 
Mina nya glasögon är nämligen färdiga för avhämtning!! 8-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Inte direkt sysslolös... :-)

 
Inte helt fel att jag gjorde klart alla veckans skoluppgifter igår, för idag har jag haft fullt upp med annat!
 
Jag har varit skyffelgubbe till svärfar. Eller nånting sånt... :-)
 
Vi har ju fått vårt avlopp utdömt, och nu har vi börjat med åtgärderna. Svärfar har en liten minigrävare, så den har han rastat här under några timmar idag. Och för tillfället ser det ut som kriget på gårdsplan... För att gräva ett hål här, behöver man nämligen gräva minst två till - för att ha nånstans att stoppa ner alla stora stenar, som man får upp ur det första hålet. Typ... :-(~
 
Tur att vi har tre år på oss att bli klara!!
 
 
 
 
 
 
Lite svamp-plock har jag också hunnit med. Fast den på fotot fick stå kvar...
 
Go´ natt!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det där med...

 
...att kunna ta en helt annan sorts foton med kompaktkameran... Det gillar jag verkligen emellanåt!! 
 
Så därför fick enbart kompakten följa med på utfärden i helgen. :-)
 
Fast maken knorrade lite när vi kom ner till stranden i Haväng, och såg att det var massor av svanar där - som dessutom gick att komma ganska nära. Så visst hade systemkameran med 70-200-objektivet varit fin att också haft med sej då...
 
Men med den hade jag inte kunnat ta såna här foton:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och svanarna kom ju med på bilderna iallafall! ;-)
 
 
 
--------------
 
 
 
Från det ena till det andra...
 
Eftersom det är måndag, så är det inlämningsdax på kursen.
 
Och det är sannerligen ingen risk att man förtar sej - så här långt har detta varit den i särklass slappaste kurs jag nånsin har gått på! Visserligen har jag inte gjort uppgiften än, men det handlar bara om att sammanfatta en text med några få meningar, samt lägga till några rader om mitt personliga tyckande också... Och så ska man under veckan läsa och kommentera några (tre stycken!) andra kursdeltagares dito texter också. Men jag bör väl kunna ha fixat rubbet till nångång innan lunch idag, tycker jag. Eller iallafall senast till eftermiddagskaffet!
 
Sen är frågan vad jag ska fördriva resten av studietiden den här veckan med!? 8-I
 
Den som verkligen lyckas hålla sej sysselsatt med denna kurs i 40 timmar per vecka, måtte läsa kurslitteraturen både fram- och baklänges tre-fyra gånger om!?!
 
Förmodligen har jag missat något, för det här känns ju bara för slött för att verkligen kunna vara sant...?
 
Go´ morron!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Har hållit helg! :-)

 
Och bland annat tillbringat en stund här:
 
 
 
 
 
 
I Kivik, alltså! :-)
 
Nästa helg är det nån slags äppelfest (-festival?) där... Vore säkert kul att vara med på, men det hinns inte med för då är det en massa annat på gång här hemmavid.
 
Imorgon ska jag återigen beklaga mej över alla förfärliga inlämningsuppgifter som hör till kursen jag går! ;-)
 
Ha en mysig fortsättning på söndagkvällen... :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Svamptider! :-)

 
Äntligen finns det lite (med betoning på lite, men ändock!) kantareller att plocka.
 
Hittade en hel halv deciliter i vägkanten igårkväll, minsann!
 
 
 
 
 
 
Blir man inte fet på. Och det är ju bra!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

På spaning efter vargen... 8-)

 
När maken och jag var ute och gick en sväng med hunden igårkväll, mötte vi vår fårägande granne som hade varit och räknat in några av sina "pälsbollar". Han har några hundra stycken, och hade fått höra att det under eftermiddagen hade siktats en varg vid en gård bara nån mil bort... Mitt på blanka dagen hade den visat sej ända framme vid boningshuset - och tydligen även låtit sej fotograferas! 
 
Det är ju ingen hemlighet att jag väldigt gärna skulle vilja både få se och fota en livs levande varg ute i den fria naturen - även om det så bara skulle röra sej om en frisläppt halvtam individ född och uppvuxen i typ Skånes Djurpark...
 
Så maken och jag tog oss en sväng med bilen i skymningen. Det har ju hänt massor av gånger förr att folk har mött varg just längs med vägarna, när de har varit ute och kört bil... 8-) Men det vildaste djuret vi såg var dock bara en hare, som vettskrämd sprang framför bilen en lång stund utan att komma sej för att istället slinka ner till säkerheten i diket... <:-)
 
Och så såg vi de här två också:
 
 
 
 
 
 
Tror inte det är nån större risk att "gråben" ger sej på dem, även om stängslet inte ser allt för omöjligt ut att forcera... Annars är det ju många djurägare i den här landsänden som funderar på att skaffa sej rovdjursstängsel nu - och det hade då sannerligen jag också gjort, om jag hade haft några husdjur i lämplig vargportions-storlek... 
 
Får hoppas att vargen (trots att vi inte fick se den...) är långt härifrån idag, och att grannen (och andra fårägande vänner här i trakten) har lika många får i sina hagar nu som igår! 
 
Trevlig torsdag på er allihopa!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Med hundra burkar honung i skafferiet...

 
...kan det vara bra att känna till sånt här:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
:-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Jakttider...


Det var lite tomt i frysboxen för ett tag sen - men inte nu längre. :-)


Fast det är märkligt att det finns all tid i världen till att sköta om åtlar och sitta på pass - men inte till att köra iväg till labbet med trikinprover!? 

Så jag ska strax uträtta ett sådant ärende... (Dock inte med ett prov från rådjuret på bilden ovan - såna behöver man inte trikintesta! Däremot vildsvin, och ett sådant var med hem från en jakt häromkvällen...)

Från det ena till det andra!

Det löste sej så småningom med inlämningsuppgiften igår - precis som det har gjort alla tidigare gånger! Det gäller bara att ta sej över den där tröskeln av intensiv motvilja, som mitt undermedvetna (?) ibland tenderar att göra lite väl hög... <:-) När jag väl har fått till de första meningarna, rullar i regel skrivandet på mer eller mindre av sej självt.

Fast jag tycker alltjämt att det är fasligt tradigt att i stort sett bara skriva om med egna ord, sådant som väldigt många andra redan har formulerat både hundratals och kanske tusentals gånger innan... Visserligen ska man för det mesta också skriva lite om vad man själv tycker och tänker - men det brukar då sannerligen inte heller vara något som ingen annan redan både ingående och bra har redogjort för, och givetvis även noga dokumenterat... 

Kan även tänkas att min lilla hjärna är bättre konstruerad för mer exakta vetenskaper än det "flum" som ofta omger de ämnen som jag har läst i år!? Jag är egentligen mer lagd åt naturvetenskapliga ämnen än konst och kultur, även om jag tycker om att ta del av konst och kultur! :-)

Jag menar, jag analyserar tio gånger hellre ett trikinprov än en tavla!!! :-D

Så... Mot Hästveda med köttslamsan från grisen - NU!!

/AnnaKK

Inlämningsdax på kursen...

 
...men har ingenting att lämna in!? 8-X
 
 
 
 
 
 
Om det är något som tar död på min skrivglädje, så är det akademiska texter... :-(
 
Som barn var jag så gott som övertygad om att jag skulle bli författare när jag blev stor - idag vet jag bara att jag högst troligt ALDRIG kommer att skriva en akademisk uppsats ens på B-nivå...
 
Just för att sådant skrivande inte har det minsta lilla med verkligt författarskap att göra!! Ingen fantasi eller kreativitet nånstans, utan bara blod, svett och tårar... Ett regelrätt krig mellan de egna formuleringarna och de så gott som identiska formuleringarna som redan har skrivits av andra... BLÄRK, så-å-å-å TRÅKIGT!!!
 
Ja, ja... Nu har jag fått gnälla lite (igen) - så nu ska jag alldeles strax klicka upp Word här på datorskärmen, och sätta igång med den aktuella uppgiften iallafall...
 
<:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Ett till daggvått spindelnät i morgonsol... :-)

 
 
 
 
 
 
 
 
Är så glad att jag tog mej tid att gå ut en sväng med kameran i fredagsmorse, så jag kunde ta de här fotona på något som helt klart är ett favoritmotiv den här årstiden - när väderleken är den rätta!!
 
Idag vill jag nog inte gå ut med kameran över huvudtaget , för då lär den bli rejält regnvåt... 
 
By the way!
 
Om någon undrar hur det gick hos optikern i fredagseftermiddags, så kan jag meddela att jag tycker det gick BRA! :-)
 
Det där med att jag nu måste ha progressiva glas, har jag ju haft flera år på mej att förlika mej med tanken på - så det tror jag faktiskt inte ska behöva bli särskilt bekymmersamt att vänja mej vid. Och dessutom tror jag att jag hittade helt perfekta bågar också!? Det satt som en smäck på näsan, och så är de helt olika dem jag har nu så det kommer verkligen att synas att jag har bytt! Nu gäller det bara att skaka fram pengar att lösa ut brillorna med, när de är färdiga om ca två veckor...
 
Hejdå, alla tankar på att köpa en fullformatskamera i år... <:-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Vilken vacker morgon!!! :-D

 
 
 
 
 
 
 
...det var idag... <:-)
 
 Nu är det inte fullt lika fint väder längre, för molnen har tätnat så solstrålarna inte riktigt orkar ta sej igenom...
 
Dessutom är det ju fredagen den trettonde! Uuuh... Undrar just om det här är en riktigt bra dag att gå till optikern på? Jag kommer säkert att "råka" välja några bågar som jag vare sej passar i eller kommer att trivas med i längden...
 
Vidare så borde jag försöka koncentrera mej på mitt skolarbete. På måndag ska nästa inlämningsuppgift skickas in; ett slags diskussionsunderlag på si så där 2000 tecken. (Trevligt nog så räknas blankstegen också med i det antalet!). Artikeln som ska avhandlas, har jag dock faktiskt redan läst. Alltid något! ;-)
 
Jag upplever både tempot och nivån på den här första delkursen som så otroligt låg, att jag lixom har somnat ifrån hela skiten!? Uppgifterna som vi ska göra ter sej så pass enkla, att man borde kunna fixa dem på två-tre timmar - litteraturläsandet inräknat! Förutsatt att man verkligen anstränger sej rejält den stunden då, naturligtvis. Jag har säkert fel i det, men iallafall...
 
Vissa somnar av föreläsningar, men jag somnar av att läsa! 8-X 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Närmare än närbildslins! :-)

 
Jag har ju inget macroobjektiv till systemkameran, utan använder en närbildslins. Med den på mitt vanliga teleobjektiv (Canon 70-200) kan jag minska ner närgränsen rejält, och fotografera exempelvis blommor och insekter på 4-5 decimeters håll istället för som annars på ca 1,5 meters håll.
 
Kompaktkameran däremot har ju en macro-knapp, som när den är aktiverad gör det möjligt att fotografera på bara någon eller några centimeters håll. Spännande när man till exempel har stora läskiga spindlar framför linsen! :-D
 
Kompaktkamerans lilla format gör det dessutom möjligt att hitta bildvinklar som hade varit omöjliga att få till med systemkameran ens om man hade kunnat vara lika nära med den.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Att jag kunde komma så här nära denna nötväcka, berodde på att den hade flugit in i en fönsterruta och var lite groggy... Hittade den på marken nedan för vår trappa men flyttade upp den till verendaräcket, där den kunde återhämta sej i lite mer avskildhet.
 
Och där det även var lite bekvämare för mej, när jag skulle ta de här fotona! ;-) (Med min Canon Powershot-kompaktkamera).
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Regn...

 
Eftersom jag återigen kollade på Kan du slå en pensionär? på tv igårkväll, vaknade jag i morse typ redo att skutta i joggingskorna bums! Men det sket sej på grund av ett hiskeligt regnande...
 
Gjorde istället något helt annat som jag aldrig har gjort förr: Plockade ögonbrynen!! 8-)
 
Vilket faktiskt inte alls var så smärtsamt som jag hade fått för mej att det skulle vara... Så det kan jag nog tänka mej att fortsätta med! Kände mej genast tio år yngre. :-D
 
Bra det... För på fredag ska jag till optikern och testa synen, och den här gången ska jag inte snacka bort det där med att jag faktiskt är så gammal att jag måste ha progressiva glas - iallafall om jag vill kunna se ordentligt vad som står på datorskärmen, kunna läsa dagstidningar vid köksbordet, se prislappar och innehållsdeklarationer i affärerna och det ena med det tredje... <:-I
 
 
 
 
 
 
Nu har det förresten slutat regna, så om de där joggingskorna ska bli använda idag så är det läge att passa på nu. Åtminstone 30 minuters powerwalk, har jag tänkt att det ska bli... :-)
 
Off!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Säg adjöss till sommaren...?

 
 
 
 
 
(Död humla, upphittad på den stensatta uteplatsen...)
 
Ett för den här sommaren ganska ovant ljud - nämligen plaskandet av regn! - utanför ett sovrumsfönster på glänt, satte punkt för gårdagen. Det var nästan så jag funderade på att tassa upp och stänga det, för porlandet i hängrännan var inte speciellt sövande... Snarare tvärtom! Men det var så sabla mörkt också, och jag orkade inte tända lampan igen, så fönstret fick va´... 
 
Jäklar vad mörkt det fortfarande var i morse, när klockradion började spela vid kvart i sex! 8-I
 
Mulna och regniga dagar märker man tydligt nu, att hösten är här...
 
Hamnade mitt i ett tv-program igårkväll, som handlade om att göra en svensk klassiker. Det var målgång i Vasaloppet, och det var kväll och mörkt och en massa snö - och antagligen var det väl kallt också!? Det slog mej då att jag faktiskt tyckte att det på något vis såg ganska exotiskt ut med snön!?! Märkligt... Jag bor ju också i Sverige, och vinter förekommer definitivt här i norra Skåne också! (Fast skidor ställer jag mej förstås inte frivilligt på!)
 
Inte för en sekund kunde jag känna minsta lilla längtan efter det vita - inte ens efter en enda liten fluffig flinga...
 
Jag är fullt nöjd med att bara ha höst!!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

På böljan den blå!

 
Som en fortsättning på svärmors födelsedagsfirande innan i veckan, blev maken, jag och barnen + dotterns pojkvän utbjudna på något hemligt igår eftermiddags. :-)
 
Som visade sej vara en båtfärd (flottfärd??) på Osbysjön!! 
 
 
 
 
 
 
Det var ju sånt kanonfint väder, så det var verkligen en njutning att "tuffa" fram över vattnet. Och den medhavda kaffekorgens innehåll var inte dumt det heller!! :-)
 
 
 
 
 
 
Ytterligare en "flotte", minsann!! 
 
Jag glömde faktiskt att ta nåt foto som visar hur den vi åkte med ser ut i sin helhet... (Men jag hittade en bild på den här!)
 
Däremot passade jag på att fota några av alla de hus som kantar sjöns sträder:
 
 
 
 
 
 
Den lilla mörka stugan i förgrunden skulle jag kunna tänka mej! :-) (Förutsatt att de andra husen försvann!! Hm...)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Skördetid!!

 
 
 
 
 
Dags att håva in det (lilla...) som blivit på plommonträdet! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Idag är det ingen vanlig dag...

 
För det är svärmors 70-årsdag! GRATTIS!!! :-)
 
 
 
 
 
 
Men innan partajandet tar vid, har jag vissa planer på att göra veckans "hemläxa" - det vill säga konstvetenskapens första inlämningsuppgift, bestående i att sätta ihop en liten ordlista över ämnet. 10-15 ord eller uttryck som man kan behöva slå upp för att vara helt 100 på vad de faktiskt betyder i det här sammanhanget...
 
Borde inte vara så svårt när man knappt fattar nånting av det som står i böckerna, eller!? ;-)
 
Trevlig torsdag på er allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

När rallarrosen...

 
...har vissnat ända upp i toppen...
 
 
 
 
 
 
Då är sommaren slut...!? 
 
/AnnaKK, som otåligt väntar på att septembermorgonens dimmoln ska lätta...
 
 
 
 

Tisdag! :-)

 
En fantastiskt fin morgon här idag! Visserligen var det bara fem grader när vi steg upp, men nu är det 8.
 
Friskt och fräscht som i ett kylskåp!! :-D
 
Och så skiner solen från en alldeles klarblå himmel. :-) Kort sagt: Det är som det ska vara, när september visar sej från sin bästa sida! 
 
Så jag slog på stort (?) och tog mej en välbehövlig powerwalk strax efter klockan 8. Har inte varit så flitig med det där under sommaren, och blev glatt överraskad av att jag ändå klarade rundan på samma tid som i våras; 30 minuter. (Som ni då genast förstår, så är det naturligtvis en alldeles för kort runda för att kunna göra nån större nytta på vare sej konditionen eller fläsket - men den är iallafall bättre än ingen runda alls! Hm...)
 
Förra hösten, när dottern var arbetslös (vilket hon trevligt nog inte är lägre), powerwalkade jag ju en del tillsammans med henne, och då gick vi 7-8 kilometersrundor i Osby som tog lite drygt en timme att avverka. De kändes helt annat efteråt än vad rundan här hemma gör, kan jag ju säga! Jag skulle ju i och för sej kunna gå den två varv, men motivationen till det räcker helt enkelt inte till... <:-)
 
Får vara nöjd om jag piggnar till så pass i skallen, att jag nu orkar ta i tu med mina kursböcker!? Efter en vecka har jag förstått att den här konstvetenskapskursen går ut på att läsa litteraturen. Punkt. 
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
(Som plötsligt tycker att två år gamla videoföreläsningar på HH´s distanskurser är helt okej - för på Södertörns blir det tydligen inga föreläsningar alls!?)
 
 
 
 

Vad hände med vår biodling...?

 
 
 
 
 
Jo, den har bokstavligen talat gått i graven! 8-I
 
Både vårt första bisamhälle och avläggaren som gjordes på det, drabbades nämligen av sjukdomen amerikansk yngelröta under sensommaren. Och det enda som finns att göra då, är att avliva dem. :-( 
 
Bitillsyningsmannen har varit runt i alla andra bigårdar häromkring och letat efter fler samhällen som kan ha drabbats, men tack och lov har han inte hittat några. 
 
Varför våra bin drabbades vet vi inte, men de tycks alltså inte ha blivit smittade av några andra bin här i trakten iallafall. 
 
En teori framlagd av erfarna biodlare som vi har pratat med, bygger på att sjukdomen kan ligga latent (och osynligt för biodlaren) i bisamhällen under många år. Enstaka små angrepp behöver då inte leda till ett regelrätt utbrott av sjukdomen, förutsatt att bina är 100%-igt noggranna i sin skötsel av ägg och larver och snabbt avlägsnar sånt som blivit angripet. Men om något händer som får bina att börja slarva med det där, så blossar sjukdomen upp och smitthärdarna växer då till sej snabbare än vad bina hinner städa bort dem.
 
Vi fick ju extremt mycket honung (över 100 kilo på ett enda samhälle!), så kanske var våra bin mer intresserade av att dra på blommande växter än av att sköta hygienen i sitt yngelrum...?
 
Hur som helst, så tänker maken och jag ge biodlandet en ny chans nästa år. Förutsatt att vi får tag i några bin till våren, förstås - men alla i biodlarföreningen har varit så snälla och stöttande genom det här, och de har även lovat att hjälpa oss med den saken.
 
Så det ska nog lösa sej! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Hästkrafter i Hästveda! :-)

 
Igår var det folkracetävling igen, och sonen hade anmält sej och sin nya värsting...
 
Jag har slutat följa med på de där spektaklen, och maken gör det inte heller alla gånger numera. Men igår var tävlingen inte så långt iväg, vädret var bra - och nyfikenheten på hur den lilla fula Daf 66:an skulle prestera, var väl också ganska stor. Vid provkörningar här hemma har den onekligen visat att den har motor iallafall! 
 
Systemkameran fick hänga med, så här kommer ett par foton som maken har tagit:
 
 
 
 
 
 
Det är den vit/blåa farkosten längst till vänster som framförs av sonen. Här fångad direkt efter starten i det första kvalheatet. Startsnabb kärra, som synes!
 
 
 
 
 
 
Här kommer ekipaget mot mål, och konkurrenterna var en bra bit efter. :-) Det blev tre tämligen överlägsna heatsegrar, och en direktplats i A-finalen. 
 
 
 
 
 
 
Och även i finalen lämnade han som synes en och annan konkurrent bakom sej! 8-O 
 
 
Dock var det en Opel, med tillhörande förare, som han inte rådde på, men... 
 
GRATTIS!!! :-D
 
 
 
 
 
 
En andraplacering i den tävlingen var verkligen inte dåligt!! :-)
 
Och minst lika överraskande (för mej iallafall!) var att bilen faktiskt var med hem igen! I folkrace är ju alla bilarna till salu för 6500 spänn efter tävlingarna, och hugade spekulanter får lämna in anbud på åk de är intresserade av. Det blev hela 22 anbud på Dafen, varav sonen själv hade lagt fem... Och i lottdragningen hade han sån tur att just ett av hans anbud vann. 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0