Eftersom det är fredag! :-)

 
 
 
 
 
Trevlig helg på er allihopa!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Igår...

 
...gjöt vi golv i renoveringsobjektet på morgonen. :-)
 
 
 
 
 
 
Och på eftermiddagen var maken och jag en sväng till Kristianstad, för han skulle på en anställningsintervju...! 
 
Medans han var på den, strosade jag omkring lite på stan, i Tivoliparken och längs med Helgeå...
 
 
 
 
 
 
Hittade bland annat världens (?) längsta halsduk, som var upphängd på allt staketliknande som fanns att uppbåda i området kring Naturum. (Det är bara en bråkdel av den som syns på fotot!)
 
Och så knatade jag genom en trädgårdsanläggning, och där fanns det både ett tjusigt hönshus och bikupor. :-)
 
 
 
 
 
 
Höns har jag visserligen inga planer på att skaffa, men ett sånt där kantigt litet hus vore fint! :-) Tror nog att mina tomat- och chiliplantor skulle kunna trivas alldeles ypperligt i ett sådant!? Blir ju många gamla fönster till övers när vi kommer till byte av dem i renoveringsobjektet... Frågan är bara när maken ska hinna snickra ett växthus också?? Byter han nu jobb igen (det var ju bara ett år sen sist! Fast innan dess var han i och för sej stationär i 27 år, eller nåt sånt...) så blir det mindre fritid eftersom han isåfall ska pendla 10 mil varje dag...
 
Jag får lära mej snickra själv!? 8-)
 
Och så var det det här med bin... En trevlig syn med fullt drag kring kuporna:
 
 
 
 
 
 
Vi skulle ju få hjälp av Biodlarföreningen att skaffa nya bin till våra kupor nu i vår, och det har vi väl i och för sej fått... Fast det samhället som vi i så fall skulle överta från deras bigård, var så svagt efter vintern att vi har valt att avvakta lite. Nu har jag nyligen hört att det har konstaterats ett utbrott av yngelröta i Hässleholm (några mil härifrån), och det är ju INTE goda nyheter precis! Hua... :-( 
 
Ja, ja... Trevligt är det däremot att kunna se fram emot en helgdag imorgon! :-) Som väl förmodligen blir en heldag i renoveringsobjektet!!
 
Ha det gott allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Sommartider Hej-Hej... :-)

 
Som ni nog har märkt:
 
Jag hinner inte riktigt med att blogga regelbundet nu... :-/
 
Men för en stund sen, när jag knatade iväg för att hämta tidningen (och helgens reklamskörd...), lät jag kameran följa med i förhoppningen att kunna fånga något trevligt på bild att illustrera ett litet inlägg med.
 
 
 
 
 
 
Upptäckte att det blommar både lupiner och liljekonvaljer vid postlådan. :-) (Fast de sistnämnda lyckades jag inte ta något fint foto på, så dem slipper ni se...) De blommade säkert för några dar sen också, men jag har väl helt enkelt inte haft tid att lägga märke till det. Tycker det går i hundra mest hela tiden nu!?
 
Och inte blev det tid till att EU-rösta igår heller - Tack för det, mors dag (eller nåt sånt!) Ähum... Å andra sidan har jag alltid varit sugen på att sätta upp en skylt utmed vår väg, precis där man kör över gränsen och lämnar grannens mark och kommer över på vår tomt istället;"Här slutar EU", skulle det stå på den!! >:-)
 
Trevlig måndag på er allihopa!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Och så var det baske mej...

 
...fredag IGEN!? 8-O
 
Hur kan det bara vara möjligt, typ...?!? Men det första man tappar bort, när man har mer än fullt upp, är väl tidsuppfattningen... Och nattsömnen också, kanske!? Ähum...
 
Igårkväll höll vi på i renoveringsobjektet tills klockan var bortåt halvelva - och enda anledningen till att vi bröt då, var att det blev lite för mörkt för att se vad vi gjorde... Vid sex i morse var vi igång där igen, för att göra det sista klart så att rörmokarna kan göra allt sitt jobb färdigt idag. (Annars hade de dragit ut på det under nästa vecka också, men då vill ju vi kunna gjuta golvet. Så bäst att se till att hantverkarna KAN göra så mycket som möjligt, när de väl är på plats!)
 
 
 
 
 
 
Trevlig helg på er allihopa!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Plötsligt sommar!? 8-D

 
Idag vaknade vi upp till strålande solsken, och en behagligt ljum utetemperatur redan vid 6.30-snåret.
 
HÄRLIGT!!!
 
Bums ut i trädgården efter frukost, och grävde bort ett snärje av ihopvuxna perenner och elaka ogräs från en bit av mina rabatter. Hoppas nu att alla kvarvarande rotsystem torkar bort och DÖR av solen och värmen under de kommande dagarna!? För sen ska jag plantera något nytt och mycket trevligare där, har jag tänkt. :-) 
 
Några foton från igårkväll, tagna i rabatten vid renoveringsobjektet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Önskar alla en toppenfin dag!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Äntligen en liten känsla av...

 
...att ha GOLV igen i renoveringsobjektet!! :-)
 
 
 
 
 
 
Under de gamla (och utkastade) brädgolven liknande marken mest ett stenröse - men med ett lager mindre stenar (makadam) över det, så kunde man gå och stå ordentligt inne i huset igen. Och vilken härlig rymd och takhöjd det blev!! 8-)
 
Fast den försvann igen (särskilt höjden...) när vi la dit den nya isoleringen; 30 cm cellplastskivor:
 
 
 
 
 
 
När det så småningom också blir ungefär en decimeter betong ovanpå dem, lär det väl tyvärr kännas som att man får kröka lite på nacken igen för att kunna stå rak i huset... Iallafall om man är si så där en och nitti eller två meter lång! <:-) Men då ska ni veta att det var ännu lägre takhöjd tidigare, så vi får nog trots allt vara nöjda så här. Och det är ju inga jättar som ska bo i huset heller, så! :-)
 
Nu kommer vi inte vidare inomhus förrän vi har fått hjälp av en rörmokare att dra fram vatten till toaletten/tvättstugan och lägga ut slangarna till golvvärmen. Hoppas verkligen det blir gjort under den här veckan, så vi kan beställa betong och få golvet gjutet under nästa! (Eller åtminstone näst-nästa...)
 
Tills dess behöver vi dock inte sitta still och rulla tummarna, för vi (läs maken...) kan ju snickra vidare utomhus - på tillbygget som ska bli det nya köket! 
 
 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

En mera sunny dag idag! :-)

 
 
 
 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Sunday!

 
Fast tyvärr inte en så-å-å-å sunny day som man egentligen hade velat. Solarna på SMHI´s väderkartor bytte plötsligt (så där hux-flux bara???) skepnad till regniga moln... :-/
 
 
 
 
 
 
Maskrosorna i gräsmattan ser förresten inte heller ut som solar nu längre. Men när de har fröat av sej i alla mina rabatter och så där, kan jag väl se fram emot hundratusen nya nästa vår!? 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Go´ morron, Go´ middag, Go´ kväll!!

 
 
 
 
 
Och trevlig helg på er allihopa!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 
 

Det är kul när det växer!! :-D

 
Nu är det inte bara tomater på gång i mina odlingar på fönsterbrädorna (i nästan hela huset...), utan även flera små paprikor och chilisar!
 
 
 
 
 
 
Eftersom grönskan har blivit lite väl frodig och utrymmeskrävande, har jag nu börjat slussa ut en del av den till vårt uterum. Fast det är ganska litet, så jag lär få fortsätta att ha majoriteten av plantorna kvar inomhus... Iallafall tills risken för nattfrost garanterat är passerad! (Och när är det, tro?? Om en månad, eller?)
 
 
 
 
 
 
Skulle verkligen vilja ha ett stort och rejält växthus nu!! 
 
Å andra sidan... Vad ska jag i så fall ha i det där växthuset kommande säsonger...? Tomater är jag nämligen egentligen inte alls speciellt intresserad av att odla - det "bara råkade bli" såna också i år. Och slår den övriga skörden väl ut, så lär jag få vad chili jag behöver för resten av livet!? (Iallafall om jag torkar dem och maler mitt eget chilipulver - och det lär jag göra, för färsk chili är jag inte så-å-å förtjust i. Även om det är hiskeligt kul att titta på när andra äter sån, och plötsligt inser att de har fått i sej en som är super-duperhet!!! ;-DDD). 
 
Ja, ja,...
 
Vad som också växer ohejdat nu, är vår gräsmatta. Igår tittade solen fram en stund mitt på dagen, och då slog alla de tusentals maskrosorna som växer i den ut...
 
 
 
 
 
 
Ganska uppenbart att gräsklipparen hade behövt gjort en insats för länge sen!! 
 
Men det har ju regnat så hiskeligt på sistone, och maken har dessutom haft annat för sej på sin fritid...
 
Och jag har aldrig förr i hela mitt liv kört en åkgräsklippare!! 8-X Fast igår, när jag tog fotona ovan, så bestämde jag mej för att det nog är på tiden att jag lär mej att hantera den mackapären...
 
Så tidigt i morse fick jag lite snabbutbildning på den, innan maken skulle iväg till sitt jobb! Och eftersom solen sken och motorn ändå var igång, så tyckte jag att det var lika bra att fixa klippandet med en gång. :-)
 
Maskinen stod ut med mej tills jag hade avverkat si så där två tredjedelar. Sen fick den nog av mitt amatörmässiga rattande, och bestämde sej för att bara tvärdö!!! Och jag har inte lyckats återuppliva den än, trots flera försök... SUCK!!!
 
Gräsmattor är trist, men motordriva trädgårdsredskap är defintivit bland det tristaste jag vet! >:-I
 
Tacka vet jag riktiga blomsterängar, och en samarbetsvillig kamera!! :-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Nu är det konstaterat...

 
Ekorren klättrar lika bra på armeringsjärn som på trädstammar! 
 
 
 
 
 
 
Vilket kommer att bli döden för min fågelfröautomat... <:-/
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Man måste fördärva...

 
...innan man kan bygga upp något igen. Men nu hoppas jag innerligt att vi har rivit klart i renoveringsobjektet, så att det äntligen kan vända och börja bli bättre igen istället för bara värre och värre!?
 
Detta foto är från i torsdagskväll:
 
 
 
 
 
 
Det som fortfarande liknar ett golv (av gamla bjälkar och mer eller mindre obarkade brädlappar...), utgör även taket till en liten jordkällare som ligger under huset.
 
Men för att vi ska kunna få isolering i det nya golvet som komma skall, måste ju det gamla rivas ut - och därmed förvandlades jordkällaren i fredagskväll till en, jag vet inte vad... Krater...? 8-X
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi kommer att bli tvungna att sänka takhöjden i jordkällaren ett par decimeter, men det kan inte hjälpas. Isolering i golvet i rummet ovan är faktiskt viktigare än att kunna stå rak där nere! (Och jag som är ganska kort, kommer nog att kunna göra det iallafall!! He!)
 
I helgen har sedan fördärvandet fortsatt. Eller det som kan se ut som ett sådant, bör jag väl skriva - för det är ju nödvändiga åtgärder vars syfte verkligen inte är att fördärva, utan tvärtom att förbättra och/eller förstärka!
 
Här spräcks en stor sten i bitar med hjälp av borrhål och kilar:
 
 
 
 
 
 
För den kan ju inte ligga kvar där, likt en puckel mitt i hallgolvet...
 
Och här krafsas det hej-vilt kring en av eldstäderna: 
 
 
 
 
 
 
För att det sedan ska gå att gjuta ett stöd av cement kring (och delvis även under) den!
 
Och så småningom ska det in en bättre och effektivare kamin än denna:
 
 
 
 
 
 
Moderna människor vill dock ha värmesystem som sköter sej själva, så vi satsar först och främst på ett vattenburet sådant som ska kopplas till en jordvärmepump.Men istället för element på väggarna, kommer det att bli värmeslingor i de nya golven. 
 
Och kolla här:
 
 
 
 
 
 
Med hjälp av några kubikmeter makadam (och ihärdiga skyffelgubbar!) så började det i lördagseftermiddag äntligen se ut som golv igen - åtminstone i det här rummet!! 
 
 
 
 
 
 
Det kändes verkligen BRA!!! 8-) Och under de kommande kvällarna ska vi försöka få till det nya jordkällartaket, så det snart kan bli ett nytt golv ovanpå det också...
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Många timmar...

 
...vid renoveringsobjektet har det blivit i helgen. Men i eftermiddags tog vi oss tid för ett litet besök hos sonen också. Han har ju redan fått fria händer vad det gäller tomten som hör till huset som han ska köpa, och igår och idag har han och en kompis uträttat ett smärre underverk vad det gäller djungeln på husets baksida!
 
Tyvärr har jag inget "före"-foto, men det var iallafall minst sagt vildvuxet. 
 
Men nu har kompisen grävt om rubbet... :-)
 
 
 
 
 
 
Och efter sju bortforslade traktorlass ser det ut så här:
 
 
 
 
 
 
Där stenarna ligger har det förmodligen stått ett växthus eller liknande en gång i tiden. Både plattan och den cementerade gångstigen fram till den, låg helt dolda under jord och gräs.
 
Lite harvning och krattning, och sen ska det sås nytt gräs. :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Vackert... :-)

 
Igår kväll gav vi oss på ännu en vägg i renoveringsobjektet, och när dottern och hennes kille hade bänt bort tretex-skivan uppenbarade sej detta:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En alldeles bedårande mosaik av gamla tapetfragment, uppklistrade direkt på båleväggen!! 8-D
 
MÅSTE SPARAS!!!
 
Men hur??? 
 
Nu i helgen lär det damma och ryka massor i det rummet, så till att börja med får vi väl täcka över väggen med byggplast. Och täta ordentligt, så den inte blir skitigare än absolut nödvändigt... :-)
 
Det var även vackert utanför huset igårkväll:
 
 
 
 
 
 
Solen lös så grannt på det blommande gamla fruktträdets topp, och medans jag försökte fånga den scenen på bild så gol en gök för fullt alldeles i närheten. En stund senare fick maken syn på göken - den satt i en grantopp bara ett stenkast från huset! Jag skulle så klart försöka ta ett foto på den, men kompaktkameran rasslar ju som en hel stenkross numera när man zoomar (och långsamt går den också...) så göken försvann - säkerligen skrämd av oväsendet - innan jag ens hade hittat den i displayen. :-/
 
Men det var iallafall kul att få se en gök! Jag tror att jag har gjort det en gång tidigare, men den här gången är jag helt säker! :-)
 
Ha en fin fredag allihopa!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Det är nu man skulle ha ett växthus...

 
...så man kunde flytta ut alla sina hundrafemtioelva mer eller mindre storvuxna chili- och tomatplantor till det?
 
 
 
 
 
 
Å andra sidan... Det verkar ju snart vara dags för skörd, och då kan det väl vara praktiskt att ha dem inom räckhåll från spisen!? 8-D
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Bank-race...

 
Fick min dagliga promenad för en stund sen, kan man säga...
 
Hade kört in till "byn" för att fixa ett bankärende å sonens räkning. Han har ju köpt hus, och nu skulle handpenningen betalas - borde väl inte vara så konstigt, kan man tycka! (Förutsatt att pengarna finns på kontot).
 
Men säljaren hade inte skrivit ut sitt bankkontonummer på "normalt" sätt, utan som ett så kallat IBAN-nummer... Och eftersom vi inte har samma bank, blev det problem i kassan på Sparbanken. Tack och lov finns det ett Handelsbanken-kontor också i "byn", så jag fick helt enkelt knata dit och be dem omvandla IBAN-numret. Och det var i samband med det som jag fick min promenad! 
 
För jag hade för mej att den banken låg på ett helt annat ställe än vad den i själva verket gjorde! Sanningen är faktiskt att jag gick förbi den (utan att se den!), när jag var på väg dit där jag trodde att den låg... Ähum! Och när jag kom fram till den felaktiga adressen, så kunde jag se bankens skylt på andra sidan järnvägen två gator bort där jag nyss hade varit... Så det var bara till att traska tillbaka några hundra meter igen... <:-)
 
Måste säga att jag nästan blev lite sugen på att öppna ett konto i Handelsbanken! Ingen kö och väldigt trevlig och serviceinriktad personal! Ett Halleluja-moment, nästan! För tillbaka på Sparbanken var det förstås kö, men tack och lov inte lika lång som vad den kan vara emellanåt...
 
Men nu är hur som haver inbetalningen gjord - och så här i efterhand var det ju klokt att sonen överlät på mej att göra den, för själv hade han ju knappast hunnit med allt detta rännande hitan och ditan på sin lunchrast... <:-)
 
 
 
 
 
 
Det egentliga tillträdet till huset kommer förresten att bli den 1/8, men sonen har redan fått både nyckel och fria händer att röja upp i trädgården och påbörja de renoveringar (förmodligen inte mycket mer än lite målning, golvläggning och omtapetsering) som behöver göras innan han kan flytta in. :-) De senaste kvällarna har han transporterat bort (läs forslat hit...) 5 fulla bilsläpar med gräs, mossa, buskar, grenar och trädstammar!! 
 
 
-----------------
 
 
I dotterns blivande hus - det med de verkliga renoveringsbehoven! - såg det ut så här i helgen som var:
 
 
 
 
 
 
Det är si så där kul att riva ut gamla golv - framförallt är det ett fruktansvärt tungt och skitigt göra! Men förhoppningsvis ska det kännas värt allt slit, när där så småningom kommer in ett nytt plant och välisolerat golv med goa värmeslingor i. :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Fåglar idag också! :-)

 
Visade ju ett bo med ungar i häromdagen...
 
 
 
 
 
 
...men berättade inget om det.
 
Och bara för att ingen har frågat, så ska jag göra det nu istället! ;-)
 
 
 
 
 
 
Det är alltså ett trädkryparpar som har bosatt sej i resterna av en gammal lönn vi har på tomten, och som vi omvandlade till högstubbe för X antal år sedan. Barken håller som synes på att lossna, och boet har de byggt innanför en stor barkflaga, mellan den och stammen. Får verkligen hoppas att det inte kommer några rejäla vindbyar nu, som sliter loss hela barkstycket inklusive boet!! 8-X Vore nog bra om det inte kommer nån katt här förbi heller, förresten...
 
Bara till att hålla tummar och tår för att det ska gå bra!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Sparvhök-besök...

 
I lördags morse, när maken och jag anlände till renoveringsobjektet, hade en sparvhök förirrat sej in i huset. Inte så-å-å konstigt att det kunde hända, med tanke på att flera meter yttervägg för närvarande står helt öppen... Men lite tråkigt att fågeln inte hade lyckats hitta ut igen, utan satt i ett fönster och verkade ganska så trött. :-(
 
Fast i det skicket var den iallafall lätt att fånga in - jag behövde bara gå fram till den och ta ett fatt om benen! Den kämpade inte emot ett dugg, men blev förhoppningsvis glad när den fick komma ut i det fria igen. :-)
 
 
 
 
 
 
Man kan ju undra vad det var som lockade den att flyga in?? 
 
Knappast den här väl:
 
 
 
 
 
 
Mumifierad mus, upphittad vid golvutrivning igår... Uäck!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Lördagsgökar!

 
 
 
 
 
Ha en fortsatt fin-fin helg allihopa!! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Igår hände följande:

 
Maken och jag var ensamma vid renoveringsprojektet, eftersom dottern jobbade och hennes pojkvän var lite trött efter sitt valborgsfirande kvällen innan... ;-)
 
Efter en telefonkonferens med dottern, angående var fönsterna skulle sitta, började maken resa köksvägg. :-)
 
 
 
 
 
 
Vi fick testa fönterplaceringen med ett "köksmöblemang" också, bestående av en murarbalja och två trädgårdsstolar...
 
 
 
 
 
 
Ni får tänka bort containern och jordhögen - och de uppkörda spåren efter tunga fordon... Och istället försöka se framför er, alla de vilda djur (rådjur, älgar, tranor, gäss, rävar, harar osv osv) som brukar komma fram på den gröna plätten längst bort i bild!! 8-) 
 
Snett bakom jordhögen har förresten svärfar en vildsvinsåtel, så den som ska ta sej en natta-macka här nångång kan mycket väl få se grisar också på nära håll mellan tuggorna då! :-D
 
Medans maken snickrade vidare på väggarna kröp jag ner under huset, till den så kallade kryp- eller torpargrunden. Där ägnade jag mej sedan i X antal timmar åt att dammsuga! Det har nämligen trillat ner en massa mossa, jord och sågspån (som varit isoleringsmaterial) där när vi bröt upp golvet, som lagt sej mellan stenarna som grunden är full av... Måste bort!!!
 
Jag var allt annat än ren när jag kom upp därifån igen, och innan jag kunde sätta mej i bilen när vi skulle åka hem så måste åtminstone jackan av! Hivade in den i bagaget. Väl hemma tog jag den i nypan, och höll den typ så långt i från mej som möjligt - och bar den raka väga in till tvättmaskinen.
 
Efter en stund hördes det konstiga bump-ljud från tvättmaskinen... Tänkte faktiskt inte på det först, för den maskinen har lite missljud för sej ibland. Men ytterligare en stund senare fick jag syn på min mobiltelefon, som låg och skvalpade innanför luck-glaset!!! Gaaah!!!
 
 
 
 
 
 
Den mår inte så-å-å-å bra idag, kan jag säga... <:-I Men simkortet simmade lugnt iallafall, och fungerar fortfarande. Så jag får väl se om jag på nåt vis kan få tag i en ny/annan mobiltelefon till det idag då... 
 
Go´ morron!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

RSS 2.0