Vad hände med vår biodling...?

 
 
 
 
 
Jo, den har bokstavligen talat gått i graven! 8-I
 
Både vårt första bisamhälle och avläggaren som gjordes på det, drabbades nämligen av sjukdomen amerikansk yngelröta under sensommaren. Och det enda som finns att göra då, är att avliva dem. :-( 
 
Bitillsyningsmannen har varit runt i alla andra bigårdar häromkring och letat efter fler samhällen som kan ha drabbats, men tack och lov har han inte hittat några. 
 
Varför våra bin drabbades vet vi inte, men de tycks alltså inte ha blivit smittade av några andra bin här i trakten iallafall. 
 
En teori framlagd av erfarna biodlare som vi har pratat med, bygger på att sjukdomen kan ligga latent (och osynligt för biodlaren) i bisamhällen under många år. Enstaka små angrepp behöver då inte leda till ett regelrätt utbrott av sjukdomen, förutsatt att bina är 100%-igt noggranna i sin skötsel av ägg och larver och snabbt avlägsnar sånt som blivit angripet. Men om något händer som får bina att börja slarva med det där, så blossar sjukdomen upp och smitthärdarna växer då till sej snabbare än vad bina hinner städa bort dem.
 
Vi fick ju extremt mycket honung (över 100 kilo på ett enda samhälle!), så kanske var våra bin mer intresserade av att dra på blommande växter än av att sköta hygienen i sitt yngelrum...?
 
Hur som helst, så tänker maken och jag ge biodlandet en ny chans nästa år. Förutsatt att vi får tag i några bin till våren, förstås - men alla i biodlarföreningen har varit så snälla och stöttande genom det här, och de har även lovat att hjälpa oss med den saken.
 
Så det ska nog lösa sej! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart O

Go middag! Tråkigt med bina men det är väl bara att göra ett nytt försök. Entusiasmen tycks ju vara obruten trots motgången. Håller tummarna för att ni ska lyckas!

För andra gången på ett halvår har jag lyckats med att få punktering på ett av bilens däck. För min del brukar det normalt vara minst 25 år mellan punkteringarna, men nu är statistiken bruten. Förra gången var det en spik i höger framdäck, nu var det en skruv i samma däck. Dessbättre var det så mycket luft kvar i däcket att jag kunde ta mig till gummiverkstan utan att använda reservhjulet. Min rygg tillåter numera inte hjulbytet på egen hand. Undrar hur jag ska göra om jag får punktering ute på vägen någonstans mellan Gislaved och Tranemo?

Morgonen och förmiddagen var det rena höstrusket här, men nu skiner solen igen från en nästan klar himmel.

Ha det gott!

2013-09-02 @ 14:07:39
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Madelene Englund

Vilken vacker bild på någe ledsamt sätt.

Hoppas ni har bättre tur nästa år.

2013-09-02 @ 17:49:58
URL: http://madeleneenglund.blogg.se/
Postat av: Fotograf Annie

Vad synd att de dog, hoppas det går bättre nästa år

2013-09-02 @ 19:48:41
URL: http://blogg.anniesfotografier.se
Postat av: Ditte Yvonne

Yngelröta? Det låter ju inte bra...men hoppas ni kan få till det nästa år, måste man sanera alla kupor och så? Det kanske sanerar sig själv under vintern? Jag hoppas på det bästa!

2013-09-02 @ 20:16:22
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: mimmi

Så tråkigt..men lite positivt..ni fick ju honung i massor:) och bättre tur nästa år får vi hoppas på :)
kram

2013-09-02 @ 20:38:26
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.com
Postat av: Malin B

"Bi-ide" det inget? =(
Man får då sannerligen lära så länge man lever. Men vilken "skörd" ni fick innan de stupade.
Det är bara till att göra en "Torsten Flink" då, dvs. resa sig igen. ;)
Använder ni honungen mycket nu?
Morfar drack alltid honoungsvatten varje morgon så det är ett litet nostalgiminne för mig. Själv har jag dock aldrig fått smak på det...

I kväll har vi dragit igång både tv och bredband, hängt upp lampor och fixat hos V. Nu känns det verkligen som hemma där för henne. Hon verkar nöjd och belåten men väntar på soffan som hon har beställd. Den kommer dock först till älgjakten. ;)
Men den som väntar på något gott. När den kommit ska hon placera ut tavlor och någon läcker, stor klocka som hon har spanat på.

2013-09-02 @ 22:06:22
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Kerstins foto

Men så tråkigt. Det är första gången jag hör talas om sjukdomen men så är jag å andra sidan inte kunnig på bin. Men ni kan ju trösta er med all honung ni hann få. Den räcker väl länge. :)
Väldigt fin bild på nåt så sorgligt.

2013-09-03 @ 00:16:02
URL: http://www.kerstinsfoto.se
Postat av: Inga M

Men va trist att era bisamhällen dog ut! Det började ju så bra med duktiga bin som drog in så mycket honung. Kan man använda samma kupor och grejer till nya samhällen efter ett sånt här sjukdomsutbrott eller riskerar man att smitta ner de nya?

2013-09-03 @ 05:20:23
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Ronnie

Förbaskat trist med bina , får nog säga att det var en sabla otur ni hade ! Lycka till nästa år !
Tråkigt att jag gav dig en negativ upplevelse med höstlövet ute på böljan he he var liksom meningen tvärtom .
Jodå helgen var kanon även om det kom "lite" regn emellanåt. Hoppas du också hade det bra.

2013-09-03 @ 05:59:33
URL: http://www.ronniesfiske.se
Postat av: majamyra | tired parents and happy kids lives here

Hm, amerikansk yngelröta... Aldrig hört talas om något sådant. Men då har jag heller aldrig biodlat. Synd på alla söta bin. Lycka till nästa år igen dock.

2013-09-04 @ 10:01:40
URL: http://www.majamyra.se
Postat av: Bara anna

Nä, vad tråkigt! Det verkar lite riskabelt det här med att vara biodlare, hm, undra om jag vågar mig på det...

Kram

2013-09-05 @ 21:50:51
URL: http://annacecar.blogspot.com
Postat av: Suss

Jag beklagar, det gick ju så bra för er, men bra att ni tänker er en fortsättning nästa år. Jag önskar er lycka till med den. Bin är fint!

2013-09-08 @ 21:53:22
URL: http://leontina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0