Från bikupan: 23 kilo nytt! :-)

 
Efter diverse mixter hit och dit med bina tidigare i veckan...
 
 
 
 
 
(Här har vi inlett det andra försöket med bitömmaren! Vår bi-mentor kom hit i fredags och hjälpte oss. Och samtidigt satte vi in en mycket välbehövlig ny skattlåda - den placerades under den skattlådan som vi skulle försöka tömma på bin, så att vi efter ett dygn eller två äntligen skulle kunna ta de fulla honungsramarna... Fast då blev det för högt inne i kupan för att taket skulle kunna stängas - så det fick istället ligga löst ovanpå!)
 
 
 
...bestämde vi oss för att nu fick det vara slutdaltat!! ;-)
 
Prognoserna angående helgens väder såg inte allt för ljusa ut, så när det faktiskt blev ett uppehåll i duggregnet och t o m solen visade sej lite grann mellan klockan 8 och 9...
 
Så gick vi helt sonika ut och snodde åt oss de färdiga honungsramarna! >:-)
 
Bitömmaren hade fungerat delvis, men det var fortfarande massor med bin kvar i skattlådan. Men med hjälp av några lätta rökpuffar så fick vi de flesta av dem att krypa ner i lådan istället för att flyga ut ur den. 
 
 
 
 
 
 
Sen plockade vi en ram i taget, borstade av dem på en masonitskiva framför flustret (så att alla avsopade bin hamnade på den och därifrån kunde krypa tillbaka in i kupan direkt igen). Därefter fick vi skynda oss att ställa ner ramarna i en plastback med tättslutande lock innan det återigen satt fullt med bin på dem! <:-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vägde ramarna för skojs skull sedan: 23 kilo minsann!! 8-)
 
Med tanke på hur regnet har skvalat ner hittills hela morgonen här idag, och att utomhustemperaturen är måttliga 11 grader, så känns det enormt bra att vi inte väntade längre med att ta honungen. Nu ligger ju dessutom kuptaket som det ska igen, så det inte kan regna eller blåsa in under det.
 
Eftersom skattlåda nummer två också lär vara skördeklar när som helst, ska vi vänta med att slunga tills vi har fått tag i ramarna i den också. Det blir kanske nästa helgs sysselsättning!? 
 
Trevlig söndag på er allihopa! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lotta

Så bra att allt ordnade sig till slut. Hoppas nu bina finner sig till rätta och börjar på att jobba med att fylla skattlådorna igen.

Ha en bra söndag du också!

2013-06-30 @ 09:26:37
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: Lennart O

Morsning! Känner redan honungssmaken i munnen! Säg till när honungen är ätbar så kommer jag.

Här väntar jag på hantverkaren som aviserat att han jobbar sju dagar i veckan. Så här blir det ingen rast och vila denna dagen heller.

Vädret är inget att tala om.

Ha det gott!

2013-06-30 @ 09:44:17
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Ingrid

Precis lagom avstånd ifrån sitta här framför " paddan"!

2013-06-30 @ 09:47:48
URL: http://farmoringrids.blogg.se
Postat av: Malin B

Spännande det här. Kul att det blir resultat av jobbet. Ska ni börja sälja honung eller blir det till självhushåll, typ honungsmarinerat vildsvin?
Här hoppas jag att vi får hem en festivalare i dag, O har varit i Bråvalla. V har varit söderut men ingen bebis kom när hon var där, trodde hon skulle stanna tills han kommit ut men kompisarna i stan lockade så i helgen har hon varit i lgh som vi behöll över sommaren. Om någon vecka är det festival där inne... Det måste ju hända något jämt.

2013-06-30 @ 10:24:30
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Jessica K

Oj vad spännande! Kul att det går framåt med bina och honungen, det kommer väl att kännas härligt sen att kunna äta din (eller ja, dina bins...) honung sen :)
Såg du att du hade fått ett litet tips angående odling bland kommentarerna till det inlägget du kommenterade sist? Och vi är så gott som klara med projekt nr 2 nu också, det är kul när det går framåt och helst fort också... så man ser resultat snabbt! :P Du får gärna kika in och säga vad du tycker om det! Min mormor tyckte blomsterkullen ser ut som en gravhög så jag tål att höra kritik också hehe ;)
Ha en fin kväll!

Postat av: Peranders

Läste i lokalmedia där jag bor (Sundsvall) att vintern farit hårt åt bina i regionens bikupor. Ser ju lite mer hoppfullt ut hos dig.

2013-06-30 @ 22:16:49
URL: http://peranders.blogg.se
Postat av: Suss

Så roligt att se allt detta, känner igen det från f.d. grannen som jag skrivit om tidigare och det verkar sååååå roligt! Sedan honung på köpet, medan man har roligt! Eller är det väldigt mycket jobb?

2013-06-30 @ 22:40:44
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Inga M

Vilken skörd! Hoppas ni får god honung också. Smaken lär styras mycket av vilka blommor bina har tillgång till och varierar alltså med årstiden. Ska du slunga o röra nu?

2013-07-01 @ 07:39:57
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Bara anna

Pratade med en granne i går kväll som har biodling. Han ville gärna hjälpa mig i gång med mitt när det är dags. Så bra att ha någon kunnig på nära håll. Först ska jag gå kurs, blir väl i höst hoppas jag.
Var har ni er slungmaskin?

Ha en bra dag!

2013-07-02 @ 08:40:55
URL: http://annacecar.blogspot.com
Postat av: Bonnfrua

Ska bli spännande att får se fortsättningen!

2013-07-05 @ 10:21:17
URL: http://www.bonnfruas365-bilder.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0