Slungat honung... :-)

 
Det var ganska varmt ute i söndags, om ni minns!? Men det var ännu varmare i vårt slungrum, så när man fick lämna det lite då och då så kändes det riktigt svalt och skönt utanför! ;-)
 
Det måste vara åtminstone 25 grader i rummet där man slungar, för att honungen lätt ska släppa ur vaxkakorna och sedan även rinna ut ur slungan, men jag tror temperaturen i vårt rum låg ytterligare någon eller några grader högre än så. Phu!!
 
Det är dessutom inte så lätt att fota när man har händerna indränkta i honung mest hela tiden, så det blev bara några få klick från detta arbete... Kanske lika bra det, med tanke på hur gammal och sliten utrustning vi har!? <:-I Rostangreppen går ju inte att skura bort, men jag kan lova att jag verkligen har försökt...
 
 
 
 
 
 
På den övre bilden till vänster ser ni tydligt hur honungskakorna ser ut när bina har täckt över cellerna med vax. Detta vax måste tas bort för att man ska kunna få ut honungen, och det gör man med ett speciellt redskap som kallas för avtäckningsgaffel. :-)
 
Överst till höger kan ni ana hur slungan ser ut inuti. Man placerar fyra stycken honungskakor mitt emot varandra i en slags korgar. Sen kommer centrifugalkraften, som uppstår när slungan börjar snurra runt, att göra så honungen kastas ur cellerna. Först hamnar den på slungans väggar och sen rinner den ner på bottnen. För att få ut honungen på båda sidor, måste man vända på kakorna "i halvtid".
 
Vår slunga är handdragen, och det är allt lite halvttungt att veva - så det fick maken göra! (Fast jag skäms nästan när jag tänker på att hans farmor drog den själv fram tills hon var över 91 år gammal...)
 
I botten av slungan sitter en tappkran, och via den rinner honungen ner i en gryta - som har fått en sil placerad över sej, eftersom man ju måste få bort alla vaxfragment mm som också har lossnat från honungsramarna vid slungningen.
 
På den understa bilden töms grytan i en finare sil, så ytterligare små skräppartiklar försvinner från honungen. Sen rinner den ner i en stor hink, och i den ska den processen så småningom fortgå via ett dagligt rörande tills honungen har fått rätt konsistens. När den är nyslungad är den ju tämligen flytande, som ni ser... :-)
 
Vi slungade 20 ramar, och det tog ungefär 2½ timme. Diskandet och städandet efteråt är inte inräknat i den tiden... Har lite svårt att uppskatta hur många liter honung vi fick i spannen, men förhoppningsvis blev det närmare 20 liter och då kan det bli omkring 40 burkar färdig honung - om nu allt går väl med rörningen osv, så det verkligen blir någon honung att tappa på burk framöver!
 
Läste nyligen om allt som kan gå snett, så det är då rakt inte värt att sätta upp någon honung till salu-skylt här utanför ännu! Fast skulle honungen börja jäsa, så kan man kanske brygga vin (mjöd!?) på den!? Så kommer det upp en pub-skylt istället ute vid landsvägen, så vet ni vad som har hänt!!! ;-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Vespa Vulgaris

Härligt! I Valle d'Aosta-området stod det bikupor överallt och det är kanske därför som alpängarna blommor så otroligt vackert. Visst kan man väl använda vaxet till att göra ljus?

2013-07-09 @ 08:32:52
URL: http://3rumokmedkatter.wordpress.com/
Postat av: Lennart O

Morning! Puben "Honungsbiet" låter väl inte så dumt? Både sött och vasst serveras där.
Imponerande process med honungsberedningen. Jag var i min ungdom med om något liknande hos mina morföräldrar, men minns inte några detaljer precis, bara själva honungsslungan och den fina, långsamt rinnande strilen av honung som rann ner i en spann.

I härvarande ortsblaskan läser jag idag att ett par bisamhällen i norra kommundelen drabbats av yngelröta. För att förhindra spridning till närliggande bisamhällen har man nu bränt upp bikuporna med bin och allt. Det är tydligen oerhört svårt att helt sanera samhällen som angripits av parasiten, varför total bränning rekommenderas.

Vädret då? Inte alls av den digniteten som SMHI gissade på i går kväll. Helmulet och lite småkyligt är vad som gäller. Hittills i varje fall. Vi får väl se vad resten av dagen bär i sitt sköte.

Ha det gott i honungsklibbet!

2013-07-09 @ 08:40:48
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Lotta

Mums! Hur slutresultatet än blir så är det ju gott vilket som. Så bra att du inte fick bort all rost. Du förstår vilken nyttig honung ni kommer att producera, järnberikad med magiska egenskaper. Vilken krutgumma din mans farmor var, det behövdes minsann inga gym förr.
Kunde du låta bli att provsmaka?

Önskar dig en behaglig sommardag :-)

2013-07-09 @ 09:06:35
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: annette

Oh, vad jag gillar att Ni tog hand om detta med Bin och honung, så kul att få följa allt som sker på nära håll, inte trodde jag att det blev så mycket honung från ett samhälle, men Ni bor ju också i ett landskap där det finns oerhört rik växtlighet så det spelar ju också sin roll antar jag.
Beklagar att Din mans Farmor har gått bort, lite synd att hon inte fick vara med och uppleva Er första sommar med hennes bin. Hade ingen tanke på att bli bjuden på kaffe, men jag kanske var rätt nära, kul att köra efter GPS, hem hade vi tre alternativ att välja på, det ena hade vi åkt ner så vi tog det mittersta och hamnade på en massa små platser innan vi kom till E4, ett tag trodde vi att vi var på fel väg, men se det var vi inte, märktes att vi åkte på lite udda vägar för det var lite trafik jämfört med när vi kom ut på E4, snabbt hem gick det trots att vi körde på mindre vägar!
Ha en bra dag!

2013-07-09 @ 09:37:32
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Ronnie

Ser riktigt gott ut och skönt att allt arbete ser ut att löna sig även om inte sista ordet är sagt ännu. Det är klart blit det Pub så måste jag nog komma o provsmaka !
Hoppas du gillade Rådjursbilden förresten ?
Ha en go ledighet du med !! :))

2013-07-09 @ 10:12:40
URL: http://www.ronniesfiske.se
Postat av: Pernilla

Wow!
Jag kan känna doften.
/P

2013-07-09 @ 10:13:36
URL: http://pernillaochpuma.blogg.se
Postat av: annette

Känner igen det vägnumret, så då var jag nära Du;-))

2013-07-09 @ 11:14:00
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Inga M

Va roligt att få se bilderna och läsa hur du slungat honung! Det ser himla mysigt ut, men förstår att det var jobbigt också! Om jag får gissa nåt så blir det lite mer honung när du rört den för man rör väl in luft i den då. Den kan väl inte stå orörd särskilt länge för den stelnar, eller det kanske inte händer nåt med den, den bara flyter?
Ska bli intressant att följa detta fram till försäljning, kanske blir det till slut en pubskylt och en honungsskylt?
Ha en bra dag!

2013-07-09 @ 11:35:24
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: mimmi

mumsa..det såg ju riktigt gott ut:)jaså ..det kan gå fel ..det trodde inte jag ..men som du skrev .så fanns det ju ett alternativ till det också :)

2013-07-09 @ 16:16:44
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.com
Postat av: soffie

å vad det såg gott ut, vad mycket honung det blev gott...

2013-07-09 @ 20:38:09
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Bara anna

Vad roligt att få se, nu blir jag ännu mer övertygad om att jag också vill pyssla med detta!
Jag undrar, hur får man honungen att hålla sig så där flytande och inte stelna till? Jag gillar nämligen flytande honung bättre, lättare att ha till bak och matlagning tycker jag.
Så mycket ni har fått! Blir det fler skördar i år eller?
Ja, stackars biodlaren i Vittaryd, det ligger ju inte långt från oss.

Ha en skön dag!

2013-07-10 @ 07:48:59
URL: http://annacecar.blogspot.com
Postat av: Fotograf Annie

Vad spännande att läsa om honung och bin :) Kul att lära sig nya saker :)

2013-07-10 @ 20:33:25
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0