Nu är det liv även i bikupa nummer två! :-)

 
Förra söndagen gjorde nämligen vår bimentor en så kallad avläggare åt oss, vilket betyder att man tar ett antal ramar med bin, ägg och yngel från ett befintligt bisamhälle och stoppar in i en tom bikupa. Och så ger man dessa bin en ny drottning också - och sen är saken biff!
 
I bästa fall!!!
 
 
 
 
 
 
Jag var allt annat än säker på att det här projektet hade lyckats, när jag studerade aktiviteten kring flusterbrädan och ingångshålet i avläggaren under förra veckans första dagar... Några vaktbin var ibland det enda jag kunde se - och ibland inte ens det! 8-I
 
 
 
 
 
 
Nu hör det till saken att alla så kallade dragbin (de vars arbetsuppgift är att vara ute och flyga om dagarna och samla in pollen och nektar) som följde med på ramarna som användes till avläggaren, återvände tillbaka till sin ursprungliga bikupa i samband med sin nästa flygtur. Vilket var helt enligt planerna, för det är så bin fungerar!
 
Så hur många ambin (såna som tar hand om drottningen och hennes avkomma) som det sedan fanns kvar i avläggaren vet jag inte, men långt ifrån tusentals skulle jag tro.
 
Undan för undan övergår hur som helst dessa ambin till att bli dragbin istället, och då vet de av ren automatik att det är just den här kupan de bor i och även ska återvända till efter sina flygturer (och inte till den snudd på exakt lika dana grannkupan 1½ meter bort). I torsdags eftermiddag såg det ut så här utanför avläggaren:
 
 
 
 
 
 
Ett helt litet moln av bin som precis hade kommit ut ur kupan, och som bäst höll på att programmera in dess utseende och position innan de skulle ge sej iväg ut på sitt livs första födosök! Den synen ingav hopp, kan jag ju säga! :-D
 
Följande dag hittade jag flera stycken drönare (bisamhällenas manliga invånare, vars huvudsakliga uppgift i livet är att försöka hitta en oparad drottning att ha lite rajtan-tajtan med...) utanför avläggaren - varav flera var döda. Funderade faktiskt inte så mycket på det, utan var mest glad att det var såna och inte den nya drottningen som låg där! För hennes del gällde det ju att bli accepterad av de övriga bina, och om de av någon orsak inte skulle gilla henne så hade det varit kört! Å andra sidan vet bin att deras enda chans att överleva (som samhälle betraktat, alltså) hänger på att de har en bra drottning, så... 
 
Ja, kort sagt är det väldigt fascinerande hur ett bisamhälle fungerar! Och är/blir det något fel på drottningen, så kan de övriga bina på egen hand byta ut henne och föda upp en ny!! 
 
Jag har tyvärr inga foton på den nya drottningen, men i lördagseftermiddag kom iallafall vår mentor hit igen och då var dags att äntligen få veta hur det hade gått. Det där med de döda drönarna utanför kupan var bra, sa han - för det betydde att bina inte ansåg att de behövdes längre! (Den nya drottningen var ju redan parad - och i binas värld är det en engångsföretelse).
 
Vi fick dock leta igenom ramarna två gånger innan vi hittade henne - och både mentorn och vi hann bli ganska nervösa över att hon, trots att allt i kupan såg bra ut, inte skulle vara kvar. Men till sist så fick vi syn på henne! HURRA!!!
 
Nu gäller det bara att hon lägger många ägg så att samhället snabbt växer till sej, och därigenom får bästa möjliga förutsättningar inför både övervintringen och nästa honungssäsong! :-)
 
/AnnaKK
 
 
 
 
PS! Man kan inte bara "slänga in" en ny drottning i ett bisamhälle! Man placerar henne istället i en liten bur som stängs igen med något som kallas foderdeg (en blandning av florsocker och sirap), och sedan äter bina sej igenom den så att hon kan komma ut. Detta tar några dagar, och under tiden hinner drottningen få samma lukt som de andra bina vilket gör att de lättare accepterar henne. DS!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart O

Go förmiddag! Imponerande bi-kunskaper du låter oss få del av. Det är mycket det där med blommor och bin. Nästan nu att man känner sej som någon slags cyberbiodlare.

Efter ett par veckor med "hög" aktivitet med hantverkare i och på huset, besök av närstående, lite utflykter, och uppsikt och vattning av grannars växtlighet, kanske det nu finns utrymme för några dagars semester även för en stressad pensionär. ;-)

Vädret ser ju ut att bli någorlunda hyggligt de närmaste dagarna.

Ha det got!

2013-07-15 @ 09:56:36
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Suss

Jag följer detta biodlande med stort intresse. Det är så roligt och jag är imponerad att ni bara kastar er in i detta nya med liv och lust och så stor energi. Det går nog bra med det nya samhället också verkar det som. Härligt när man lyckas!

2013-07-15 @ 12:38:33
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Jane

Jösses, det är verkligen en hel vetenskap bakom det där med biodling! Ska aldrig mer "knorra" över dyr svensk honung ;) Hoppas allt går vägen nu med nya samhället!
Här slappas det bara, långa "sovmornar" och "strunt i det"-hållning :) Känner att jag behöver det för att tanka lite ork inför hösten. Hälsade på i Stockholm och busade med barnbarnet. Himmel vad fort han utvecklas. Vi undersökte spindlar och myror, hällde vatten och gick hundpromenad. Trots sina knappa två år märks en liten spelevink med humor :))
Märkligt, det var ju nästan igår hans pappa var så liten ...

2013-07-15 @ 13:59:54
URL: http://janesmax.blogspot.com
Postat av: Yvonne

Tjo va de va livat i holken i lördags...kupan..haha! Jättekul att få läsa om binas liv och leverne här! På tal om lästips..läs gärna novellen Bidrottninggelé av Roald Dahl, den finns i boken Porträttlik... Annars kan du ju börja sälja bidrottninggelé, det ska vara...nyttigt! Och dyrt.. :D

2013-07-15 @ 17:50:08
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: annette

Oh, detta är sååååå spännande att få vara med om, tror Du ser till att alla som har möjlighet snart börjar med biodling, men då gäller det verkligen att se till att ha en bra mentor och själv inte vara "bang" att hugga i med lite av varje!
Superfina bilder!
Reserv, men det brukar ju vara ganska så mycket avhopp till många kurser så det kanske löser sig med försörjningen;-)) Du kan ju annars se till att stå någonstans och kränga alla honungsburkar så det kommer in lite i kassan!!
Ha en fin tisdag!

annette

2013-07-15 @ 18:56:19
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Lotta

Detta är spännade. Gillar verkligen att på håll se hur det hela funderar. Tänk så mycket som ska stämma för att allt ska gå bra. Du får använda ditt material sedan till att göra en liten bok :-)
Fina bilder, som alltid.
Tack för Bi-kursen!

Önskar dig en fin-fin tisdag!

2013-07-16 @ 01:22:14
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: Malin B

Himmel och pannkaka vilken vetenskap.
Det är då sannerligen inte bara att "hämta sig en bikupa".
Då var det minsann lättare att välja kupor på de reastänger i stadens klädaffär där det hängde bh:ar. Det har blivit min sport att BARA köpa på rea. Så dyrt för så lite tyg, då är ju de röda prislapparna perfekta.

2013-07-16 @ 09:12:20
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Della / Var Dag ett Äventyr

Men oj vad mycket jag lärde mig här. Tack! :)

2013-07-17 @ 07:21:59
URL: http://vardagettaventyr.blogspot.se
Postat av: Pernilla

Bin är konstiga men bra djur. I de flesta flockar är det hanen som ska accepteras inte honan.
/P

2013-07-17 @ 13:41:54
URL: http://pernillaochpuma.blogg.se
Postat av: Bara anna

Fantastiskt, vilka djur, att de bara kan!

Märker ni av fler bin inpå er nu eller håller de sig vid bikuporna?

Ha det bra!

2013-07-17 @ 22:16:31
URL: http://annacecar.blogspot.com
Postat av: annette

Beträffande det Du skrev hos mej så skall Du inte känna så att Du borde ha skrivit ngt.
Klarade inte av att gå dit så är det, det var kanske lika bra, för att känna sig totalt utanför och utfryst på en begravning blir nog fel även det!
Nu glömmer vi det här och går vidare!
Kram

2013-07-21 @ 09:29:38
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: annette

Känns fortfarande rätt det jag gjorde, har kommit fram till att jag behöver inte ha något dåligt samvete för något eller någon i den här härvan. Fick nämligen den känslan dagarna innan, men lite snack med en god vän hjälpte mej att bli av med det och då tog jag beslutet.
Kram

2013-07-22 @ 17:49:01
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Inga Magnusson

Det är så intressant att läsa om din biodling! Det verkar vara en hel vetenskap att sköta ett bisamhälle, det lever ju märkligt socialt enligt mycket bestämda regler. Helt obegripligt hur bin kan fungera på en så avancerad nivå tillsammans! Hoppas det går bra nu med avläggarkupan. Förmodar att man kan fortsätta med nya avläggare och till ett antal samhällen om man vill! Eller? Hur många har du tänkt dig?

2013-07-24 @ 04:27:34
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0