Fläderblomssaft och honung... :-)

 
 
 
 
 
Tror aldrig jag har varit med om förr att fläderblommorna har varit så fina som vad de är i år!? Inga svarta baggar på dem, och framförallt inga äckliga bladlöss!! Så för första gången på många år har jag gjort saft av blommorna på mina såna buskar. :-) Inte bara en fantastiskt god saft, utan framför allt en saft som är otroligt enkel att göra! 
 
1,5 liter vatten kokas upp tillsammans med 1,5 kilo strösocker. Tillsätt 25 gram citronsyra. Slå sedan vätskan över 40 fläderblomklasar och skivorna från tre stora fina (gärna ekologiska) citroner som lagts i en hyfsat stor gryta/skål. På med lock eller plastfolie och låt sedan stå och dra på sval plats i 3-4 dagar. Sila och häll upp på flaskor. (Som också ska förvaras svalt/kallt - eller frysas in. Fast i det sistnämda fallet får man ju se upp så man inte spränger flaskorna när vätskan blir till is...)
 
Förutom att safta så har vi även ägnat en stor del åt helgen till våra bin och honungsskörden. :-) Ska berätta mer om det en annan dag, för ännu så länge har jag inte ens fått ut fotona jag tog under processens gång ur kameran. Men det kommer!!! :-)
 
Ha en toppenfindag allihopa, och njut av det härliga sommarvädret!! 
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lotta

Helgens goda ting är tre, saft honung och sommar :-)
Vi skulle också kokat saft...men tiden räckte inte till. Jag hoppas att tjejerna fixat detta tills jag kommer upp.

Jag lovar att Gozzi har det mycket bättre på Öland än här hemma i lägenheten.

Ha en underbart fin dag du också!

2013-07-08 @ 08:50:47
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: Ingrid

Har försökt sätta fläder flera gånger, men den trivs inte hos mig..

2013-07-08 @ 09:12:35
URL: http://farmoringrids.blogg.se
Postat av: annette

Har också noterat att fläderblommorna ser ovanligt fina ut i år, skall hämta lite hos en kompis i veckan, älskar den saften, både som den är men också otroligt god att blanda med vitt vin;)
Ha en toppendag!

2013-07-08 @ 10:09:04
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.se
Postat av: Jane

Älskar fläderblomssaft! Tyvärr har det inte blivit så mkt blom på min fläder i år, klippte ned den ganska radikalt... Vi har inte heller några bladlöss. Vid den här tiden brukar annars mina Stormhattar vara överfyllda med svarta sådana. Spännande med honungsskördandet, har du klarat dig från stick? Mitt fågelbad är fyllt med bin som dricker vatten (inga fåglar vill vara där) och de är så fredliga så jag kan utan problem fylla på eller flytta fatet. De verkar ha blivit fler i år iaf än förra året men inte så många som de har varit tidigare. Man hoppas ju att de inte råkar ut för "bidöden" som härjar.

2013-07-08 @ 12:01:52
URL: http://ettmaxatstalle.se
Postat av: Lennart O

Go middag! Fläderblomssaft spetsat med egenslungad honung låter både gott och somrigt.

Vilken lättnad, nu har hantverkarna dragit sin kos efter väl fullbordat värv. De har även fått betalningen cash, så allt är frid och fröjd. Men, som min grannfru uttryckte det, det känns alltid lite gnetigare när man ska betala med pengar som man själv sparat ihop under årens gång, än när man betalar med pengar som man lånat på banken. Nu kvarstår bara ett ytterligare projekt med att ersätta mitt fallfärdiga staket mot gatan med ett mindre fallfärdigt. Men det kommer att ske först
framåt senhösten.

Ha det gott i värmen!

2013-07-08 @ 14:25:06
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Pernilla

Flädern är perfekt just nu, här också. Det är vara det, att vi åker bort på torsdag så jag hinner inte ta hand om saften. Är hemma igen en vecka senare och hoppas de ännu är dina då. Man kan frysa, jag vet, men det blir liksom inte samma smak.
/P

2013-07-08 @ 17:55:21
URL: http://pernillaochpuma.blogg.se
Postat av: Yvonne

Du får ta en tripp till Tyskland och plocka fläderblommor...jisses så mycket jag såg längs vägen! Fast å andra sidan så kanske de inte är så bra att använda när de växer längs med autobahn...

2013-07-08 @ 22:24:34
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: majamyra | tired parents and happy kids lives here

Åh, vad gott med flädersaft!
Jag har en fläder i trädgården, men den blommar i rosa. Vet inte om det går att göra saft på en sådan.
Puh,...nu tror jag minsanna att jag läst ikapp här.
Kul var det, mååånga fina foton!
Ha en toppensommar!

2013-07-08 @ 22:42:15
URL: http://www.majamyra.se
Postat av: bara anna

Ser fram emot att se honungsskörden....

2013-07-08 @ 23:25:48
URL: http://annacecar.blogspot.com
Postat av: Fotograf Annie

Vad kul med fläderblomssaft, mamma brukar göra sådan saft också som hon har i frysen :) Då fryser hon in saften i glasslådor :)

2013-07-10 @ 20:47:06
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0