Foton från söndagens...

 
 
...valp- och unghundsträff med jaktträning! :-)
 
 
De äldre hundarna (som var 16-17 månader gamla, och som redan har varit med på en sån här träff med kenneln) fick visa sina yngre kusiner (alltså Colin och hans syskon!) hur man löser ett släpspår på hare:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är svårt att ens se hunden i det höga gräset på dessa foton, men kort sagt visades hunden var spåret började och när den hade tagit upp det släpptes den lös. Sedan spårade den upp haren som släpats i lina på marken i kanske 50-60 meter, och apporterade den. Personen som la spåret höll i linan som haren satt fast i, för att hunden inte skulle kunna sticka iväg med den ifall den plötsligt hade fått för sej att göra det!
 
Syftet med övningen är att hunden ska lära sej att ta ett anvisat harspår och följa det - helt enkelt en förberedelse för jaktprovet, där den kommer att släppas på spåret efter en levande hare. Då ska den givetvis inte apportera, men med en död hare + en apporteringsvillig hund så blir det ett bonusmoment i övningen. Annars är det viktiga att hunden återvänder till sin förare när den känner sej klar med spåret.
 
Efter unghundarna var det dags för valparna (som nu är 6½ månader gamla) att testa samma övning, fast med något kortare släpspår. Här är det Colins tur:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Han släpptes alltså också lös när han hade fått upp spåret ordentligt - och hade det inte varit en trädstam i vägen, så hade ni kunnat se hur fint han avlämnade haren till sonen när han hade hittat den! :-)
 
 
Alla valparna (det var sex av totalt åtta som kom till denna träff) klarade, till uppfödarens stora förtjusning, den här övningen inklusive apporteringsmomentet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan blev det en skottövning som bara de "stora" fick vara med på. Colin & Co ska få bli lite äldre innan de utsätts för detta. Det är så oerhört viktigt att jakthundar lär sej förknippa skott med något positivt - blir de istället skotträdda, så kan man i regel inte använda dem till jakt. Och det får lixom bara inte hända... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter detta blev det fika, och sedan var det dags för vattenträningspasset!
 
Colin har visat sej vara väldans glad i att bada och simma, och vill knappt komma upp igen ur plurret när han har hoppat i. För att motverka detta fick han en slags tvärt om-övning! Istället för att kasta en fågel i vattnet för att locka honom att gå i, så viftades det febrilt med en på land istället så fort han hade simmat ut i dammen. Funkade perfekt! Han vände direkt och ville upp på land igen för att ta "pippin". :-D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Syskonen var lite mer försiktiga, men alla utom en gick att övertala att både doppa sej och simma en sväng.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tror att samtliga apporterade islängda fåglar, men när de var klara låg det ändå en fågel kvar i vattnet. Då fick Colin pröva att gå i igen för att hämta den - och han gjorde det hur bra som helst!!! :-D (Tyvärr glömde jag alldeles bort att fota då... Hm!?)
 
Dagens sista övning gällde att apportera en and på land:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hundarna hade spårlina på sej för att inte kunna sticka iväg med anden, men som ni nog kan se på det sista fotot så var det precis det som Colin tänkte göra iallafall... Dessutom tuggade han lite väl hårt på den stackars anden, så uppfödarens råd blev att inte använda hela kroppar i träningen av honom. Bättre att han får ha klövar eller skinn, som inte går att tugga sönder på samma vis.
 
Så då var det ju bara till att införskaffa lite dylikt träningsmaterial igårkväll då!! ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det lyser verkligen av jaktlust i ögonen på Colin! ;-D
 
Ha en fin dag!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart O

Fascinerande!

2015-07-14 @ 09:53:41
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: Malin B

Å, vad ROLIGT att få delta i denna dag på detta vis.
Han har goda förutsättningar den fina Collin! Vilken glädje att se honom "in action".

2015-07-14 @ 10:16:40
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: mimmi

Vilka underbara bilder du har lagt upp :)
Och nog verkar han ha den rätta jaktlusten ser jag ,,
och nöjd och belåten såg han ut på sista bilden också :)
Nu har jag ändrat inne på bloggen så alla kan skriva
ha en fin kväll
kram :)

2015-07-14 @ 20:40:48
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.se
Postat av: Lotta

Så roligt att se er träning, jag tyckte det var så roligt när Gozzi och jag tränade samma saker. De är så kul att se deras arbetslust och hur de löser de olika uppgifterna. Både hund och hundförare ser väldigt nöjda ut på dina foto :-)
Bra att ha en fotografen med för att dokumentera!
Sonen är mycket nöjd med sin nya kamera, min kamera han nu sonen sett till att flickvännen börjat använda. Mycket bra initiativ tycker jag :-)

Soliga kramar!

2015-07-17 @ 00:22:23
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: Pernilla

Kul att få vara med. Vi har ju praktiserat en del " eftersök" och jag kan berätta att när spåret avslutats och hunden fått stoltsera med skanken, har det hänt att någon stuckit för att få tugga i fred. Haha, de vill ju också få belöning för mödan. Min Puma kunde jag aldrig släppa lös med skanken i munnen. Han vill dessutom gräva ner den.
/P

2015-07-19 @ 12:04:58
URL: http://dogladyn.blogg.s
Postat av: Inga M

Nu har jag fått tid att läsa igen bloggar. Himla kul att läsa om hundträningen! Kul att du skrev så informativt om den och lade ut så många bilder!

2015-08-02 @ 04:19:23
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0