Undanskuffade...

 
Alltså, hur mjäkig får man egentligen vara när det gäller växter!?
 
Jag vet många som inte har några som helst problem med att rätt vad det är, och rakt upp och ner, bara KASTA BORT sina blommor och KÖPA NYA!! Men jag... Jag känner nåt typ livslångt åtagande, där det först gäller att hålla liv i växten så länge som möjligt, och sen gärna också tillverka en ättling eller två så jag lixom aldrig nånsin kommer att bli av med dem... <:-)
 
Så det är alltså inget alternativt att gallra lite bland gamlingarna nu, trots att chiliplantorna formligen skriker efter att få överta deras platser på fönsterbrädorna. Men jag har iallafall flyttat om dem lite grann... Dvs tryckt ihop orkidéerna bakom en gardin, och hivat ner de växter som förhoppningsvis klarar av att stå lite mörkare på golv, stolar och små bord istället. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I den bästa av världar hade dessutom alla chiliplantor fått stå under någon slags belysning ännu ett tag, men nån stans får man ju ändå ge sej... Så därför står det ett gäng rangliga stackare i vardagsrummets söderfönster nu, som jag har så-å-å-å dåligt samvete över! <:-I Har svårt att tro att det kommer att bli några bra plantor av dem framöver, men...
 
Liv är liv, och varje sådant förtjänar ju sin chans. :-)
 
Så ni kan säkert räkna ut hur det slutade när jag igår upptäckte vad som hade hänt med några tomatfrön som jag hade tagit ur en köpe-tomat några dagar dessförinnan!? Lärde mej nämligen för ett tag sen att man kan klämma ut fröna tillsammans med fruktköttet, och låta hela sörjan ligga i ett glas med vatten i några dar och "gojsa till sej". Då blir det mycket enklare att skilja fröna från fruktköttet sen, och få dem torra och fina så det går bra att förvara dem tills det blir rätt tid för att så. Jag lyckades utmärkt med detta ett par gånger under hösten, så döm om min förvåning när det sket sej fullständigt den här gången. Efter två dar i vatten skulle jag ta upp fröna, men då hade de ta mej sjutton redan börjat gro!!!
 
Alltså... Bara till att plocka fram ännu en kruka, och påsen med såjord... <:-)
 
Och här har vi en liten vän som fick sej en större kruka nu i morse (och där med också genast blev lite mera utrymmeskrävande än vad den var dessförinnan): 
 
 
 
 
 
 
En chiliplanta av sorten CGN 21500. Föga upphetsande namn, men visst är den fin!? 8-)
 
Bjuder även på ett foto från trädgården, taget igår, och jag säger bara en sak om det:
 
 
 
 
 
 
Tak och väggar på det blivande växthuset, hade verkligen inte varit dumt att ha nu - plus en megastor värmekanon!!!
 
/AnnaKK
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lotta

Jag vet inte hur många gånger som jag räddat växter från barnens fönsterbrädor som varit på väg till komposten eller soprummet. Efter lite vård, mest vatten faktiskt och ett lite klipp så har de börjat att ta sig igen. Då brukar de där ungarna vela ha sina blommor tillbaka. Det är sällan som jag köper och slänger kan jag säga. Jag har en megastor uteplats här utanför mitt köksfönster och där tänkte jag ha min kryddodling till vår/sommaren. Alla i huset som hjälper till att sköta får ta del av örterna. Vi får se hur det går med detta.
Kul om man kan få igång lite odlingar här bland stadsborna :-)
Tomatfröna ska jag kolla ifall jag också kan få till, hemmatomater är såååååå gott.
Kan man börja redan nu? Jag har ju hur mycket odlingsplats som helst här inne i min lya. Jag har så långa fönster ( 2m höga och 40 cm djupa) att jag tänkte dela av dem i tre sektioner. Så jag tänkte börja med mitt köksfönster. Får se vad hyresvärden säger :-)

Det nya odlingsåret 2015 ska snart vara igång!

:-)

2015-01-05 @ 16:10:08
URL: http://www.tankarombilder.blogg.se
Postat av: Pernilla

Man blir riktigt sugen att odla efter att ha läst lite här inne hos dej.
Men vi är så mycket ute med husvagnen under sommaren så jag måste lösa vattnings-frågan. Det går inte att låta andra få sköta om växthuset, liksom.
Men vi får hoppas att denna sommar är lite snällare mot växthus odlingar. I fjol var det så varmt att allt brann upp hos mej.
/P

2015-01-05 @ 20:07:46
URL: http://dogladyn.blogg.se
Postat av: Malin B

Min första tanke gällande bygget var att det är HUNDGÅRDEN!!! ;)
Förr var jag som du med det som växte och grodde, allt skulle sparas och förökas. Men jag har blivit hårdare med åren...
Men förut när vi var ute och gick så pratade jag och L om vi i alla fall inte skulle dra till med några tomatplantor på altanen kommande sommar. Det är väldigt gynnsamt där ute för tomaterna men det är många år sedan vi odlade något. Här var det ju världens inspirationskälla så nu tror jag att jag genast har bestämt mig men jag väntar ju ett tag till...

2015-01-05 @ 20:19:39
URL: http://malinbs.blogg.se
Postat av: Marianne

Hi,hi, om jag vore en liten planta skulle jag gärna vilja bosätta mig hos dig. Du är ju för go.

I dag har julen åkt ut och det betyder att jag har lite mer plats i fönstren. Även om jag skulle vilja köpa lite nya vårliga växter så ska jag nog göra plats för lite burkar med frön. För nu börjar det verkligen klia i de gröna fingrarna.

Förkylningen har släppt taget nu så förhoppningsvis blir det lite oftare inlägg på bloggen nu. Jag har som du tröttnat på reklamen och funderat på att starta upp en blogspot-blogg igen. Den var mycket enklare att skriva i. Nu när dator och lösenord funkar kanske det ska gå.
Men först ska här städas, sen får i se.

Må så gott :)

2015-01-06 @ 18:04:37
URL: http://livetsommajsan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0