Från oredigerat (fast lite beskuret) till...


Det är ju inte så ofta jag visar upp mina foton i oredigerat skick - men nu ska jag faktiskt göra det. :-)

Utrustning: Canon EOS 40D + Canon EF 70-200/2,8 L IS USM.  Inställningar: 200 mm, f/8, 1/1600 sek.Det här fotot BLEV, kanske man kan säga... I den bemärkelsen att skärpan sitter perfekt på svanen, och att de tre kniporna intressant nog flyger åt motsatt håll. Fåglarna är dessutom på ett någorlunda balanserat vis inramade av träden...

Men!! Trots kvällssol så faller inte ljuset speciellt fint, och färgerna känns mest bara dassiga. Så även om fotot har sina fördelar, är det ändå mest TRÅKIGT...

Fast det behöver man inte nödvändigtvis deppa ihop alldeles över! För här finns det möjligheter om man vill leka loss i bildbehandlingsprogrammet - och det vill man väl!? :-)

Snabbknep nummer ett: Konvertera till svartvitt, och se om det hjälper!!!Mycket kontrast och vinjettering... Tja!?

Jag behöver kanske inte säga att det slutade med en mangling i Pixlr-o-mantic också - det programmet har ju "drabbat" ganska många av mina foton på sistone! :-DVisserligen kan jag inte påverka hur lagren som läggs på fotona blir - men variationsmöjligheterna är ju enorma, och sist och slutligen är det iallafall jag själv som bestämmer när jag tycker bilderna är klara för nedsparning på datorn - eller om jag vill göra om något, eller redigera vidare.

Bara för att det är enkelt med knapptryckningar behöver det ju inte gå på en kvarts sekund att bli nöjd med resultatet också, menar jag. Att hitta just DEN känslan som man vill ha, kan ta sin tid. 

Och ganska ofta slutar det med att man på vägen dit snubblar över något lager som ger en helt annan känsla eller stämning åt bilden, och som man plötsligt tycker bättre om än den man hade tänkt sej från början... :-)

Pixlr-o-mantic fungerar ju precis på samma sätt som en app till kameran i mobiltelefonen - och det sättet att göra bilder på tilltalar mej. Lekfullt och spontant, snabbt och enkelt. Det var förövrigt just som app i mobilen, som jag först kom i kontakt med Pixlr-o-mantic. Men eftersom jag aldrig riktigt har blivit vän med min mobils kamera, så gillar jag verkligen att det går att redigera system- och kompaktkamerafotona på exakt samma sätt fast i datorn istället!

By the way... Det finns ju faktiskt de som laddar över sina systemkamerafoton till mobiltelefonen, enkom för att kunna redigera dem i någon speciell fotoapp som bara finns tillgänglig för mobiler. (Fast det är inte alltid att de talar om att fotona INTE är tagna med mobilen!?! :-D Det är precis som om det inte är "samma sak" då längre!? Ett simpelt mobilfoto är okej att leka fritt med, men ett seriöst systemkamerafoto är No-No! Eller???).

----------------

Häromdagen la jag förresten upp några glassgubbefoton, som är både före och efter redigering i Pixlr-o-mantic. Före innebär dock att de har tagits med kompaktkameran inställd på "leksakskamera", så de har fått en speciell look redan där. Men iallafall... :-) Klicka här om du vill se dem - de finns i inlägg # 28.

/AnnaKK

Kommentarer
Postat av: Bonnfrua

Så roligt att du berättar lite om hur du gör och var du hittat ditt redigeringsprogram!Om det var på nyheterna för några veckor sedan jag såg från ngn mässa där de visade upp framtidens mobiler. Kameran hade mycket bättre pixel-grejs än värsta systemkameran... så en dag är man väl helt passé när man kommer med en digital systemkamera!

2012-03-20 @ 17:04:27
URL: http://bonnfruas365-bilder.blogspot.com/
Postat av: mimmi

Jag går emot .. jag tycker bäst om det riktiga foto :)

Här har vi haft riktigt underbart väder idag ..så man har njutit :)

kramizz

2012-03-20 @ 18:36:38
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.com/
Postat av: Yvonne

Jag gillar ju också Pixlromantic nu, tack vare dig ;) Man kan säkert sitta och pilla fram samma resultat i Photoshop, men jag har inte den tiden och tålamodet! Snabbt och fort, tack!

2012-03-20 @ 18:53:52
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Anonym

wow va fina bilder å va roligt med en liten lektion i hur du gör:) kramen

2012-03-20 @ 22:45:30
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Jane

Man lär sig alltid något hos dig :) I vanlig ordning har jag inte tid att testa, har knappt tid att kommentera hos "mina" bloggkompisar trots att de inte är så många ... Men det ska väl bli bättre, det är ju snart påsklov, hurra!!!

Gillar iaf sista bildens uttryck, lite spooky sådär.

2012-03-21 @ 06:54:11
URL: http://www.janesmax.blogspot.com
Postat av: Gunnar

Finns det nån app för det photoprogrammet?Dina foton fungerar bra även oredigerade tycker jag. Men visst kan det vara kul att trixa med dom lite. Ett av mina bästa foton kom till oavsiktligt. Fotade en kaffeböna i växthuset på botaniska i Lund. Imman på linsen från den fuktiga miljön gjorde att det blev magiska bilder.

2012-03-21 @ 08:38:19
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Gunnar

Tack för tipset. Den fanns i en gratisversion men jag tog en som kostade den svindlande summan av 22 kronor.

Risken finns att jag åtkommer till dig om handhavandefrågor när jag har börjat använda programmet.

2012-03-21 @ 08:58:09
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Ingrid

Lite som ett trolleri, kul att få se de olika resultaten! Här flyr jag verkligheten en stund till den betydligt trevligare bloggmofären. Kram

2012-03-21 @ 09:23:52
URL: http://farmoringrids.blogg.se/
Postat av: annette

Kul att Du visar lite olika redigeringar, finns ju troligt mycket att göra i det programmet, tar ibland en stund att hitta just den grej man tycker känns rätt för den bild man jobbar med, men det är ju det som är det roliga.

Här tycker jag bäst om den sista bilden, är lite mera "liv" i himlen på den bilden!annette

2012-03-21 @ 19:43:47
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0