Viltpassagen i Marklunda...
På den här vägbiten har det hänt MASSOR med älgolyckor - tills man bestämde sej för att sätta upp viltstängsel.

Men eftersom de vilda djuren uppenbarligen har haft starka skäl till att ta sej över vägen just här, så bestämde man sej för att de fortfarande skulle kunna göra det. Därför finns det två hål i stängslet - ett på varje sida av vägen. I dessa öppningar finns rörelsedetektorer som känner av djuren när de kommer, och även startar de blinkande varningslamporna som sitter monterade ovanpå älgvarningsskyltarna. Och därmed blir bilisterna förvarnade om vad som är på gång, och kan lätta på gasen medans kreaturen trasslar sej över och förbi alla vägräcken och mittvajrar...

Naturligtvis fungerar inte detta... Men det har inte hänt någon mer älgolycka här iallafall - och krasst sett var det väl det som var poängen både med stängslet och varningsapparaturen. :-)

Dock har inte älgarna slutat ta sej över vägen, men de gör det någon kilometer längre bort istället. Där det inte finns något stängsel - och där det numera händer ganska många viltolyckor... :-I

/AnnaKK

Kommentarer
Postat av: Ingrid

vi har ett område på väg 30 mellan L och Växjö där det händer älgolyckor ofta. Det är ruggigt (inget stängsel..)

2012-01-24 @ 08:42:38
URL: http://farmoringrids.blogg.se/
Postat av: Lennart O

Morning! I går kväll inträffade det ännu en älgolycka på en väg utan vare sig varningsskyltar eller viltstängsel. Två personer skadades förutom älgen.

Så kom då vintern även denna säsongen, 13 grader minus i morse. Trodde (hoppades) att det, som väderprofeterna utlovade,skulle bli sol idag, men dessvärre så är det mulet nu.

Ha det bra!

2012-01-24 @ 09:21:33
URL: http://leonardo34.wordpress.com
Postat av: mimmi

oj .. det var ju inte bra...tänk om de kunde läsa och förstå skyltar.. så skulle de ta denna passage över.

Svar: Vi har inte mer snö än så här ..inte ens en centimeter.. man ser gräsmattor med lite pudersnö på.

Men vi har kyla nu .. runt 8 minus i morse.

kram

2012-01-24 @ 10:14:56
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.com/
Postat av: Lotta

Förr hände det många älgolyckor utanför där jag bor, men de har nog dött ut för det har inte hänt någon olycka på länge även jägarna har svårt att hitta några. Nja jag tror nog att de valt en annat ställe att dricka än i ån för det var det dit de skulle.Ha en bra dag!:-)

2012-01-24 @ 10:40:39
URL: http://tankarombilder.blogg.se/
Postat av: Bonnfrua

Hörde nåt om såna där "blinkers" på radion i morse. Visst är det otäckt om man skulle få en älg framför sig på vägen, men de måste ju få finnas de med. Eller?

2012-01-24 @ 11:01:38
URL: http://bonnfruas365-bilder.blogspot.com/
Postat av: Gunnar

Den varianten har jag inte sett förut. Vore inte det bästa att sätta chips på varje älg? Skulle väl dessutom underlätta vid älgjakten.

2012-01-24 @ 16:10:49
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: annette

Ha, ha dom är inte riktigt kunniga i den här nya tekniken, det är helt uppenbart, fast för deras egen skull borde dom lära sig,för det är ju så att älgarna ofta oxå blir svårt skadade själva!

Aldrig sett just den här typen av system, dock en del andra typ "grodövergång" någonstans i Småland;)

Sv.

Armen/axeln, har väl i grunden överansträngt den 2009 då jag hade mitt olycksår och bröt både vänster armbåge och handled inom loppet av sju månader.

Så den spökar mer eller mindre jämt och blir inflammerad i axelleden när jag som i Jordanien bar omkring på kameran nästan dygnet runt och sedan satt och redigerade massor av bilder när jag kom hem.

Är ju mycket data och armanvändande i jobbet oxå, och så lyssnar jag ju inte på signalerna förrän det är för sent,den här gången kunde jag inte vare sig borsta tänderna eller kamma mej med högern för 14 dagar sedan, men det kan jag nu;-))

Ha en fin kväll!

annette

2012-01-24 @ 19:03:45
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com/
Postat av: Jane

Det fattar man väl att djuren lär sig nya vägar :)

Engelska igelkottar har lärt sig att se sig för innan de går över vägen, har jag läst.

Värre är det med småknyttet som passerar vägarna och orsakar olyckor ... så sägs det hända i Hagsta norr om Gävle. De gillar inte den nya vägen och där händer det jämt och ständigt oförklarliga olyckor ... :))

2012-01-24 @ 21:23:14
URL: http://www.janesmax.blogspot.com
Postat av: Malin B

En del problem kan man alltid skjuta framför sig...

Jag har aldrig sett maken till den apparatur du påtalar så om det hade varit 1 april hade jag trott att det var ett skämt. ;)

Häftigt att du fixat till en sådan här i bloggen också.

2012-01-24 @ 21:49:26
URL: http://malinbs.blogg.se/
Postat av: Per-Anders

Coolt med blinket i bilden.

2012-01-24 @ 22:38:54
URL: http://peranders.blogg.se/
Postat av: soffie

usc det är så otäckt med alla viltolyckor men va bra att det funkar just där, ska de sätta upp stängsel längre bort eller ?

2012-01-24 @ 23:10:18
URL: http://soffie69.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0