Zooma samtidigt som man fotar... :-)


He-he... Nä, det var faktiskt INTE jag - och min frisyr - på den här bilden! ;-)

Men nu har jag testat nåt som kan busa till lockarna (eller look-arna!?) på blommorna ännu mer;Tekniken kräver ett zoomobjektiv på en systemkamera - och förmodligen helst ett stativ också (men det hoppade jag i vanlig o-ordning över).

Sen ställer man in en ganska lång slutartid - den måste vara så lång att man hinner vrida på zoomen under tiden som fotot exponeras. Eftersom jag körde med handhållet testade jag med tider runt 1/8, 1/4 och 1/2 sekund. Använder man stativ kan man däremot välja en exponeringstid som är flera sekunder lång, om man vill, och då behöver man förstås inte heller vrida lika snabbt på zoomen som vid en kortare tid.

Kaktusblomman är fotad i ett söderfönster inomhus i eftermiddags. Den är lite uppljusad i bildbehandlingen, och har även fått en lätt vit vinjettering, men själva rörelsen (som alltså är grejen med det här sättet att fotografera på) blev exakt så där i kameran. Tiden var 1/2 sekund och bländaren 20. Kameran jag använde var Canon EOS 450D, med 18-200-objektivet.

Tyvärr kommer jag inte ihåg om jag zoomade in eller ut på just det fotot... Hm!? <:-) Men man kan göra vilket som!! Det är bara att testa, och se hur det blir och vad man tycker funkar bäst!

Rosenbusken utanför huset blev så här;Och här vet jag med bestämdhet att jag zoomade ut! :-) 1/8 sek och bländare 18, samt samma kamera och objektiv som innan.

Det är riktigt kul det här, även om det är långt ifrån alla foton som lyckas. De flesta blir för suddiga, tycker jag - såna som man nästan får huvudvärk av att titta på... <:-) Men några blir helsköna - och med mera träning kan man nog få både skärpa och sudd samtidigt, så fotona lixom blir en helläcker "misch-masch" av båda dera!?

/AnnaKK


Kommentarer
Postat av: annette

Det där var väldigt intressant teknik Du roat Dej med idag, blir ju vekligen en annorlunda effekt. Måste testas när tid finns, är ju en tid som kommer nu där man skulle kunna leka mycket med blommor och få roliga effekter, lite tråkigt att alltid försöka få alla bilder så skarpa som möjligt;)Ha en skön kväll!annette

2011-02-28 @ 18:33:35
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com/
Postat av: anki

intressant teknik, den måste jag prova när jag får tid. :) den på blomman blev läcker..haft ett härligt väder, vintern när den är som bäst och det töar för fullt här.. men ingen minskning av snön än men det kommer nog..ha en fin kväll

2011-02-28 @ 18:46:45
URL: http://engstromsfoto.se
Postat av: yvonne

Sådär lekte jag med min gamla analoga Minolta! Sen finns ju den finessen i bildprogrammen också, men det är ju kuligare om man "kan själv". Man kan vrida hela kameran också och få till ett snurr med skarpt i mitten! Men det bör vara ljust och ganska snabb tid. Väldans fina bilder...åååå jag vill ha en sån där kaktus...det var längesen! :)

2011-02-28 @ 18:58:39
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Gärdsmygen

Spännande teknik som jag sett men aldrig testat. Blir läckert resultat. Idag har jag testat manuell inställning igen. Har inte tittat på bilderna än, kortet är kvar i kameran.

2011-02-28 @ 19:36:52
URL: http://litenfagel.blogspot.com
Postat av: mimmi

Den sista bilden blev ju jätte jätte häftig ..det är full fart i den bilden ..den gillar jag skarpt .. jag skall testa detta ,,men jag tror jag skall testa med stativ ;)

2011-02-28 @ 19:43:16
URL: http://mimmisfotosida.blogspot.com/
Postat av: Jane

Jaha, då var det dags igen för en ny metod, himla tur att jag har sportlov nu ... så jag hinner pröva din teknik med zoomen menar jag ;))

Häftiga bilder!

2011-02-28 @ 21:10:44
URL: http://www.janesmax.blogspot.com
Postat av: Lotta

Det där ska jag testa i morgon när jag kommer hem till min kamera. Ska bli kul och se vad jag kan få till för något. Dina bilder blev ju jätte häftiga, tänk vad man kan få till.

Så blev det kvällen igen!

Sov så gott!

:-)

2011-02-28 @ 22:48:08
URL: http://tankarombilder.blogg.se/
Postat av: Marie F

Hihi! Det blev kanon!! Du gjorde konst av min utmaning.2011-03-01 @ 00:44:09
URL: http://falkering.se/blogg
Postat av: Elisabeth

Visst är det en läcker teknik!

Det blev läckert med blommor också, jag har ju bara gjort med människor tidigare.

Fint jobbat med ljus och kontrast!

2011-03-01 @ 01:31:06
URL: http://landsorts-fotografen.blogspot.com/
Postat av: elena cn

Men du!!! Vad fint det blev:) Attans vad du hittar på och prövar nya grejer. Kanske att jag hinner prova...

2011-03-06 @ 00:14:58
URL: http://elenassida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0