Hur jag fotograferade hästarna och hundarna... :-)


Som en liten fortsättning på detta och detta inlägg...

Jag är visserligen måttligt förtjust i att säga till andra hur de ska och inte ska göra - så därför säger jag bara att; Så här KAN man göra - om man vill få skarpa foton tagna i rätt ögonblick!! :-)

1. Använd en inställning som låser autofokusen vid motivet!

2. Kör med seriebildstagning!
För då får man ett antal "nästan lika dana" (OCH skarpa - förutsatt att fokus sattes rätt!) foton, som man sedan kan välja ut det absolut bästa bland... :-)

3. Ha en riktigt snabb slutartid!

Till det här ekipaget hade jag tiden 1/1600 sek (samt bländare 4, ISO 400 och EV +0,3). Riktigt så snabb tid hade nog inte behövts för att frysa rörelserna, men kortare än 1/500 sek måste man absolut ha när man fotar något som rör sej så här pass snabbt. Om man nu inte VILL att hästen och ryttaren ska vara suddiga, förstås - det kan ju finnas en kreativ poäng i ett sådant foto också, menar jag. :-) Och om man skulle vilja panorera rörelser, så måste man givetvis ha så pass långa tider att man hinner göra det!

4. Rent generellt...

...kommer man att lyckas bättre ju snabbare kamera och autofokus i objektivet man har. Men även med slöare grejer (tex min kompaktkamera...) går det att ta såna här foton (se nedan!), om man förfokuserar på punkten där man vill ta fotot och sedan trycker av kameran en halv sekund innan motivet är framkommet dit! :-)


Canon Powershot SX100 IS, slutartid 1/500 sek, bländare 4,5, ISO 80 och EV -1,0.

/AnnaKK


Kommentarer
Postat av: soffie

du är verkligen duktig på att fota och va roligt att du delar med dej till oss !

2011-08-16 @ 22:00:56
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Morten Pedersen

Flott med litt kursing! jeg ville dog passet på å få med hodet på de jeg tar bilder av..... :-)

2011-08-17 @ 07:59:31
URL: http://foto.dv.no
Postat av: Ragnvi

Har säkert skrivit det tidigare men skriver det igen...du är skitaduktig på att fotografera! Säkert har du en bra kamera också! Underbara foton! Du engagerar dig verkligen för att få fina foton! Jag skulle behöva gå på kurs hos dig...fniss!

Kramen!

Ragnvi

2011-08-17 @ 08:06:39
URL: http://rankans.blogg.se/
Postat av: Elisabeth

Japp, så KAN man göra, och du är jättesnäll som delar med dig! :-D

2011-08-17 @ 08:43:36
URL: http://landsorts-fotografen.blogspot.com/
Postat av: Bonnfrua

Tack för dina tips! Så härligt med människor som bjuder på sin kunskap och inte snålar!Hur har du det med regnandet? De hotar med att det ska komma skurar hitåt idag, maken blir inte glad om så är fallet eftersom han håller på att tröska ärtor hos en annan bonde. Tyvärr har de lagt sig ner och det är tydligen ett stort elände alltsammans! Men det finns andra som har det värre!Hörde på nyheterna idag att man funderar på att inte belägga hela städer med asfalt od eftersom regnet inte kommer undan då. En liten fortsättning på vårt tidigare tankeutbytande om bebyggd åkermark kanske...

2011-08-17 @ 09:14:22
URL: http://bonnfruas365-bilder.blogspot.com/
Postat av: Yvonne

Tack! Intresseklubben noterar hysteriskt ;) Alltid kul att få fototips! Låsa autofokus...hm...måste kolla hur man gör det, jag brukar hålla nere avtryckaren till hälften, men den (autofokus) verkar ha ett eget liv i alla fall...Men ska testa nästa gång jag hittar nåt rörligt motiv (mina fåglar kanske?) ;)

2011-08-17 @ 09:49:57
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: lizaloop

Vet du vad.....jag ringde chefen idag och har väl i princip fått klarteckan för ledighet om jag ska gå skola så nu känns det jättespännande!!!!!!!!!!!!

2011-08-17 @ 10:14:49
URL: http://lizaloop.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Nu har jag kollat i manualen! Du menar skärpelås C, kontinuerlig? Alltså ett som följer motivet? På Sonyn kan jag gå in och välja på A, S lr C. Har den oftast (jämt) inställd på S, Enbilds...det kanske är bättre med automatisk? Eller C när det är rörliga motiv. Det enda rörliga motiv jag har sett idag är trädet som vajar i vinden här utanför :P

2011-08-17 @ 12:13:14
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: annette

Tack för tips, alltid bra att få lite påminnelse om inte annat, för ibland glömmer i alla fall jag bort att ha tillräckligt snabb slutartid!annette

2011-08-17 @ 16:49:17
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com/
Postat av: fjällripan

Tack för tipsen :)

2011-08-22 @ 17:26:39
URL: http://susannelindsfoto.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0